Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum a devenit Facebook o sursă de informaţii pentru infractorii care vor să vă spargă casa. Ce vă recomandă poliţiştii în minivacanţa de 1 mai

0
30 Apr 2018 04:45:01
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Oamenii legii avertizează asupra faptului că infractorii nu-şi iau vacanţă, ci îşi intensifică activitatea în această perioadă, existând risc mare de furt din buzunare, spargeri de locuinţă şi de tâlhării. De asemenea, creşte riscul producerii de evenimente rutiere.

În timpul minivacanţei de 1 Mai, poliţiştii români vor fi la datorie alături de celelalte forţe din sistemul integrat de ordine publică, pentru a asigura menţinerea unui climat de siguranţă publică. La Galaţi, spre exemplu, zilnic vor acţiona peste 210  poliţişti din structurile operative ale IPJ,  precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

O atenţie deosebită se va acorda locurilor cu mare afluenţă de public, respectiv cele în care urmează a se desfăşura activităţi cultural-sportive sau zonelor de agrement, unde vor fi intensificate acţiunile pentru înlăturarea oricăror stări de pericol.

Poliţiştii rutieri vor acţiona pe traseele de acces către zonele aglomerate pentru combaterea principalelor abateri generatoare de accidente de circulaţie - viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum, imprudenţa pietonală, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Prin măsurile de ordine dispuse pentru această perioadă se urmăreşte şi asigurarea unei intervenţii rapide şi eficiente ori de câte ori este sesizat un incident sau atunci când situaţia impune.

Totodată, pentru a reduce riscul de victimizare, este bine să nu neglijaţi adoptarea unor minime măsuri preventive specifice situaţiei în care vă aflaţi. În acest context, poliţiştii vin cu o serie de recomandări, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.

În locurile de agrement, pentru a nu deveni victimele unor infracţiuni de furt sau tâlhării, acordaţi atenţie bunurilor pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi care pot prezenţa interes pentru răufăcători. De asemenea, este de preferat să nu vă deplasaţi singuri pe trasee mai puţin circulate (terenuri virane, parcuri, etc.) şi să nu vă lăsaţi copii nesupravegheaţi. 

Evitaţi disputele verbale şi implicarea în conflicte şi mai ales discuţiile în contradictoriu cu persoane irascibile, enervate sau aflate în stare de ebrietate. Acceaşi grijă pentru bunuri vă recomandăm să o manifestaţi şi la cumpărături, mai ales când vă aflaţi în magazine sau zone aglomerate.

Dacă petreceţi minivacanţa în altă localitate închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. De asemenea, limitaţi cercul  persoanelor  care cunosc detalii despre plecarea dvs. de la domiciliu. Atenţie la ceea ce postaţi pe site-urile de socializare (dumneavoastră sau copiii dumneavoastră), mai ales pe Facebook. Informaţiile privind planurile de vacanţă sau fotografiile plasate pot constitui indicii uşor de valorificat de infractori.

Pentru a ajunge în siguranţă în locurile în care doriţi să vă petreceţi concediul, nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi obosiţi sau dacă  aţi consumat băuturi alcoolice. Adaptaţi în permanenţă viteza la condiţiile de trafic şi nu vă fixaţi un timp-ţintă, ci propuneţi-vă să ajungeţi la destinaţie în siguranţă.  Încadrarea în grafic este un stimul periculos, asociat întotdeauna cu sporirea vitezei  şi manevrele periculoase de depăşire. Reduceţi considerabil viteza în mediul rural, unde veţi întâlni cu siguranţă mulţi biciclişti, atelaje hipo şi grupuri de persoane care se deplasează pe carosabil.

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările