Un fost parlamentar acuză SRI şi DIICOT de poliţie politică. Mihail Boldea este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea Foto: arhivă Adevărul
Mihail Boldea Foto: arhivă Adevărul

Fostul deputat de Galaţi Mihail Boldea a depus o cerere la Curtea de Apel Iaşi, prin care a cerut ca DIICOT Galaţi să depună toate interceptările telefonice şi probele pe care le-a obţinut de la SRI sau prin intermediul acestei structuri în dosarul său.

Judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave la Curtea de Apel Iaşi, fostul parlamentar Mihail Boldea a cerut instanţei, pe 17 aprilie, ca DIICOT Galaţi să depună toate interceptările telefonice şi probele pe care le-a obţinut de la SRI sau prin intermediul acestei structuri în cazul său, argumentând că acestea au fost furnizate ilegal, deoarece protocolul încheiat de SRI cu DIICOT şi DNA ar viza doar faptele care pun în pericol siguranţa naţională, nu şi infracţiunile de drept comun.

”Ce au făcut ei este poliţie politică în toată regula. Păi înşelăciunea este infracţiune care pune în pericol siguranţa naţională? S-au folosit de protocolul cu SRI ca să obţină probe ilegal împotriva mea. Este o chestiune politică pentru că la momentul arestării mele eram în politică şi s-a dorit atunci trecerea mea pe linie moartă, ceea ce s-a şi realizat”, ne-a declarat Mihail Boldea.

Tot pe 17 aprilie, Curtea de Apel Iaşi a admis cererea fostului deputat, dispunând ca ”Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi să comunice instanţei dacă în cursul urmăririi penale în cauză a existat o colaborare cu Serviciul Român de Informaţii în baza vreunui protocol şi s-au desfăşurat activităţi de urmărire penală, anume ce activităţi şi probele sau mijloacele materiale de probă rezultate în urma acestora”.

După ce DIICOT Galaţi va depune actele cerute de instanţă, fostul parlamentar va cere cel mai probabil anularea lor, pe motiv că au fost obţinute ilegal, prin încălcarea protocolului încheiat de DIICOT cu SRI. Mihail Boldea este acuzat în acest dosar alături de alte câteva persoane că identifica terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte dintre acestea fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în diverse procese penale, pe care le trecea în proprietatea altor membri ai grupului şi le vindea. 

Ceilalţi inculpaţi şi-au recunoscut faptele

Aurica Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi, inculpată în acelaşi dosar alături de Mihail Boldea, şi-a recunoscut deja faptele alături de alte cinci persoane, respectiv Carmen Mirică, Lucian Sava Mirică, Sorin Balaban, Fănel Dumbravă şi Ştefan Lazăr, în speranţa că vor obţine reducerea cu o treime a pedepselor, dar şi suspendarea acestora, însă judecătorii au avut în final o cu totul altă părere. Pe 12 octombrie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a condamnat-o definitiv pe Aurica Luchiniuc la trei ani de închisoare în regim de detenţie.

Procesul Auricăi Luchiniuc şi a celorlalte cinci persoane amintite anterior a fost disjuns de cel în care este judecat fostul deputat Mihail Boldea, care continuă în prezent la Curtea de Apel Iaşi cu alte 12 persoane în boxa acuzaţilor, alte două decedând în cursul procesului. 

Mihail Boldea este judecat şi într-un alt dosar pentru spălare de bani alături de fosta sa secretară de la cabinetul parlamentar, Mihaela Barabanciuc, George Hristu şi firma Geco Clean SRL Şendreni.

DIICOT Galaţi îl acuză în acest caz că a transferat pe numele fostei sale secretare, Mihaela Barabanciuc, un imobil şi diverse sume de bani, după ce a aflat că este urmărit penal, iar oamenii legii urmau să pună sechestru pe bunurile sale. 

Astfel, Mihail Boldea a transferat 134.000 de euro în mai multe conturi deschise pe numele Mihaelei Barabanciuc, dar pe care fostul parlamentar avea împuternicire. Procurorii DIICOT susţin că planul era ca banii să fie transferaţi într-un alt cont, dar fost secretară a fost chemată la audieri la DIICOT Galaţi şi nu s-a mai putut prezenta la bancă pentru a încheia tranzacţia. 

În acelaşi scop, fostul deputat ar fi încheiat cu Mihaela Barabanciuc un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament din Galaţi, preţul acestuia fiind stabilit la 110.000 de lei. În faţa notarului fosta secretară a lui Boldea a declarat că primise banii înainte de încheierea tranzacţiei, însă procurorii DIICOT susţin că acest lucru s-a întâmplat după ce s-a aflat că fostul parlamentar este urmărit penal. Ulterior, Mihaela Barabanciuc a recunoscut că s-a implicat în toate aceste tranzacţii pentru a-l ajuta pe fostul deputat să îşi pună la adăpost bunurile şi banii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite