Viorel Rotilă: „Problema e că n-avem nemţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Carol I şi primarul Sibiului sunt exponenţi ai încrederii. Poate că naţiunea aşteaptă un partid de nemţi", crede profesorul.

Viorel Rotilă este lector universitar doctor la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Susţine cursuri de Postmodernism şi filozofie, Filosofia minţii, Filosofia limbajului, Ontologie, Estetică în cadrul Catedrei de Sociologie-Filosofie.
Scriitor, cercetător
Vrea să organizeze la Galaţi un Centru de cercetări şi o revistă despre analiza structurii conştiinţei şi perspectiva fenomenologică asupra conştiinţei morale.
A publicat următoarele cărţi: „Tragicul în filosofia existenţialistă franceză" (2009);"Heidegger şi rostirea fiinţei" (2009); „Alchimia unei existenţe. Jurnal de idei" (2010). Are în pregătire o nouă carte: „Structura conştiinţei şi Fenomenologia cotidianului".
Viorel Rotilă consideră evidentă marginalizarea intelectualilor în societatea românească. Crede că există şi o neîncredere istorică a poporului în intelectuali, dar în acelaşi timp consideră neîncrederea în bună măsură întemeiată: „ Apariţia intelectualilor în societatea românească nu a fost tocmai naturală: nu au ţâşnit din sânul poporului încercând să-l ajute, ci s-au ivit pe modele copiate. Nu am avut - s-ar putea să nu avem încă - o «clasă» de intelectuali care să câştige, prin efectele muncii sale, respectul societăţii. Intelectualul nu constituie un un model dezirabil pentru societatea românească actuală".
Profesorul Rotilă crede că politicienii ar trebui să aibă foarte serios în vedere consecinţele acţiunii sau inacţiunii lor pe termen lung. Cel mai dezastruos efect al nepăsării acestora fiind „scăderea încrederii în democraţie şi deşteptarea unor nostalgii după trecutul comunist".
„Orice Putere se fundamentează pe adepţi, cărora le satisface dorinţe materiale sau spirituale. Aşadar, unii vor susţine o Putere, iar alţii nu. Esenţial este însă ca fiecare dintre noi să gândească critic. Fără servilism. Libertatea şi altruismul gândirii şi acţiunii sunt foarte importante într-o societate de oameni puternici", crede profesorul.
De asemenea, Viorel Rotilă consideră că, la noi în ţară, politic vorbind, „problema ţine de lipsa de opţiune: nu avem încă (nu sunt sigur că vom avea curând) o alternativă care să satisfacă aspiraţii atât de diverse".
Importanţa atitudinii civice
"Sunt adeptul activismului; consider că societatea românească trebuie să înveţe mai bine atitudinea civică, fiecare grup trebuind să lupte pentru apărarea intereselor proprii. Cred că atitudinea celor pe care îi alegem (sau se aleg) să ne conducă depinde de atitudinea populaţiei", conchide profesorul.

întrebări şi răspunsuri
Te tentează perspectiva emigrării?
Până de curând aş fi spus că emigrarea nu mă tentează; îmi place Occidentul - în special partea sudică a Europei - dar în special ca turist.
În actualele condiţii însă, nu mai sunt sigur de nimic, „mulţumită" haosului politico-economic din România. Dacă aş avea certitudinea unui debuşeu intelectual pe piaţa occidentală, cred că m-aş gândi serios la posibilitatea plecării.
Crezi că ai face faţă „afară"?
În principiu, da. Însă, s-ar putea să nu am formaţia adecvată pentru societatea occidentală, ceea ce ar constitui un impediment pentru mine. Oricum, rămâne un subiect de reflecţie.

Ce-i place?
Cititul. Între timp şi scrisul. Asta nu înseamnă că le fac neapărat bine. Să locuiesc pentru câteva săptămâni pe an în regiuni mai calde, şi în special, în zona de sud a Europei. Ar mai fi răspunsuri de tip „concurs de miss"; dar întrebarea forţează tot felul de răspunsuri. Existenţa.
Ce nu-i place?
Neseriozitatea. Lenea (doar cea neproductivă). Lipsurile şi greşelile proprii (prezente şi trecute). Să judec pe alţii şi faptul că nu mă pot împiedica s-o fac. Important e să scoţi binele din rău. Asta e marea alchimie, una din marile provocări ale vieţii noastre şi, totodată, un mare mister.


Profil
Născut. 15 august 1970, Galaţi.
Studii. Universitatea „Alexandru I. Cuza" Iaşi, Facultatea de Filosofie, Universitatea „Dunărea de jos" Galaţi, Catedra de Filosofie- Sociologie.
Ocupaţie. Lector univ. dr.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite