Toţi porcii din două sate din judeţul Galaţi, ucişi de veterinari. Măsura a fost luată după ce intervenţia punctuală s-a dovedit ineficientă în stoparea molimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţiile au fost decise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În primul caz s-a intervenit, sâmbătă, în satul Slobozia Corni (Ghidigeni), acolo unde erau înregistraţi în gospodăriile populaţiei 354 de porci. A doua intervenţie a fost la Oancea, unde au fost ucişi duminică 179 de porci. În ultima lună la Galaţi au fost 12 noi focare de pestă porcină africană, în total fiind euthanasiate aproape 700 de animale.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a aprobat un nou plan de măsuri la confirmare ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană în două gospodării din judeţ, respectiv în localitatea Oancea şi în satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni). 

Asta înseamnă că se trece la faza a doua a măsurilor de prevenire a răspândirii molimei, adică la uciderea preventivă a suinelor din localităţile unde se confirmă noi focare de boală.

Sâmbătă şi duminică, urmare a deciziilor Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a intervenit în cele două sate amintite, încă de dimineaţă, la „desant” participând medici veterinari (cei care fac propriu-zis euthanasierea animalelor bolnave), dar şi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Armatei.

În Baza Naţională de Date, la Oancea sunt înregistrate 52 de curţi cu un efectiv de 179 de porci, echipele mixte urmând să înceapă uciderea preventivă duminică dimineaţă. La Slobozia Corni sunt înregistrate 92 de curţi cu un efectiv de 354 de porci, uciderea preventivă făcându-se sâmbătă.

În total, în ultimele 30 de zile, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 12 focare de peste porcină africană, fiind ucise preventiv peste 700 de animale. Situaţia este şi mai gravă în judeţul vecin, Brăila, unde doar în ultima săptămână au fost omorâţi aproape 4.000 de porci.

Totodată, autorităţiel au dispus interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală, mortalitatea în rândul porcilor bolnavi fiind de 100%.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite