Victime colaterale în criza sistemului public de încălzire din Galaţi. Autorităţile, avertizate că reţeaua electrică nu poate face faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertismentul este conţinut într-un document transmis Prefecturii Galaţi de către furnizorul de energie electrică Electrica SA, care atrage atenţia că închiderea sistemului de încălzire centralizată din oraş pune în pericol atât reţelele electrice exterioare, cât şi pe cele interioare.

Criza sistemului de încălzire centralizată din Galaţi poate face victime colaterale. Reţeaua electrică a municipiului Galaţi nu poate prelua, în condiţiile tehnice existente în momentul de faţă, şi consumul rezultat prin folosirea energiei electrice pentru încălzirea miilor de locuinţe din oraş în urma sistării furnizării căldurii prin sistemul centralizat, informează Electrica, printr-o adresă transmisă Prefecturii Galaţi.

Analiza a fost cerută de Prefectură

Informarea este un răspuns la solicitarea prefectului Dorin Otrocol, care a cerut punctele de vedere ale Electrica şi Romgaz cu privire la variantele existente pentru încălzirea locuinţelor la iarnă, în cazul în care Electrocentrale nu va mai furniza căldură către oraş.

Deocamdată, doar Electrica a răspuns, iar concluzia este că actuala reţea de distribuţie a Galaţiului, proiectată doar pentru consumul dat de echipamentele electrocasnice, nu poate prelua şi consumul pentru încălzirea tuturor locuinţelor din sistemul centralizat, indiferent de variantele alese: boilere, centrale termice de apartament, radiatoare electrice etc.

„În noua situaţie creată în municipiul Galaţi, prin sistarea bruscă a furnizării agentului termic în întregul sistem centralizat de încălzire al municipiului, a utiliza energia electrică distribuită la consumatorii casnici ŞI pentru încălzirea locuinţelor ar conduce la suprasolicitarea excesivă a actualelor reţele de distribuţie a energiei electrice din municipiu. Mai mult, trecerea la varianta de încălzire a locuinţelor pe utilizarea energiei electrice ca afecta, în primul rând, instalaţiile electrice interioare (de apartament) ale consumatorilor, care nu sunt dimensionate pentru a suporta acest exces de putere absorbită”, se afirmă în informarea semnată de directorul Electrica Galaţi, ing. Cezar Cristian.

Această creştere de putere absorbită pe reţelele electrice de distribuţie publică va conduce la afectarea componentelor reţelei: coloane de alimentare, tablouri (firide) generale, firide de distribuţie şi contorizare, cabluri subterane, cu consecinţe grave în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică, inclusiv pentru cei cu locuinţe individuale, spune Cezar Cristian.

„Totodată, ar fi necesară amplificarea puterii din posturile de transformare, prin înlocuirea transformatoarelor de distribuţie existente cu altele de puteri mai mari, precum şi înlocuirea actualilor feederi subterani de medie tensiune (pentru creştere de secţiune)”, se mai menţionează în document.

Electrica opinează că este nevoie de investiţii

În opinia Electrica, pentru rezolvarea de durată a situaţiei existente, se impun mai multe direcţii de acţiune. Prima ar fi realizarea unui studiu care să propună variante alternative reale, fezabile tehnic şi economic, pentru încălzirea locuinţelor, pe zone de consum (cartiere sau blocuri).

De asemenea, ar trebui promovate în regim de urgenţă proiecte de centrale termice de cartier (cu utilizarea reţelei existente a Apaterm) sau de centrale termice de scară de bloc (pe gaze naturale sau electrice), precum şi programe subvenţionate de anvelopare (izolare termică) a scărilor de bloc.

CITEŞTE SI: ArcelorMittal Galaţi renunţă complet la aburul tehnologic furnizat de CET

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite