Varză cu carne ca la Rarău în Bucovina. Ingredientul atipic care dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varză cu carne Foto: www.lauraadamache.ro
Varză cu carne Foto: www.lauraadamache.ro

Preparatul se pregăteşte rapid şi nu necesită foarte multe ingrediente, însă secretul obţinerii gustului dorit este adăugarea ingredientelor în ordinea corectă şi mare grijă la fierberea legumelor.

Bucătăria tradiţională bucovineană are influenţe austro-ungare, iar un ingredient atipic în varza cu carne este chimenul, folosit de regulă la condimentarea brânzeturilor, a cărnii sau la prepararea supelor şi cremelor de legume. Primul pas pentru pregătirea preparatului este să spălăm carnea de porc şi să o tăiem în funcţie de numărul de porţii pe care dorim să îl obţinem.

”Punem untură într-o tigaie sau ceaun şi o prăjim la foc potrivit, până capătă o culoare aurie, adăugând apoi slănină tăiată în formă de cuburi. Următorul ingredient pe care îl vom pune va fi usturoiul. Dacă îl zdrobim, îl vom scoate la final, după prăjire, iar dacă l-am tocat, îl vom lăsa în preparat”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 10 porţii:

-varză-2-2,5 kilograme de varză;

-carne de porc-600-700 de grame;

-slănină afumată-250 de grame;

-ceapă-două bucăţi (300 de grame);

-usturoi-4-5 căţei (40-50 de grame);

-roşii-două bucăţi (400 de grame);

-ţelină-150 de grame;

-morcovi-250 de grame;

-ardei gras roşu-200 de grame;

-Cimbru, chimen şi boia, câte un vârf de linguriţă;

-mărar- o legătură;

-foi de dafin-două, trei frunze;

-ardei iute-o jumătate de ardei;

-pastă de tomate-100 de grame (două linguri de pastă).

Vom adăuga apoi ceapa tocată mărunt şi condimentele tari (cimbru, chimen şi boia), amestecând permanent ingredientele în tigaie pentru a se întrepătrunde aromele. Între timp, tăiem sub formă de fidea varza şi vom pune morcovul ras pe răzătoare, roşiile, ţelina şi ardeiul gras. Ultima legumă adăugată va fi varza, urmând să amestecăm ingredientele până când varza va începe să se înmoaie, de regulă cam după 10 minute de când am pus-o peste carne şi celelalte ingrediente.

”Vom lăsa preparatul să fiarbă la foc potrivit cam o oră, sub capac, de la momentul la care am pus varza, adăugând şi sare şi piper după gust, dar şi pasta de tomate, iar dacă nu are suficient lichid, putem să completăm cu o ceaşcă sau două de apă”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine. Când mâncarea este gata, vom toca mărarul şi îl vom adăuga peste varza cu carne, alături de jumătate de ardei iute şi câteva foi de dafin. Varza cu carne ca la Rarău în Bucovina se serveşte cu smântână şi murături, dar şi cu nelipsita mămăliguţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite