Virusolog român din SUA: „Omicron infectează un continent în câteva săptămâni, să rămânem vigilenţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

Cunoscut virusolog român stabilit în SUA, dr. Cristian Apetrei avertizează că varianta Omicron a SARS-COV-2 infectează un continent în câteva săptămâni. În consecinţă, el spune că trebuie să rămânem în continuare vigilenţi.

Virusologul român Cristian Apetrei, profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susţine că „în cazul virusurilor, un ciclu de replicare durează în jur de 6 ore, ceea ce înseamnă că cinci generaţii se acumulează într-o zi şi jumătate”. 

„Producţia zilnică este de vreo câteva miliarde (la fiecare pacient), şi după, cum se vede, omicronul infectează un continent în câteva săptămâni. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dincolo de entuziasmul generalizat că varianta este mai puţin patogenă, trebuie să rămânem vigilenţi, pentru că nu ştim niciodată ce iese dintr-un asemenea pool genetic”, scrie profesorul Apetrei, pe pagina sa de Facebook.

Profesorul Apetrei relatează o discuţie avută în urmă cu 30 de ani la Paris, care poate explica ce se întâmplă în prezent din cauza pandemiei.

„Am tot spus povestea asta de multe, multe ori: în urmă cu aproape 30 de ani, pe când ne plimbam prin oraş (tocmai fuseserăm la marea expoziţie Miguel Barcelo de la Centrul Georges Pompidou din 1994), l-am întrebat pe Francois Simon cum se face că sunt atâţia nebuni prin Paris. Iar răspunsul lui a fost unul de natură pur stochastică: “cu cât oraşul e mai mare, cu atât mai mulţi nebuni locuiesc în el. 

Acum, imaginaţi-va un oraş mare, nu cât Parisul, ci cât Coruscantul (oraşul întins pe întraga planetă din Războiul Stelelor). Cam aşa arată populaţia virală. Mă tem că va conţine atât de mulţi nebuni, încât n-or ajunge toţi Jedi-i din univers că să-i ţină sub control. De aceea este totuşi preferabil să continuăm să ne ferim încă puţin”, concluzionează virusologul român Cristian Apetrei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite