Un film controversat şi actual, despre sclavia modernă, este proiectat la Galaţi, în cadrul Festivalului Kinedok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „O femei captivă” FOTO captură video Kinedok
Imagine din filmul „O femei captivă” FOTO captură video Kinedok

Unguroaica Bernadett Tuza-Ritter (care va fi prezentă la proiecţie) atinge în filmul său, „O femeie captivă”, o latură tabu a societăţii moderne: sclavia acceptată. Filmul este proiectat la Muzeul de Artă Vizuală , vineri 10 mai 2019, de la 18,00. Intrarea publicului este liberă.

Cea de-a cincea ediţie a KineDok, un proiect One World Romania, va debuta vineri, 10 mai, la ora 18.00, cu difuzarea filmului ,,O femeie captivă'' (Ungaria, 2018). Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizoarea acestuia, Bernadett Tuza-Ritter.

Premisa de la care pleacă „O femeie captivă” este simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schiţează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tuşe observaţionale de cotidian frust.

Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă şi ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demascare a unei situaţii greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.

Marish nu numai că nu primeşte niciun fel de remuneraţie pentru munca şi timpul dedicat familiei pe care o serveşte, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilinţe, bătăi şi chiar un şantaj mârşav.

Încă şi mai uluitor e faptul că investigaţia regizoarei nu e nicidecum o forţare jurnalistică a graniţelor intimităţii: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relaţia dintre subiect şi omul din spatele camerei se adânceşte într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

,,O femeie captivă'' a obţinut Premiul de Creativitate pentru Abordare Inovativă acordat de HBO şi o nominalizare la secţiunea de film documentar la Premiile Filmului European 2018.
De asemenea, filmul a fost desemnat câştigător de către Juriul Liceenilor, la secţiunea ,,Competiţie'' din cadrul celei de a 12-a ediţii a Festivalului One World Romania şi a fost introdus în programele celor mai importante festivaluri internaţionale de film documentar din Europa şi din Statele Unite: Festivalul Internaţional de Film Documentar Sheffield (2018), CPH-DOX (2018), One World Romania (2019), Sundance Film Festival (2018).

Bernadett Tuza-Ritter e o cineastă independentă care s-a specializat în filme de ficţiune şi documentare ingenioase. A studiat regia şi montajul în cadrul Universităţii de Arte Teatrale şi Cinematografice din Ungaria.

A realizat montajul atât al unor producţii de lung şi scurt-metraj, cât şi al unor documentare ce au fost prezentate la nivel internaţional, fiind premiate în repetate rânduri cu ocazia participării la festivaluri de renume. În 2013, în Rusia, a colaborat în calitate de regizor la proiectul Cinetrain.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite