„Undă verde” pentru extinderea spitalului de copii din Galaţi. Investiţia este de peste 3,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extinderea se va concretiza într-o secţie de oncologie pediatrică unică în zona Moldovei. Cea mai mare parte a costurilor sunt acoperite dintr-o finanţare europeană, iar restul (circa un milion de euro) de la bugetul local şi din donaţii.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud - Est,  Luminiţa Mihailov, au semnat contractul de finanţare europeană pentru proiectul  „Modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi”. 

Astfel, spitalul va deveni singura unitate medicală din regiune care va putea oferi servicii de diagnosticare şi tratament în oncologia pediatrică, în condiţiile în care adresabilitatea, privind această afecţiune, este în medie de 300 de copii pe an.

Obiectivul general al proiectului constă în eficientizarea sistemului de sănătate, prin reducerea internărilor evitabile şi prin accesibilizarea ofertei de servicii de asistenţă, iar obiectivele specifice ale proiectului sunt modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan” Galaţi.

Astfel, la finalizarea investiţiei, în cadrul noului corp de clădire al ambulatoriului integrat, la parter vor funcţiona următoarele cabinete: dermatologie, BMF, stomatologie, endocrinologie, chirurgie plastică. De asemenea vor funcţiona cabinete de imagistică: Rx, RMN, CT, Ecograf, Recoltare analize laborator.

La etajul 1, este vorba despre de cabinete de psihologie, neurologie, EEG, alergologie, pneumologie, hematologie, oncologie, orto-optică, oftalmologie, precum şi de laborator analize de hematologie/biochimie, microbiologie/parazitologie/virusologie, imunologie/Toxicologie, compartiment imunohistochimie, histotecă, orientare macroscopică /prelucrare Histopatologică.

La etajul tehnic, vor fi amplasate centralele de tratare a aerului şi centrala de frig, necesare funcţionării Ambulatoriului Integrat.

În paralel cu realizarea extinderii cu noua clădire a Ambulatoriului, în cadrul spaţiilor actuale amplasate la parterul corpului A, sunt prevăzute următoarele lucrări: igienizarea cabinetelor şi a circulaţiilor existente, reparaţii locale, refacerea finisajelor de pardoseli şi pereţi, reorganizarea cabinetelor medicale, amenajarea unor grupuri sanitare pentru pacienţi.

Pentru Compartimentul de Imagistică vor fi achiziţionate următoarele dotări şi echipamente medicale: echipament Rezonanţă magnetică (RMN) de minimum 1,5 Tesla, aparat radiografie digital cu maşină automată de developat. Pentru Compartimentul de Imunohistochimie: procesator de ţesuturi; staţie de includere în parafină; microtom de tip rotativ; autosteiner; hotă specializată în lucrul cu substanţe toxice; microscop trinocular cu cameră; termostat cu temperatură reglabilă.

Valoarea totală a proiectului este de 15.612.023,06 lei (cu TVA). Valoarea eligibilă  este de 10.699.821,81 lei (cu TVA), contribuţia proprie (2% din cheltuieli eligibile) este de 213.996,45 lei (cu TVA), contribuţia proprie la cheltuieli neeligibile fiind de 4.912.201,25 lei (cu TVA)

Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni de la semnarea contractului de finanţare din care durata estimată pentru execuţia lucrărilor = 18 luni.

Îmbunătăţirea serviciilor în ambulatoriu va avea un răspuns pozitiv de orientare a cazurilor fără complicaţii către serviciile specifice din ambulatoriu, cu rezultate considerabile în degrevarea costurilor sociale de spitalizare şi a celor conexe, precum şi îmbunătăţirea relaţiei medic - pacient.

„La nivelul ţării, vă pot spune, fără falsă modestie, că în momentul de faţă suntem fruntaşi ca număr de proiecte semnate şi număr de proiecte deja finalizate. Avem un număr de 25 de proiecte semnate, 5 dintre ele finalizate, cu o valoare de 23.200.000 de lei. Proiectele în implementare au o valoare de 467 milioane de lei, iar proiectele ce le avem depuse şi se află în evaluare sunt 33, într-un cuantum total de alte 520 milioane de lei”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi. 

„Dacă e să tragem linie, vedem că municipiul Galaţi a depus proiecte europene de peste 1 miliard de lei. E un aspect care în istoria municipiului Galaţi, zic eu, nu s-a mai întâmplat. Noi sunem şi într-o proporţie de 80% cu achiziţiile publice finalizate, ceea ce înseamnă că de fiecare dată atunci când vom semna un proiect a doua zi putem da ordin de începere a lucrărilor sau a proiectării, iar acolo unde este cazul de proiectare cu execuţie”, a adăugat edilul.

Primăria municipiului Galaţi a depus pe data de 20 august  2018 pentru finanţare proiectul Modernizare, extindere si dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 8, Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiţii 8.1, Operaţiunea A – Ambulatorii (7 Regiuni), cod SMIS 123950.

Primăria municipiului Galaţi mai are un proiect cu finanţare europeană la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” Galaţi care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Compartimentului Primiri Urgenţe, proiect în valoare de aproape 11 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite