Tocăniţă de pui cu ciuperci şi măsline. Secretele reţetei adaptate după bucătăria franţuzească, cu influenţe greceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o mâncare simplă şi gustoasă adaptată după o reţetă adusă de bucătarii francezi care găteau pentru boieri în zona noastră. Tocăniţa s-a gătit mai întâi la restaurante, dar orăşenii au preluat-o şi au substituit anumite ingrediente, rezultând ceea ce astăzi este una dintre mâncărurile tradiţionale româneşti.

Tocana de pui cu ciuperci şi măsline este un preparat tradiţional, mai mult orăşenesc, pe care românii de la oraş au adaptat-o după o reţetă pregătită de bucătarii francezi care găteau în restaurantele româneşti în perioada anilor 1800 şi apoi în perioada interbelică.

”Românul voia volum în farfurie, pe când francezi doreau fineţe. Pe de altă parte, înlocuirea anumitor ingrediente a venit cumva natural la noi, la români, pentru că ţăranul român niciodată nu îşi tăia şi vaca, şi găina şi le punea la fiert”, face un scurt istoric Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Neavând întotdeuna carne de viţel, gospodarii români au înlocuit-o cu carne de pui, folosind şi alte ingrediente pentru a compensa lipsa celor care se regăseau în bucătaria franţuzească. Au combinat apoi şi anumite ingrediente din bucătăria grecească şi astfel a rezultat ceea ce astăzi este cunoscut ca tocana de pui şi ciuperci cu legume.

”<<Vedetele>> preparatului sunt carnea de pui şi măslinele. Ciupercile şi celelalte legume folosite au rolul de a defini tocana atât ca gust, cât şi ca consistenţă”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Ingrediente pentru şase porţii:

-Carne cu os (800 de grame) sau carne fără os (600 de grame);

-Ceapă-250-300 de grame de ceapă;

-Ardei capia-250 de grame;

-Ardei gras-250 de grame;

-Ciuperci-150 de grame;

-Usturoi-15 grame;

-Măsline-150 de grame;

-Pastă de tomate-250 de grame;

-Roşii-400 de grame;           

-Cimbru, boia dulce, foi de dafin;

-Oregano (dacă aveţi);

-Ardei iute-o bucată;

-Sare, piper, după gust.

Ordinea corectă în care se adaugă ingredientele

Vom începe prin a tăia legumele în cuburi mai mari, astfel încât preparatul să aibă şi volum în farfurie. Dacă le vom tăia prea amici, tocăniţa se va transforma într-un sos mai gros după fierberea acestora. Vom tăia şi carnea tot în cubuleţe şi o vom pune la prăjit în ulei şi puţină sare, înăbuşind-o apoi cu un pahar de apă sau chiar cu un pahar de vin.

Vom adăuga apoi usturoiul, oregano şi cimbru peste carnea care se sotează, urmate de  ceapă, ardei şi ciuperci, iar la urmă vom adăuga roşiile şi măslinele, având grijă să punem un capac peste recipientul în care pregătim mâncarea, astfel încât aromele să se întrepătrundă.

20-25 de minute sunt, de regulă, suficiente pentru ca legumele să se pătrundă bine, roşiile şi măslinele urmând a fi puse în ultimele 10 minute ale procesului termic. Vom gusta constant din preparat şi vom adăuga sare şi piper după gust, după care vom adăuga şi pasta de tomate îndoită cu puţină apă sau vin.

Dacă vom opta să punem vin, nu trebuie să exagerăm, astfel încât gustul tocăniţei să fie dat cu preponderenţă de legume. Vom mai da ingredientele în două, trei clocote, vom presăra deasupra nişte pătrunjel, iar preparatul este gata.

Lăsăm tocăniţa să se răcească timp de 10 minute, interval în care pregătim o mămăliguţă. ”Când servim preparatul, vom pune un boţ de mămăligă în mijlocul farfuriei, iar de jur, împrejur vom adăuga tocăniţa de pui cu ciuperci şi măsline, dar şi câteva rondele de ardei iute pentru a da culoare, dar şi un gust mai apetisant preparatului nostru, pe care îl putem servi cu  un vin roşu, mai corpolent, cum ar fi un Merlot”, completează maestrul Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite