Tânăra pianista medaliată cu aur la Astronomie. „Îmi place în România, iar ce nu-mi place mai schimb eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria Hărăbor Foto: Valentin Trufaşu
Daria Hărăbor Foto: Valentin Trufaşu

La doar 15 ani, Daria Hărăbor, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, este unul dintre copiii minune ai României. Câştigă concurs după concurs la pian, dar şi la astronomie, o materie pe care a descoperit-o din întâmplare.

Daria Hărăbor, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, a impresionat încă de la trei ani şi opt luni, când a început să cânte la pian, încurajată şi de mama şi unchiul său, care au aceeaşi pasiune. A început apoi să participe la concursuri de pian, printre care se numără concursul naţional „Virtuozii“ de la Brăila (premiul al treilea), concursul naţional „Primăvara Artelor“ (locul I), concursul naţional de interpretare „Miniatura Romantică“ (menţiune), concursul internaţional de pian „Irina Şaţchi“.

„Îmi place să cânt în faţa oamenilor, deşi sunt foarte emotivă când fac asta. Pur şi simplu mă face pe mine să mă simt mai bine, asta îmi place cel mai mult la pian. Dacă sunt tristă, mă înveseleşte, dacă vreau să intru într-o stare de melancolie, de asemenea. Îmi dă o linişte interioară“, ne dezvăluie Daria. Micuţa pianistă a fost nevoită să aştepte trei ani pentru a putea fi primită la Şcoala de Arte din Galaţi pentru că nu avea vârsta necesară, dar s-a pregătit în tot acest timp cu  profesoara Angelica Capră, iar la 10 ani absolvea instituţia de învăţământ, optând pentru alţi trei ani de extracursuri.

A participat la mai multe concerte caritabile şi ori de câte ori simte nevoia, cântă la pianina de acasă. „Şi părinţii mei au avut un rol foarte important aici, pentru că eram mică şi sigur aş fi căutat un prilej să ies afară, dar datorită lor am lucrat cam jumătate de oră pe zi şi mi-a prins apoi foarte bine“, ne mărturiseşte Daria. A ajuns pasionată de astronomie printr-o întâmplare, când i s-a schimbat profesoara de Fizică de la şcoala nr. 29 din Galaţi, unde învăţa la acea vreme.

Noul dascăl, Lucia Popa, a introdus-o în lumea fascinantă a astronomiei printr-un curs de duminică, la care a participat din curiozitate. Fiind extrem de competitivă şi aflând că există şi o olimpiadă la astronomie, a decis să participe, iar totul s-a derulat pe repede înainte. „Când am auzit prima dată de Astronomie, nu ştiam exact ce presupune, dar aveam foarte multe întrebări“, ne explică adolescenta, care avea deja o masivă experienţă la olimpiade, deşi este abia în clasa a IX-a.

„Să îţi controlezi emoţiile, asta este foarte important şi m-a ajutat mult. Am învăţat să mă pregătesc pentru aceste concursuri şi să fiu autodidact. Asta este foarte important. Tu eşti cel mai bun profesor pentru tine, pentru că îţi ştii lipsurile, ştii unde eşti bun şi unde mai ai de lucrat. Pregătirea psihologică trebuie să vină tot din partea ta pentru că este foarte importantă“, ne împărtăşeşte puţin Daria din experienţa ultimilor ani, la care a participat la zeci de concursuri şi olimpiade.

„Veterană“ a olimpiadelor la 15 ani

În clasa a III-a şi a IV-a, când alţi copii încă se obişnuiau cu şcoala, adolescenta participa la prima sa olimpiadă, la Civică, alături de fratele său geamăn, ea pe secţiunea de compunere, el pe secţiunea de desen, iar împreună s-au calificat la olimpiada naţională. În clasa a V-a mergea la olimpiada naţională de Lingvistică şi la cea de Matematică, competiţiile folosindu-i pentru a acumula experienţa de care avea nevoie pentru a obţine rezultatele extraordinare de mai târziu. În clasa a VI-a, se califica la două olimpiade naţionale, la Fizică şi Matematică.

daria harabor olimpica pianista 4

Obţinea atunci medalia de argint la Fizică, performanţă pe care o repeta şi un an mai târziu, pentru ca în clasa a VIII-a să îşi adjudece medalia de aur la această materie care îi place atât de mult. După toate olimpiadele şi concursurile la care a participat, Daria a tras câteva concluzii legate de sistemul românesc de învăţământ. Olimpiadele nu au prea legătură în momentul de faţă cu sistemul de învăţământ, pentru că materia după care se elaborează subiectele excede de multe ori programa şcolară, iar în unele cazuri, cum se întâmplă la Astronomie, nici nu se predă la şcoală.

daria harabor olimpica pianista 3

Cât priveşte urmarea unui liceu, pentru mulţi adolescenţi s-a dovedit o haină mult prea greu de purtat. „Procentul de promovabilitate la bacalaureat este mic şi cred că asta ar trebui schimbat. Nu cred că toată lumea care termină gimnaziul trebuie să meargă la liceu. Pot urma şcoli profesionale, iar după absolvirea lor învaţă diverse meserii. Am văzut şi eu că admiterea la liceu nu este uşoară şi mă gândesc că dacă mie mi-a fost greu, altor elevi le este extrem de greu“, ţine să precizeze olimpica.

Va studia Fizica, dar nu va renunţa la muzică

La prima vedere, poate părea puţin ironic faptul că adolescenta şi-a adjudecat medalia de argint la Olimpiada Naţională de Astronomie, iar după ce s-a calificat în lotul restrâns al României, a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie (unde au participat 18 ţări), însă lucrurile nu stau deloc aşa. A început să se pregătească pentru olimpiada naţională în octombrie 2017, reuşind performanţa amintită după doar patru luni, în timp ce pentru competiţia internaţională a avut la dispoziţie zece luni.

daria harabor olimpica pianista 2

„Este greu să defineşti Astronomia în doar câteva cuvinte. Şi eu credeam iniţial că este ceva mai restrâns, dar am aflat apoi că este ceva foarte vast. Este interesant să afli despre geneza stelelor şi evoluţia lor, dar şi diverse lucruri despre planete, cum ar fi de ce se rotesc în jurul Soarelui, de ce unele sunt mai strălucitoare, iar altele, nu, care este distanţa dintre Soare şi Pământ. Studiind Astronomia, am observat că oamenii sunt foarte ingenioşi“, ne mărturiseşte Daria.

daria harabor olimpica pianista 5

Îi place să „ţintească“ stelele cu telescopul de la Observatorul Astronomic de la Galaţi, adică să focalizeze obiectivul doar pe un astru ceresc care se vede, dar şi pe cele care nu sunt observabile cu ochiul liber. „Este interesant, dar nu ştiu dacă asta vreau să fac în viaţă. Sincer, pe mine mă pasionează mai mult Fizica. Când eram mai mică, eram hotărâtă ce vreau să fac, dar acum nu mai ştiu. În clasa a III-a voiam să devin pianistă, în clasa a IV-a visam să devin tenismenă, în clasa a V-a-informatician, în clasa a VI-a profesoară de istorie. Dacă ar fi spun acum, ar fi destul de complicat. Poate să studiez ceva Fizică, dar nu voi lăsa muzica deoparte pentru că mă întregeşte“, ne spune cu o notă de umor olimpica.

daria harabor olimpica pianista 6

Ne dezvăluie că, dacă va alege să studieze Medicina, va rămâne în ţară, ambii săi părinţi fiind medici, iar dacă va opta pentru domeniu, va pleca să înveţe în afară, însă nu va şi rămâne acolo. „Nu vreau să plec. Îmi place aici, în România, iar ce nu îmi place, mai schimb eu“, punctează Daria. Le recomandă tuturor tinerilor de vârsta ei să studieze un instrument, iar dacă nu au abilităţile necesare, să asculte pur şi simplu muzică, pentru că este un adevărat medicament atât pentru minte, cât şi pentru suflet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite