VIDEO Biserica Ortodoxă, despre preotul care i-a numit pe românii din diaspora „o pleavă“: „Orice slujitor are îndatorirea sacră de a respecta pe aproapele său“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ion Croitoru FOTO Revista Porto Franco
Preotul Ion Croitoru FOTO Revista Porto Franco

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au anunţat că preotul pensionar Ion Croitoru a făcut afirmaţiile scandaloase într-un context privat, lucru care nu-l va scuti însă de o cercetare disciplinară şi de o eventuală pedeapsă, conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopia Dunării de Jos a reacţionat în cazul preotului Ion Croitoru, din Lieşti, judeţul Galaţi, care în urmă cu câteva zile a afirmat, la o întâlnire culturală din localitatea Corod, că oamenii din Diaspora sunt  „o pleavă” lipsită de valoare umană.

Precizând că afirmaţiile au fost făcute de preot într-un context privat şi fără a avea permisiunea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), eparhia îşi exprimă recunoştinţa faţă de Diaspora română, considerând că incidentul care a provocat un imens scandal mediatic este izolat şi regretabil.

„Orice slujitor şi creştin are îndatorirea sacră de a respecta pe aproapele său şi a se abţine de la orice acuzaţii care ar leza demnitatea umană. Recunoscători slujitorilor şi credincioşilor noştri din Diaspora, pentru fidelitatea lor faţă de credinţă şi de neam, îi asigurăm de întreaga noastră preţuire şi îl rugăm pe Dumnezeu să-i ajute la lucrarea atât de benefică nouă tuturor”, se afirmă într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Reprezentanţii BOR au precizat şi că a fost declanşată o anchetă conform regulilor interne. „În cazul nefericit în care preotul Ion Croitoru va fi săvârşit din neatenţie vreo încălcare a acestui principiu, el va fi cercetat în conformitate cu rânduielile canonice bisericeşti”, a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Preotul pensionar Ion Croitoru este cunoscut în mediul cultural pentru lucrările monografice realizate, dar şi pentru un roman, „Vremuri în flăcări”, care recompune atmosfera din satul Mărăşti (Vrancea), satul său natal, în timpul Primului Război Mondial. De altfel, la întâlnirea de la Corod, dindata de 6 septembrie 2018, unde a făcut afirmaţiile controversate, fusese invitat tocmai în calitate de scriitor.

„La început am ascultat un vers… «cu cei plecaţi noi rămânem mai săraci, că ţara rămâne mai săracă». Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul.

Spusele omului bisericii i-au revoltat pe o parte dintre cei prezenţi, iar după ce videoclipul cu discursul preotului Croitoru a fost postat pe internet, au apărut mii de reacţii prin care preotul era jignit, apostrofat, ba chiar şi ameninţat cu bătaia.

Mai mult, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a sesizat în cursul zilei de 10 septembrie Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării în cazul preotului Ion Croitoru.

„Este inacceptabil ca feţele bisericeşti, care ar trebui să propovăduiască pacea şi buna înţelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură şi la xenofobie. Credem că rolul preoţilor este mai degrabă de a păstorii cu blândeţe obştea, de a se îngriji de nevoile orfanilor şi ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici.

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgenţă dacă se delimitează de aceste declaraţii publice şi să comunice  măsurile concrete pe care le va lua în acest caz. Menţionăm că în afara ţării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciaţi pentru hărnicia şi omenia lor. Era de aşteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare, precum şi nenumărate critici”, au precizat reprezentanţii FADERE.

„Numărul românilor din diaspora care nu doresc să se mai întoarcă în ţară este într-o creştere alarmantă, iar România pierde enorm din cauza acestui fenomen. Cea mai mare bogăţie a unui popor sunt oamenii, aceasta este adevărata bogăţie. Astăzi, un sfert din populaţie a părăsit ţara. Această pierdere este mai îngrozitoare decât s-a pierdut în cele două războaie mondiale, la un loc. Din păcate, declaraţii necugetate şi rău intenţionate ca ale acestui preot nu fac decât să adâncească şi mai mult rănile deja existente”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite