Tun imobiliar de provincie. Cum a cedat primăria un teren ultracentral pentru o mlaştină supraevaluată de 62 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul farmaceutic construit pe terenul schimbat cu Primăria FOTO Costel Crângan
Complexul farmaceutic construit pe terenul schimbat cu Primăria FOTO Costel Crângan

Primăria Tecuci a cedat un teren ultracentral, care aducea venituri substanţiale bugetului public din taxa de consesiune în schimbul unei pârloage aflată în lunca inundabilă a râului Bârlad. Schimbul a fost făcut cu Liviu Dondonel Papuc, fiu al unui consilier PSD şi nepot al unui consilier PNL. Cazul, reclamat la Parchet, s-a blocat prin sertare.

Moda afacerilor dubioase nu este de azi, de ieri, la Primăria din Tecuci. După ce, în urmă cu câteva zile, ziarul „Adevărul” vă prezenta modul cum fostul primar Daniel Gerhardt Ţuchel a irosit nonşalant banii publici cumpărând, pe nişte preţuri colosale,  mobilier de lux pentru biroul propriu (DETALII AICI), de data aceasta analizăm un schimb de terenuri foarte controversat, în urmă căruia bugetul public a fost prejudiciat grav.

Pasul 1: Concesiune către fiul unui consilier local

Totul a început în anul 2005, atunci când Primăria Tecuci (condusă de democrat-liberalul Eduard Finkelstain) a dat concesiune pentru 49 de ani omului de afaceri tecucean Liviu Dondonel Papuc (pe atunci în vârstă de 30 de ani) un teren în suprafaţă de 396 de metri pătraţi situat în centrul oraşului Tecuci, pe strada 1 Decembrie 1918, la numărul 42.

Încă din start, afacerea a trezit o mulţime de controverse, dat fiindcă beneficiarul era fiul consilierului local PSD Nicolae Papuc, dar şi nepotul de frate al consilierului PNL Petru Papuc. În plus, terenul era ocupat de spaţiu verde şi arbori seculari (printre care şi nuci, a căror tăiere este interzisă), care au şi fost ulterior defrişaţi în mod ilegal, pentru a face loc unui mare complex farmaceutic.

În cele din urmă, însă, încălcarea legii a fost muşamalizată, iar construcţia s-a realizat. Argumentul forte ale muncipalităţii au fost că Liviu Papuc plăteşte, în urma concesiunii, 39.800 de lei pe an, o sumă extrem de folositoare bugetului pauper al localităţii.

Pasul 2: Cum să ieftineşti un teren public de câteva ori

Ulterior dobândirii terenului, Liviu Papuc a încercat să obţină un credit bancar pentru a construi complexul farmaceutic dorit, însă băncile l-au refuzat pe motiv că terenul nu poate fi o garanţie câtă vreme este doar concesionat. Se impunea, aşadar, să preia pământul în proprietate.

Liviu Dondonel Papuc FOTO Costel Crângan

Liviu Dondonel Papuc FOTO arhiva Adevărul

Cum varianta cumpărării de la municipalitate nu era posibilă, s-a ales varianta unui schimb de terenuri, procedură des uzitată de administraţiile publice locale.

În aprilie 2006 (interesant este că asta se întâmplă înainte de licitaţia de concesiune, care s-a ţinut în mai 2006), Liviu Papuc apelează la expertul Vasile Irimia pentru a face o evaluare a terenului pe care urma să îl concesioneze.

Expertiza, finalizată în 24 aprilie, concluzionează că valoarea terenului din strada 1 Decembrie 1918 este de 109,6 lei pe metru pătrat, respectiv 43.400 lei în total. Vorbim despre un teren ultracentral, situat pe cel mai important bulevard al Tecucuciului, având absolut toate utilităţile.

Dacă este să facem o comparaţie cu preţul de concesiune anuală, constatăm că acesta este cam acelaşi cu valoarea stabilită de expert şi, ulterior, luată drept bună şi de administraţia publică locală, deşi în expertiză se menţiona, e drept, destul de evaziv, că valoarea ar putea să fie cel puţin dublă în piaţă.

Pasul 3: Cum să scumpeşti de 62 de ori un teren în doar o săptămână

Odată stabilită valoarea terenului public, mai rămânea ca omul de afaceră să ofere un alt teren, la schimb, muncipalităţii.

În acest scop, Liviu Papuc cumpără, pe 26 iunie 2006, un teren de 5.000 de metri pătraţi de la tecuceanul Marin Prescorniţă (contract nr. 3094/2006). Preţul tranzacţiei: doar 700 de lei, dat fiind că pământul este situat în lunca inundabilă a rîului Bârlad, la marginea Tecuciului, între apă şi digul de apărare. De altfel, din 2006 şi până acum, terenul a fost inundat de cel puţin trei ori, fiind impropriu pentru orice fel de construcţii.

image

Contractul de cumpărare de la Marin Prescorniţă FOTO Costel Crângan

La doar câteva zile după achiziţionare, valoarea terenului explodează, prin intermediul aceluiaşi expert Vasile Irimia. Acesta întocmeşte, în iulie 2006, un raportul de expertiză în urma căruia se concluzionează că, în nici o săptămână, valoarea terenului cumpărat de Liviu Papuc a crescut de 62 de ori, respectiv de la 700 la  43.500 lei. 

Sunt de observat aici două similarităţi: mlaştina de la malul Bârladului este evaluată exact la aceeaşi valoare ca terenul ultracentral proprietate a Primăriei (şi vizat de schimb), iar suma este aproape egală cu taxa de concesiune anuală.

image

Pârloaga cedată de Liviu Papuc primăriei se află în această zonă FOTO Costel Crângan

În plus expertiza este plină de mici „exagerări”, tocmai pentru ca terenul oferit de Papus la schimb să pară mai atractiv. Astfel, expertul consemnează, în mod fals, că terenul (cum spuneam: inundabil) se pretează la construcţii pe fundaţii consolidate, cu toate că legea interzice orice fel de construcţie în zonele inundabile.

De asemenea, acelaşi expert menţionează că terenul ar avea acces la un drum, deşi aşa ceva nu există, potrivit schiţei de amplasament el fiind mărginit de rîul Bârlad, digul de apărare, un canal şi un teren al Apelor Române care nu are nici el acces la vreun drum.

image

Schiţa terenului de la malul Bârladului FOTO Costel Crângan

În acelaşi stil nesincer, expertul consemnează accesul terenului la utilităţi, deşi acestea nu pot fi aduse, conform legii, în mlaştina inudabilă, iar toate aceste aspecte fac ca, în esenţă, expertiza să fie mincinoasă şi să fie de natură să producă prejudicii importante Primăriei Tecuci.

Pasul 4: Consiliul local aprobă cu entuziasm

Odată făcută solicitarea de schimb de terenuri, documentaţia este transmisă aparatului tehnic al Primăriei Tecuci care, după analiză, concluzionează că schimbul nu este oportun.

Raportul de specialitate nr. 49500 din 25 august 2006, semnat de Lucian Gradea, şeful Serviciului de Administrarea Domeniului Public Tecuci, este transmis, cu recomandare negativă către Consiliul Local dar – surpriză – aleşii trec peste toate aspectele arătate deja şi decid să aprobe schimbul. Acesta devine efectiv în doar câteva săptămâni, trecându-se la întabularea proprietăţilor.

image
image

Raportul de specialitate nefavorabil schimbului de teren. FOTO Costel Crângan

O pagubă frumuşică şi nişte plângeri penale ascunse prin sertare

O evaluare sumară a acestei situaţii arată că bugetul public al Tecuciului a rămas, prin această „manevră”, fără un teren ultracentral care i-ar fi adus, în cei zece ani care au trecut, un venit minim de 398.000 de lei.
În loc, primăria are în proprietate un teren care nu face nici cât o ceapă degerată. Nu se poate construi pe el nimic şi nici mîcar de păşune nu-i bun, căci este inundat parţial sau total în fiecare an.

Clubul Matrix

Clubul Matrix, aparţinând lui Liviu Papuc FOTO Costel Crângan

Evident, cazul a fost semnalat de mai multe ori procurorilor, însă, bizar, dar neîntâmplător, toate plângerile au fost clasate ori s-au rătăcit prin sertare. Cumva relevat în a înţelege lucrurile este faptul că omul de afaceri Liviu Papuc este bine conectat la lumea politică (unchiul său, Petru Papuc, este şi acum consilier local PNL, cum era şi la momentul încheierii traanzacţiei) dar este şi proprietarul clubului de lux Matrix din Tecuci, acolo unde mai toată lumea bună îşi organizează evenimentele mondene.

Spre exemplu, adjunctul Poliţiei Tecuci, comisarul Fănel Oprea, a făcut acolo botezul copilul său, în luna martie a acestui an, naş de botez fiind procurorul Florin Oancea, prim-procurorul Parchetului pe pe lângă Tribunalul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite