Un cutremur de 7,5 pe scara Richter, subiectul unei simulări pentru situaţii de urgenţă desfăşurate la Tecuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulare ISU FOTo Arhiva Adevărul
Simulare ISU FOTo Arhiva Adevărul

Simularea, care a presupus mobilizarea unor importante forţe de intervenţie, a avut loc joi dimineaţă, între orele 9.00 şi 11.00. Potrivit ISU Galaţi, a fost testată reacţia la catastrofă a autorităţilor, agenţilor economici şi populaţiei.

Un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, care a avut ca scop verificarea modului cum sunt gestionate situaţiile de urgenţă generate de producerea unui cutremur devastator de pământ, a avut loc joi dimineaţă, între orele 9,00 şi 11,00, în municipiul Tecuci.

Scenariul exerciţiului a plecat de la situaţia ipotetică următoare: în data de 17 mai 2018, la ora 08,55, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, la adâncimea de 140 km, cu epicentrul în localitatea Nereju, care a avut o durată de 54 de secunde.

Descrierea situaţiei de lucru mai indică şi că din datele furnizate de apelanţii din municipiul Tecuci s-au constatat următoarele efecte negative: un imobil comercial este avariat şi se estimează că 64 oameni trebuie evacuaţi; hala din Piaţa Centrala s-a prăbuşit; mai multe străzi sunt blocate de dărâmături; reţelele de alimentare cu energie electrică şi gaz metan sunt avariate; circulaţia pe calea ferată este blocată între localităţile Tecuci şi Cosmeşti; o şcoală gimnazială s-a prăbuşit, iat  15 persoane trebuie duse la spital; podeţul rutier peste râul Tecucel de pe str. Feroviarilor este distrus; rezervoarelor de combustibil a două benzinării au fost avariate.

La ampla desfăşurare de forţe de la Tecuci au participat: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ al judeţului Galaţi; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi
- Inspectoratul Judeţean de Jandarmi; Garnizoana Galaţi; CLSU Tecuci; Poliţia Locală a Municipiului Tecuci; Serviciul de Ambulanţă Judeţean; Filiala Crucea Roşie Galaţi; U.P.U. Galaţi; Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu; Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi; Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Potrivit ISU Galaţi, exerciţiul şi-a propus să verifice „capacitatei de interoperabilitate în sistem integrat şi antrenarea structurilor de intervenţie în vederea gestionării unor situaţii de urgenţă cu un grad ridicat de complexitate”, dar şi alte aspecte, cum ar fi reacţia populaţiei şi agenţilor economic, funcţionarea fluxului informaţional, gradul de pregătire psihologică a personalului angrenat şi, nu în ultimul rând, „gradul de acoperire cu forţe şi mijloce”, pentru o situaţie ipotetică de catastrofă.

Concluziile simulării va fi cunoscute în zilele următoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite