Un angiograf nou, în valoare de două milioane de euro, zace nefolosit de doi ani la Spitalul Urgenţă din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angiograful nefolosit de la spitalul din Galaţi FOTO C Crângan
Angiograful nefolosit de la spitalul din Galaţi FOTO C Crângan

Motivul pentru care aparatul performant nu a fost pus în funcţiune este acela că nicio autoritate a statului român nu a prevăzut fonduri pentru consumabilele necesare şi pentru şcolirea medicilor care-l vor utiliza.

Într-o vreme în care aparatura de investigare medicală din spitalele româneşti este puţină şi veche, Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi îşi permite „luxul” de a ţine nefolosit, de mai bine de doi ani, un angiograf ultraperformant, în valoare de două milioane de euro. 

În ţară există doar 17 astfel de aparate, distribuite de  Ministerul Sănătăţii, prin Academia de Ştiinţe Medicale, în anul 2015, însă nicio autoritate a statului (spitalul are dublă subordonare: atât faţă de Ministerul Sănătăţii, cât şi faţă de Consiliul Judeţean) nu s-a gândit să asigure şi fondurile pentru consumabilele necesare aparatului de la Galaţi.

În 2015, când angiograful a fost adus la Galaţi, preşedintele Consiliul Judeţean, medicul Nicolae Bacalbaşa (între timp ajuns deputat PSD), prezenta totul ca pe o victorie personală, însă ulterior aparatul a ajuns într-o încăpere încuiată, fără a fi utilizat.

De-abia în ultimele luni problema angiografului care stă degeaba la spitalul gălăţean a fost repusă pe tapet, cel care a dat o mână de ajutor fiind ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu (care este gălăţean şi profesor universitar la Univesitatea „Dunărea de Jos”). Aflat la Galaţi pentru deschiderea unui simpozion ştiinţific, Georgescu a anunţat că s-a găsit, în sfârşit, o soluţie pentru ca aparatura medicală să fie pusă în funcţiune.

Banii au fost alocaţi de Ministerul Cercetării şi Inovării, către Academia de Ştiinţe Medicale, care a şi pornit demersurile pentru organizarea licitaţiei. Ministrul a spus şi că totul a pornit de la proiectul iniţial, care a fost făcut greşit, fără a prevedea şi fonduri pentru funcţionarea aparaturii.

„Toată lumea a avut impresia că e de ajuns să aduci angiograful. Ei bine, nu e aşa, pentru că pentru ca acesta să funcţioneze îţi trebuie substanţă de contrast, mentenanţă, trebuie specializarea celor care vor lucra cu aparatul, iar toată această a doua parte a proiectului era blocată din 2015”, a spus Lucian Georgescu.

„Noi am reuşit să îl deblocăm, am alocat fondurile iar acum sunt în procedură de derulare licitaţiile, se ocupă beneficiarul care este Academia de Ştiinţe Medicale. Aceste angiografe sunt nişte aparate extraordinare, cu ajutorul lor poţi diagnostica dar şi trata afecţiuni. Galaţiul a primit un astfel de agiograf datorită faptului că este Centru naţional de Cercetare Medicală”, a mai spus acesta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite