Varză à la Cluj cu carne de peşte, o inovaţie culinară. Ingredientul care dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.lauralaurentiu.ro
Foto: www.lauralaurentiu.ro

Preparatul este o combinaţie nonconformistă între varza à la Cluj şi budinca cu varză şi peşte, se pregăteşte repede şi nu necesită multe ingrediente. Secretul obţinerii unei mâncări savuroase stă în pregătirea prealabilă a ingredientelor şi în adăugarea lor în ordinea corectă.

Varza a la Cluj reprezintă, de fapt, un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. La varza a la Cluj cu peşte, carnea de porc este înlocuită, evident, cu peşte, mai exact cu scrumbie afumată, reţeta fiind o inovaţie a maestrului de artă culinară Nichi Mărăcine.

Combinaţia între varza a la cluj cu budinca de varză şi peşte răspunde necesităţilor oricărui gurmand, ale căror preferinţe s-au schimbat în ultimii ani, în sensul că multe gospodine caută să înlocuiască ingredientele grele, cum este carnea de porc, cu altele care se pregătesc mai repede şi sunt tolerate mai bine de organism.

Ingrediente pentru 10 porţii:

-Varză murată (1,5-2 kilograme) sau varză dulce (3-4 kilograme);

-Ceapă-800 de grame;

-Morcovi-200 de grame;

-Cimbru, boia, chimen, sare şi piper, după gust;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Mărar-o legătură;

-Roşie-o bucată;

-Ulei de floarea soarelui-200 de mililitri;

-Orez-300 de grame;

-Macrou afumat-300 de grame;

-Carne tocată de peşte (şalău, somn)-700 de grame;

-Ardei iute-o bucată.

Un mic secret pentru a scoate în evidenţă gustul de peşte

Dacă alegeţi să realizaţi preparatul cu varză murată, o veţi pune la desărat, dacă este cazul, iar după ce va fi scursă de apă, o vom toca. Separat, vom curăţa morcovii, pe care îi vom rade, apoi ceapa, care se va pune la călit în 8-10 mililitri de ulei.

”Vom pune carnea de macrou la fiert în puţină apă pentru aproximativ 5 minute, astfel încât să se desprindă cu uşurinţă după os, dar şi pentru a ieşi surplusul de fum din carne. Folosirea cărnii de macrou afumat este un mic secret, care va da savoare preparatului, dar şi pentru a ne ridica la rafinamentul produsului iniţial, adică varza a la cluj”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Vom desprinde apoi carnea de peşte de pe os şi o vom toca, adăugând peste aceasta ceapa şi morcovii călite în prealabil, dar şi carnea tocată de peşte. Punem orezul, pe care îl putem lăsa puţin la umflat, pentru 10-15 minute, în apă fiartă. Adăugăm apoi cimbru, boia, chimen, sare şi piper, mărar şi pătrunjel, nefiind greşit dacă punem în compoziţie şi puţin usturoi pentru a scoate în evidenţă gustul de peşte.

”Vasul în care vom pregăti termic preparatul îl vom unge cu ulei şi îl putem tapeta, ca să spun aşa, şi cu puţin pesmet, ce ne va permite să îl porţionăm ulterior mai bine. Începem prin a pune mai întâi un strat de varză, compoziţia de carne, orezul, din nou un strat de varză, iar la final vom pune câteva rondele subţiri de roşii şi bucăţi de macrou afumat, pe care le vom aşeza din loc în loc pe suprafaţa preparatului. Vom adăuga apoi şi restul de ulei rămas”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce băgăm tava la cuptor pentru 45 de minute, la o temperatură de 170 de grade, putem completa cu puţină zeamă în care a fiert peştele, astfel încât orezul să se poată umfla bine. Ca să nu se caramelizeze foarte tare ultimul strat de varză şi rondelele de roşie, vom pune o folie protectoare deasupra recipientului sau îl putem învârti periodic în cuptor în timpul preparării termice.

Vom pregăti în acest timp un sos din pastă de tomate amestecată cu puţină apă, condimentat după gust cu sare, piper, cimbru şi chimen, şi îl adăugăm peste preparatul nostru, pe care îl vom mai lăsa la cuptor pentru alte 10-15 minute. După ce se temperează puţin, suficient cât să se întrepătrundă bine aromele, vom putea servi varza a la cluj cu peşte, peste care vom presăra puţin mărar şi pătrunjel, cu o mămăligă de casă, alături de un ardei iute sau un sos de smântână cu hrean şi un pahar de vin alb.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite