Superstiţii legate de Anul Nou. Ce se spune despre cei născuţi pe 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi a anului este una dintre zilele cele mai încărcate cu superstiţii. Explicaţia psihologilor e că acest lucru este în mare parte firesc, dată fiind dorinţa oamenilor ca fiecare început, fie el de an sau de altceva, să fie marcat de lucruri pozitive.

În orice colţ al României te-ai afla, este imposibil să nu identifici, fără prea mult efort, o mulţime de tradiţii şi de superstiţii legate de prima zi din an. Cele mai multe au răspândire naţională, altele sunt doar regionale, dar toate pleacă de la aceeaşi premisă: ca Anul Nou să debuteze într-o notă pozitivă.

„Este ceva normal ca oamenii să-şi dorească un început bun al oricărui lucru sau al Anului Nou. De aici derivă probabil şi superstiţiile care impun să faci sau să nu faci anumite lucruri, pentru a avea «karma» pozitivă sau a o alunga pe cea negativă. Avem de-a face cu speranţe, cu dorinţe, aşa că unele dintre aşa-numitele superstiţii nici măcar nu pot fi considerate ca fiind din zona mistică”, explică pentru „Adevărul” starea de spirit a românilor, de Anul Nou, psihologul Andrei Enache.

Dincolo de aceste consideraţii ce ţin de psihologie, trebuie să admitem că superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, într-o împletire interesantă a unor noţiuni din mai toate religiile. Oamenii consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An, iar pentru asta sunt dispuşi să se abată un pic de la rigorile impuse de o credinţă sau alta sau chiar de lipsa conştiinţei religioase.

Este adevărat, nu toate ţin de religii. Spre exemplu, printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber pentru sănătate şi noroc şi umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Noul An veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie plânsul este cu desăvârşire interzis. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Există şi superstiţii legate de... civilizaţie. Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.

O superstiţie întâlnită în tot spaţiul locuit de români, dar şi în alte numeroase ţări ale Europei şi Asiei spune despre copiii născuţi pe 1 ianuarie că vor avea mare noroc toată viaţa.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe.

Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.

De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.

Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii. Sau cel puţin aşa te face să crezi o superstiţie prezentă la 90% dintre popoarele globului.

În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se consumă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care găteşte fasolea.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

O altă superstiţie spune că în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să nu aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.

Se spune că este bine ca fetele care doresc să se mărite în Noul An să vadă un bărbat la geamul dormitorului la cumpăna dintre ani. Dacă nu trece niciunul pe acolo sau geamul este la etajul 7 (şi nu-i niciun alpinist prin zonă), ghinion, măritişul se amână.

Vă mai recomandăm şi:

Superstiţii de Anul Nou, povestite de etnografi. Ce preparat alimentar trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

FOTO Obsesiile marilor scriitori: de la Mark Twain fascinat de „pârţuri“ şi mărimea penisurilor, la complexul lui Wilde legat de dantura distrusă de sifilis

Originea neobişnuită a expresiei „beat turtă“. De unde vine apetitul exagerat al românilor de a măsura gradele beţiei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite