Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Tupeul maxim al unor infractori. Au pus monopol pe traficul cu ţigări de contrabandă din Galaţi. Mai mulţi funcţionari publici le asigurau „spatele”

2
10 Feb 2020 14:14:53
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

13 persoane au primit pedepse între între 3 ani şi 8 ani şi 7 luni de închisoare pentru contrabandă calificată după ce anchetatorii au descoperit că aceştia hotărâseră să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin punctul de trecere a frontierei Galaţi-rutier, astfel încât să instituie un monopol pe achiziţionarea şi distribuirea en detail de ţigări pe piaţa locală.

Tribunalul Galaţi a condamnat, pe 7 februarie, 13 persoane la pedepse cuprinse între 3 ani şi 8 ani şi 7 luni de închisoare pentru contrabandă calificată. Magistraţii i-au achitat pe toţi de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, iar faţă de unul dintre cei puşi sub acuzare s-a dispus încetarea procesului penal. 
 
Cei în cauză au fost obligaţi să plătească aproapre 1,8 milioane de lei obţinuţi din contrabanda cu ţigări, iar judecătorii au pus sechestru pe conturile, maşinile, casele şi terenurile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Decizia intanţei nu este definitivă. 
 
Procurorii DIICOT Galaţi au descoperit că respectivii au dat dovadă de tupeu maxim, după ce, în 2014, trei dintre contrabadişti, Vasile Budescu, Ţânor Ţârache şi Auraş Ciprian Donciu, au hotărât să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin punctul de trecere a frontierei Galaţi-rutier, urmărind practic să instituie un monopol pe achiziţionarea şi distribuirea en detail de ţigări pe piaţa locală. 
 
"Acţionând în vederea maximizării profiturilor, membrii palierului de conducere a grupului infracţional au împărţit zonele de distribuţie şi valorificare a cantităţilor de ţigări de contrabandă, aceste zone fiind bine delimitate, în funcţie de zonele din Galaţi în care locuiau cei trei lideri”, a precizat DIICOT. 
 
Contrabandiştii au ajuns să cumpere toate ţigările de contrabandă existente pe piaţă, având spatele asigurat de functionari publici cu statut special, care le furnizau informaţii pentru a menţine „afacerea” profitabilă. 
 
"A fost creată o reţea de colectori, care aveau rolul de a se deplasa în Piaţa Basarabiei, situată pe drumul care face legătura dintre Galaţi şi Giurgiuleşti, unde îi abordau pe cetăţenii moldoveni ce introduceau ţigări în România prin PTF Galaţi-rutier, de la care achiziţionau toate cantităţile de ţigări, la preţuri negociate", susţin procurorii DIICOT. 
 
Gruparea de contrabandişti a fost destructurată în urma a 54 de percheziţii domiciliare efectuate de procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră, fiind audiate cu acel prilej 65 de persoane. Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 4.000 de pachete de ţigări, importante sume de bani şi telefoane mobile. 
 
Când au tras linie, anchetatorii au stabilit că reţeaua de contrabandişti a transportat şi comercializat peste 350.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, fără timbre de accizare sau cu timbre de accizare emise de autorităţile moldovene. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sphinx
10.02.2020, 14:29:49

Mai corect ar fi fost titlul ”Tupeul maxim al unor functionari publici cu statut special,care au asigurat spatele unor infractori”, functionari care ar trebui să primească pedeapsa maximă...

ivanhoe zoom
10.02.2020, 14:51:55

Acelor functionari publici sa li se dea vouchere pt. Rahova.

Modifică Setările