Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

27
29 Nov 2021 10:47:14
Autor: Cornelia Mazilu

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2 pare a avea o „transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”.

 „În ultimele două zile am citit în mod repetat afirmaţia că, deoarece nouă varianta Omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescută, faptul că are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru că toată lumea se va imuniza rapid şi în felul asta vom scăpa mai repede. Că ceea ce se întâmplă este ilustrarea a ceea ce este scris în cărţile de virologie, anume că pe măsură ce tulpinile îşi cresc transmibilibitatea, le scade patogenicitatea. Cu părere de rău, o să trebuiască să va dezamăgesc”, avertizează dr. Cristian Apetrei, pe Facebook.

Medicul susţine că impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului este diferit de la un scenariu la altul. Mai mult, populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene, astfel încât nu se ştie cum va evolua virusul în Europa.

 „Populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene. Numai 6% din aceasta populatie are vârste mai mari de 65 de ani. Prevalenta obezitatii si a altor factori de risc sunt diferite. Studiile care vor concluziona patogenicitatea trebuie efectuate în Europa, cu care ne comparăm”, susţine specialistul.

Concluzia medicului este că „Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”. Tot ceea ce putem face este să ne protejăm şi să purtăm masca.

„ A fi foarte optimist în momentul asta este destul de iresponsabil. Că de obicei, cea mai bună atitudine este prudenţă. Masca. O spun cu toată responsabilitatea profesională, şi îmi pun întreagă carieră jos: cine se mai opune în momentul asta purtării măştii în mod sistematic şi corect este ori criminal ori cretin iremediabil. Şi dacă nu-i convine, să mă dea în judecată. Iar cei care trebuie să aplice legea, poate că ar trebui să-i mai răreasca în comunitate pe aceşti spreaderi”, a explicat Cristian Apetrei.

Noua variantă B.1.1.529 a COVID, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că noua variantă super-mutante de coronavirus, care a primit numele de Omicron, descoperită în Africa de Sud are un potenţial ridicat de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Primele patru variante au fost Alpha, Beta, Gamma şi Delta

 

Vă recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”
 
Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Ionel Marcu
29.11.2021, 11:36:16

Sper să acționeze vaccinurile existente și asupra variantei Omicron, altfel o luăm de la zero cu vaccinarea, după ce cu atâta scandal, am ajuns abia spre 40% rată de vaccinare!

+7 (13 voturi)
Constantine Constantine
29.11.2021, 12:20:38

Pai cei de la Pfizer si Moderna deja au demarat cercetarile si promit ca in 100 de zile noul vaccin contra variantei Omicron va fi lansat pe piata.$$$$$$!

-11 (17 voturi)
GRIGORIU Grieg
29.11.2021, 13:19:51

@Ionel Marcu; Si nu numai vaccinurile, si cei care au trecut prin boala sunt in pericol daca Omicron nu e recunoscut de sistemul imunitar... Vom vedea, deocamdata sunt mai mult speculatii.

+8 (14 voturi)
UrsulPolar
29.11.2021, 13:19:55

Și ai voștri de la Sputnik ce fac, îl scot în 99 de zile? руб руб руб руб!

0 (10 voturi)
UrsulPolar
29.11.2021, 13:24:23

Un medic sud-african spune că pacienții săi cu varianta Omicron au simptome „foarte ușoare”. https://www.reuters.com/world/africa/safrican-doctor-says-patients-with-omicron-variant-have-very-mild-symptoms-2021-11-28/

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările