Tradiţii de Bobotează/ Prizonierii erau primii recuperatori ai Crucii Sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia Bobotezei, moment în care se sfinţesc apele Dunării, va avea loc mâine, începând cu ora 13.00, la Galaţi.

Tradiţia aruncării Crucii în Dunăre are în spate o istorie de peste 100 de ani. „Sărbătoarea Bobotezei este un punct important pentru Biserica Ortodoxă. Ritualul aruncării Crucii Sfinte în Dunăre este o tradiţie de peste o sută de ani. Este un ritual care a fost consemnat prima dată în secolul XIX", ne-a declarat preotul Aron Gelu de la Arhiepiscopia „Dunării de Jos".

Primii temerari care se aruncau în apele îngheţate de Bobotează au fost persoanele reţinute. „Dintre deţinuţii, cei care doreau, se puteau arunca în apă şi dacă recuperau Crucea, erau răsplătiţi cu o săptămână de libertate, timp în care puteau să stea acasă cu familiile", ne-a mai explicat părintele.

În ceea ce priveşte apa sfântă de Bobotează, aghiasma, aceasta este de două ori sfinţită.

Dacă în restul anului apa sfântă primeşte binecuvântarea Sfintei Treimi o singură dată, de această dată, apa sfântă de Bobotează primeşte de două ori binecuvântarea.
Cei care doresc să se înscrie pentru ceremonia scoaterii Crucii Sfânte din Dunăre o pot face doar în dimineaţa Bobotezei. „Nu se fac nicăieri aceste înscrieri. În ziua Bobotezei, vin voluntari, care sunt supuşi unui consult medical înainte de a intra în apă", ne-a mai comunicat Aron Gelu.

Ajunul Bobotezei

Ajunul Bobotezei este şi un moment favorabil descântecelor şi altor practici magice. Se mai credea că dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează pomii erau încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite