Turişti ignoranţi distrug bujorii de stepă. Ce fac iubitorii muntelui pentru ca prăpădul făcut plantelor ocrotite de lege să nu se repete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre turişti rup fără milă planta protejată FOTO Aura Cosma
Unii dintre turişti rup fără milă planta protejată FOTO Aura Cosma

Turişti ignoranţi rup fără milă bujorii de stepă, care au înflorit de circa o săptămână în Munţii Măcinului. În faţa prăpădului, iubitorii muntelui au pus mână de la mână şi au montat panouri prin care atrag atenţia că ruperea bujorilor este atât ilegală, cât şi imorală. Oamenii fac apel şi pe reţelele de socializare ca turiştii să respecte speciile protejate, căci altfel există riscul ca în câţiva ani acestea să dispară.

Bujorii de stepă sunt o specie endemică ce trăieşte doar în zona balcanică. Spectacolul oferit de natură este unul realmente special, căci pe alocuri bujorii formează pajişti întinse pe sute de metri pătraţi.

Locurile cele mai cunoscute pentru a vedea fenomenul sunt Cozluk, Greci, Slava Rusă, Enisala, Niculiţel şi Măcin, însă s-ar părea că frumoasa floare apare, fie şi sporadic, în cam toată Dobrogea, dar şi în zona colinară a judeţului Galaţi, precum şi în sudul Basarabiei.

Planta are mai multe varietăţi, dintre care cele mai frecvente sunt bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) şi bujorul românesc (Paeonia peregrina), prima dintre ele fiind cea mai întâlnită în Dobrogea. Ambele sunt protejate prin lege, ruperea sau smulgerea plantelor fiind interzisă, fie că acestea se află sau nu în rezervaţii naturale.

Înflorirea bujorilor aduce zeci de mii de turişti în arealele din Munţii Măcinului, iar cei mai mulţi dintre ei se mulţumesc doar să admire şi să fotografieze frumoasele flori. Din păcate, însă, sunt şi destui cei care distrug pur şi simplu plantele, iar autorităţile nu prea pot face mare lucru pentru a opri fenomenul, dat fiind aria imensă ce ar trebui acoperită de rangeri.

În ajutorul bujorului de stepă au sărit de la o vreme mai multe asociaţii neguvernamentale, printre care şi Mecanturist din Galaţi (asociaţie ce funcţionează de aproape 50 de ani, fiind o iniţiativă a studenţilor de la Facultatea de Mecanică a Universităţii „Dunărea de Jos”). Având în vedere că Munţii Măcinului se află la doar câţiva kilometri de Galaţi, membrii de la Mecanturist organizează acolo deseori excursii, dar şi acţiuni de ecologizare şi de conştientizare.

Bujori în zona Măcin FOTO Aura Cosma

Imagine indisponibilă

Zilele trecute, câţiva dintre membrii asociaţiei au confecţionat şi au montat, în zona Enisala, panouri informative despre faptul că bujorul de stepă este protejat. Mai mult, ei au pornit şi o campanie de informare, pe reţelele de socializare, invitând oamenii să protejeze planta şi să facă mai multe pentru curăţenia zonei.

Panou de avertizare pus de ecologisti FOTO Marian Sterea

Panou de avertizare pus de ecologisti FOTO Marian Sterea

„Mi-ar fi la îndemână să fac asta, dar prefer să nu dau neapărat vina pe educaţia oamenilor, căci mulţi dintre ei probabil nici nu ştiu că dacă îi smulgi din rădăcini nu mai cresc la loc sau dacă îi tai floarea cu tulpina în cel mult două zile bujorul moare. Şi e păcat când ne putem încărca sufletul de bucurie aici, în mediul lor sălbatic, răsplătindu-ne la apus cu o mireasmă incredibilă”, a povestit Alex Filip, iniţiatorul demersului.

Mii de oameni s-au alăturat campaniei pornite pe internet pentru salvarea bujorilor, reacţiile fiind în cea mai mare parte pozitive.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite