Vitamina E, un aliat extrem de important al organismului, mai ales în sezonul rece. Pentru ce o recomandă specialiştii şi în ce se găseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitaminele sunt importante pentru sistemul imunitar. foto: Adevărul
Vitaminele sunt importante pentru sistemul imunitar. foto: Adevărul

În sezonul rece, organismul trebuie să fie puternic pentru a face faţă virozelor, iar de acest lucru au grijă vitaminele. Una dintre vitaminele recomandate este vitamina E, care împiedică formarea cheagurilor de sânge, deci previne flebitele şi îngroşarea pereţilor vaselor de sânge. Se găseşte în uleiuri vegetale, fructe uscate, peşte gras, spanac, sparanghel.

Un antioxidant veritabil, vitamina E mai este numită şi un “sportiv absolut” al organismului. Vitamina E ne protejează pielea de la lumina ultravioletă şi previne deteriorarea celulelor sub actiunea radicalilor liberi. Potrivit specialistului Valentin Boldea, „vitamina E ajută celulele să comunice în mod eficient şi are rol de protecţie împotriva cancerului de prostată şi a temutei boli Alzheimer. Sistemul imunitar este foarte mult ajutat de vitamina E care susţine celulele B şi T, recomandat fiind să fie administrat împreună cu seleniul”. Vitamina E este de fapt o familie de vitamine liposolubile care sunt active in tot corpul. Unii membri ai familiei vitaminei E se numesc tocoferoli, ceilalţi tocotrienoli.

Atenţie la deficitul de vitamina E

„Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicături sau amorţirea braţelor, mâinilor sau picioarelor, probleme hepatice sau ale vezicii biliare, încetinirea vindecării rănilor, vene varicoase, scăderea tonusului muscular, sterilitate, scăderea activităţii sexuale”, ne-a explicat medicul Valentin Boldea. Vitamina E poate fi asimilată din alimente precum: muştar, spanac, seminţe de floarea soarelui, migdale sau varză creaţă. Aceasta are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi se găseşte din belşug atât în in alimente de origine animală - ficat, gălbenuş de ou, unt, cât şi de origine vegetală - alune, migdale, fistic, germeni de grău, cereale integrale, ulei de măsline, de palmier, de floarea-soarelui.

Vitamina E şi dezvoltarea copiilor

Cea mai importantă funcţie a vitaminei E constă în protejarea celulelor faţă de substanţele oxidative. Alături de seleniu, vitamina E activează sinergic în protecţia membranei celulare faţă de peroxidina lipidică. Tot vitamina E protejează vitamina A, carotenii şi acidul ascorbic împotriva oxidării în lumenul intestinal şi intracelular.

Alte funcţii ale vitaminei E constau în inhibarea agregării plachetare, participarea ei la procesele terminale respiratorii ale muşchiului cardiac şi reglare în sinteze a proteinelor. „De exemplu, la nou-născuţi cu greutate mică la naştere, precum şi la prematuri, deficitul de vitamina E, confirmat prin nivele serice scăzute, se manifestă prin edeme ale membrelor inferioare şi ale organelor genitale exterioare, dar şi prin anemie”, ne-a explicat specialistul.

Mai târziu, după vârsta de doi ani, examenele neurologice au constatat neuropatie periferică, semne cerebeloase, atingere oculomotorie şi anomalii ale fundului de ochi. Prevenirea manifestării deficitului de vitamina E se face la nou-născutul cu greutate mică la naştere şi la prematur, prin alimentaţie cu lapte matern sau cu formule de lapte cu raport corespunzător între vitamina E şi acizii graşi polinesaturaţi, dar şi prin administrare de vitamina E în prima săptămână de viaţă.

Care sunt funcţiile vitaminei E?

Vitamina E combate stresul oxidativ. Cu toate că oamenii trebuie să respire oxigen pentru a rămâne în viaţă, oxigenul este totuşi o substanţă riscantă în interiorul corpului, pentru că poate face moleculele reactive. În chimie, acest dezechilibru legat de oxigen este numit stres oxidativ. Vitamina E ajută la prevenirea stresului oxidativ “lucrând” alături de un grup de substanţe nutritive pentru a împiedica moleculele de oxigen să devină prea reactive. Acest grup de elemente nutritive include vitamina C, glutation, seleniu si vitamina B3.

Potrivit specialiştilor, „vitamina E ajută să avem o piele frumoasă şi sănătoasă. Vitamina E protejează pielea de radiaţiile ultraviolete. Protecţia pielii are loc fie extern prin creme sau loţiuni care contin vitamina E fie printr-o dietă care conţine alimente bogate în vitamina E, caz în care vitamina va călători către membranele celulelor şi va exercita acelaşi efect de protecţie, dar din interior”.

Vitamina E mai protejează împotriva cancerului vezicii urinare. Concluziile studiilor si cercetarilor prezentate la reuniunea anuală a Asociaţiei Americane de Cercetare a Cancerului care a avut loc în 2004 în Orlando, Florida, arată că mancând alimente bogate în vitamina E putem reduce cu 50% riscul de apariţie a cancerului vezicii urinare. Cancerului vezicii urinare este pe locul 4 privind incidenţa de cancer în rândul bărbaţilor - de patru ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei.

Vitamina E se pierde din alimente destul de mult atunci când acestea nu sunt proaspete sau sunt procesate industrial. În grâu, de exemplu, vitamina E se găseşte în cea mai mare parte în stratul de germeni iar prin prelucrarea comercială se îndepărtează între 50% şi 90% din vitamina E. Pentru a păstra vitamina E din uleiul de măsline, seminţele crude de floarea soarelui sau uleiul de arahide încercaţi să le depozitaţi în recipiente închise la culoare şi să le expuneţi cât mai puţin la lumină. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite