Un medicament banal ne poate distruge ficatul şi rinichii. Îl folosim cu toţii fără să ştim la ce pericole ne expunem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte multe persoane folosesc paracetamolul ca analgezic. Pe lista medicamentelor cumpărate din farmacii, acest medicament ocupă primul loc. Puţini ştiu însă că cei care sunt tentaţi să exagereze se expun unui risc foarte mare. Specialiştii din domeniu, din ţară şi din străinătate, trag un semnal de alarmă – supradozele pot fi fatale!

Ca şi în cazul celorlalte medicamente, paracetamolul poate da bătăi de cap pacienţilor şi poate fi fatal celor care şi-l administrează după ureche. Cum este un medicament folosit foarte des, medicii au realizat mai multe studii în acest sens. Specialiştii britanici trag un semnal de alarmă, amintind că nu puţine sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma administrării unei doze prea mari, într-o perioadă scurtă de timp. Potrivit specialistilor britanici, există riscul ca ficatul să cedeze în urma unei doze, fie ea şi una accidentale. Acest lucru este confirmat şi de medicii speciliaşti din ţară. Potrivit Sânzianei Lovin, medic internist, ”acest medicament este hepatotoxic. Trebuie mare atenţie, chiar trebuie interzis celor care suferă de ciroză sau de afecţiuni hepatice grave. Mulţi iau paracetamol şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activă şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g”.

Mai rău este că nici măcar nu e nevoie să se depăşească prea mult această cantitate. Foarte puţin peste această doză maximă poate face ca ficatul să nu mai funcţioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetator de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar daca efectele nu se resimt pe moment, ele se acumuleaza în timp, putându-se dovedi fatale la un moment dat.

„Pentru a evita excesele, care apar în general în cazul durerilor puternice, doza recomandată este de jumătate de pasilă pentru copii între şase şi noua ani, de şase sau patru ori pe zi. Între nouă şi 12 ani doza recomandată este de o pastilă de trei sau patru ori pe zi. Până în 15 ani, copii pot urma un tratament cu paracetamol şi se recomandă o pastila de patru sau şase ori zilnic. Adulţilor le sunt recomandate una sau doua pastile de şase ori pe zi, pentru a fi eficiente”, ne-a declarat medicul Valentin Boldea. Un tratament prelungit cu paracetamol poate dăuna ficatului şi rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament şi după prima pastilă chiar li se irită limba şi se umflă chiar. Este supradoză atunci când înghiţi 16 pastile de paracetamol deodată. Copiilor le poate fi fatală o astfel de supradoză. Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febra puternică, ulcerul bucal, migrenele chiar.

Mai mult, în cazul unei migrene puternice, specialiştii au observat că excesele sunt foarte frecvente. Tentaţia de a lua încă o pastilă este foarte mare şi astfel se poate ajunge la supradoză, dar durerea nu dispare. Simpla pastila de paracetamol este periculoasă daca se dublează cu un tratament împotriva infecţiilor, cu alcool sau cu sedative. Potrivit sondajelor specialiştilor americani, zilnic sunt cazuri de supradoze cu paracetamol, în special la bătrâni, care nu îşi controlează atent doza administrată.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite