Un student român a inventat un sistem care-i pune în gardă pe şoferi. Poate ajuta la salvarea a mii de vieţi anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Plângău FOTO Valentin Trufaşu
Daniel Plângău FOTO Valentin Trufaşu

Daniel Plângău, student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a creat un sistem care foloseşte inclusiv inteligenţa artificială pentru a identifica sunetele emise de maşinile serviciilor de urgenţă, avertizând din timp conducătorii auto despre apropierea acestora, astfel încât să le acorde prioritate

Daniel Plângău (22 de ani), student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, este pasionat de tot ce înseamnă programare.

Daniel a fost selectat şi în Cercul Ştiinţific din cadrul facultăţii, din care fac parte studenţii care vor să-şi pună la lucru ingeniozitatea. Recent, studentul a inventat un dispozitiv care alertează conducătorii auto când de autovehiculul lor se apropie maşinile de Poliţie, Ambulanţă, Pompieri, SMURD sau Jandarmerie. 

„A creat un sistem compus din mai multe microfoane, care se amplasează în exteriorul caroseriei auto, şi un minicalculator, care analizează sunetele din afara maşinii şi detectează de la câţiva zeci de metri apariţia semnalelor sonore emise de maşinile serviciilor de urgenţă. Se întâmplă de multe ori ca şoferul să nu audă aceste semnale sonore din cauza configuraţiei clădirilor, dacă vorbim de oraşe, sau pentru că ascultă muzică mai tare, vorbeşte la telefon sau cu un alt pasager. Sistemul creat de Daniel îi pune practic în gardă pe şoferi când se apropie maşinile de Poliţie sau Ambulanţa, ca să le acorde prioritate“, explică Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi coordonatorul Cercului Ştiinţific.

Inteligenţa artificială împiedică accidentele

Pentru proiectul său, Daniel Plângău s-a inspirat din realitatea imediată, după ce a observat că se produc multe accidente de circulaţie pentru că şoferii nu aud la timp semnalele acustice ale maşinilor serviciilor de urgenţă şi se panichează, efectuând manevre imprevizibile în trafic. „Veneam de la un concurs cu maşina şi, pentru că bătea vântul, ne-am trezit în situaţia de a nu auzi o ambulanţă care venea din spatele nostru şi nu i-am acordat prioritate, aşa cum trebuia să se întâmple. Aşa mi-a venit ideea să concep un dispozitiv care să avertizeze şoferii când se apropie maşinile de Poliţie, de Ambulanţă şi Pompierii“, spune acesta.

După două săptămâni de muncă, Daniel a creat un algoritm care distinge mii de sunete din exterior, reuşind să identifice semnalele acustice ale serviciilor de urgenţă prin intermediul unor microfoane încapsulate în spoilerul sau oglinzile laterale ale maşinii. Studentul s-a folosit inclusiv de inteligenţa artificială pentru a putea concepe un sistem viabil de detectare a sunetelor.

„M-am gândit să amplasez microfoanele în aceste zone ale maşinii pentru a capta mai bine sunetele maşinilor serviciilor de urgenţă care vin din spate sau de pe o stradă perpendiculară pe direcţia de deplasare a maşinii, pentru că dacă acestea vin din faţă, şoferul le va observa vizual, cu siguranţă, deoarece au şi semnalele luminoase pornite“, spune Daniel.

Nu a fost deloc uşor de conceput un astfel de sistem, pentru că tânărul a trebuit să introducă în baza de date o mulţime de sunete pe care algoritmul să le recunoască şi să le diferenţieze apoi de cele emise de maşinile serviciilor de urgenţă.

„Algoritmul rulează pe un minicalculator Raspberry Pi, care este amplasat în interiorul maşinii. Sunetele sunt captate de microfoane, care le transmit apoi calculatorului, iar acesta le analizează pentru a le identifica“, explică studentul modul simplu de funcţio-nare a sistemului.

A reuşit acolo unde experţii au dat greş

Odată identificate aceste semnale, şoferul este avertizat sonor şi vizual că se apropie un astfel de autovehicul, aşa încât să poată reduce viteza din timp, să elibereze drumul şi chiar să oprească maşina pe dreapta. O provocare a fost întâmpinată la microfoane, pentru că acestea nu pot fi montate pur şi simplu pe caroseria maşinii, ci trebuie protejate de vânt şi intemperii.

Daniel a găsit însă o soluţie ingenioasă: microfoanele au fost încapsulate într-un plastic extrem de rezistent, dar care să le permită, în acelaşi timp, să capteze sunetele din exterior. Daniel a testat în trafic dispozitivul pe care l-a creat, iar sistemul funcţionează perfect.

Deşi pare greu de crezut, pe piaţă nu există, în prezent, un astfel de dispozitiv. În anii 2000, unii producători de maşini au încercat să dezvolte un sistem prin intermediul căruia şoferii să fie avertizaţi prin radio despre apropierea unei maşini aparţinând unui serviciu de urgenţă, dar acesta s-a lovit de o serie de probleme tehnice, dar şi de inconvenientul că unii conducători auto ar putea circula cu radioul închis, astfel că proiectul a fost abandonat.

Aşadar, studentul din Galaţi intenţionează să-şi înregistreze creaţia la OSIM şi să vândă brevetul producătorilor de maşini. Costul dispozitivului nu ar depăşi 200 de euro, iar producătorii ar putea găsi soluţii ca microfoanele să fie încorporate în oglinzile laterale sau spoiler,dispozitivul alăturându-se astfel celorlalte sisteme de securitate rutieră pe care autovehiculele le au instalate.

A părăsit Moldova pentru România

Originar din Republica Moldova, tânărul Daniel Plângău mărturiseşte că a aşteptat cu nerăbdare să vină în România la studii, unde îşi doreşte să se stabilească şi să profeseze. Deja a avut internship-uri la combinatul siderurgic Liberty Steel din Galaţi şi la cunoscutul producător de maşini Renault, unde a fost implicat şi într-un proiect de realizare a unei celule robotizate care asamblează caroserii.

După absolvirea facultăţii, Daniel va îmbina două dintre pasiunile sale, robotica şi programarea, urmând să coordoneze roboţii industriali care asamblează diverse lucruri, pornind de la caroserii de autovehicule până la tehnologie medicală. „Ideea este să munceşti şi să cauţi permanent acel lucru pe care îl faci fără greutate, din pasiune, cu plăcere. Nu va veni din prima. Trebuie să încerci multe lucruri pentru a găsi exact ceea ce ţi se potriveşte“, prezintă simplu Daniel reţeta realizărilor sale de până acum.

Vă mai recomandăm şi:

Medalie de aur pentru cercetătorii Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi la Euroinvent, cea mai mare expoziţie de inventică şi inovaţie din Europa de Est

 „Fabrica“ de ingineri-inventatori de la Galaţi, susţinută cu o donaţie importantă de Centrul de Inginerie Bosch

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite