VIDEO Gruparea infracţională care a „alimentat” Europa cu migranţi clandestini. Cum acţionau traficanţii şi ce sume cereau de la fiecare „client”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După descinderile făcute în judeţul Galaţi în cursul zilei de joi, trei dintre membrii grupării au fost reţinuţi şi vor fi propuşi pentru mandate de arestare preventivă. Cei mai mulţi dintre migranţii traficaţi de aceştia proveneau din ţări asiatice şi alimentau în special zona  infracţională din Europa de vest.

Aşa cum relatam în ediţia  online de joi, 16 mai 2019, a cotidianului „Adevărul”, un grup infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi, a fost destructurat de poliţiştii de frontieră gălăţeni în urma unor descinderi ample în judeţul Galaţi.

Acţiunea a fost organizată de poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului Prevenirea şi Combaterea Migraţie Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul S.T.P.F Galaţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi.

Descinderile în cinci dintre locaţiile folosite de traficanţi s-a dovedit un succes. Nouă persoane au fost duse la audieri după ce la domiciliile acestora au fost găsite dovezi ale activităţilor ilegale. 

Faţă de trei membri ai grupului a fost dispusă, joi seară, măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca să fie prezentaţi instanţei, vineri, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cum a fost descoperită reţeaua

Începând cu luna noiembrie 2018, politiştii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, au derulat mai multe acţiuni pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, cu denumirea „CĂRĂUŞII” , implicat în traficul de migranţi.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea grupării infracţionale, având în componenţă cetăţeni români, care transporta cetăţeni proveniţi din zona Asiei, înregistraţi ca solicitanţi de azil în ţara noastră sau intraţi ilegal pe teritoriul naţional. 

Aceştia erau apoi scoşi din România, cu destinaţii din vestul Europei, ascunşi în locuri special amenajate în o serie de mijloace de transport mărfuri, în scopul trecerii ilegale a frontierei.

„Ca urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost stabilite ca făcând parte din grupul infracţional P.P., P.N. şi B.M., cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 42 şi 48 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Galaţi”, a precizat Poliţia de Frontieră Galaţi.

La data de 9 noiembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F Galaţi şi de la PTF Nădlac II, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, au efectuat o acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia cetăţeanul român P.P. a fost surprins în PTF Nădlac II în timp ce încerca să scoată ilegal din ţară patru cetăţeni străini, ascunşi în compartimentul marfă al unei autoutilitare.

Migranţii erau ascunşi în maşini de marfă FOTO Poliţia de Frontieră

Imagine indisponibilă

Din investigaţiile efectuate, s-a stabilit că membrii grupului infracţional racolau persoane înregistrate ca fiind solicitante de azil în România şi le transportau către vestul ţării, cu scopul trecerii ilegale a frontierei de stat pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro de persoană.

Percheziţiile şi reţinerile

În data de 16 mai 2019, începând cu ora 6.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor  din cadrul  D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, au desfăşurat cinci percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi, la persoanele suspecte de constituirea grupului infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi.

Cu ocazia efectuării pereheziţiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 29 de telefoane mobile şi suma de 5.900 de euro.

În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Totodată, faţă de P.P., P.N., şi B.M., procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Galaţi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţie”, a precizat Poliţia de Frontieră Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite