Zacusca de legume cu măsline, un preparat dietetic pe gustul tuturor. Cum se sotează legumele în ulei încins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este specific postului, pentru pregătirea lui fiind nevoie de majoritatea ingredientelor care intră în zacusca clasică, însă modul de prepare termică a acestora este diferit.

Cei care doresc să mănânce un preparat delicios în post sau pur şi simplu să gătească ceva cu puţin calorii, au la îndemână zacusca de legume cu măsline. Pregătirea preparatului este uşoară, iar ingredientele sunt ieftine şi pot fi procurate uşor.

”După spălarea şi curăţarea legumelor, acestea vor fi tăiate în cuburi mai grosier, în special dovlecelul şi vinetele, cum sunt cartofii natur, cu excepţia morcovilor, care vor fi tăiaţi rondele. Ceapa va fi tăiată julien, adică aşa cum este fideaua”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Vinete-350-400 de grame;

-Ceapă-cinci bucăţi de aproximativ 700-800 de grame;

-Ardei gras-250 de grame;

-Ardei capia-400 de grame;

-Roşii-400 de grame;

-Morcovi-250 de grame;

-Ţelină-100 de grame;

-Castraveţi muraţi în oţet-100 de grame;

-Măsline-100 de grame;

-Pătrunjel şi mărar-câte o legătură;

-Dovlecel-400-500 de grame;

-Pastă de tomate-100 de grame;

-Vin-150 de mililitri;

-Ulei-100 de mililitri;

-Sare şi piper, după gust:

-Cimbru şi foaie dafin.

Legumele vor fi puse apoi l-a sotat într-o tigaie cu ulei încins pentru aproximativ 20 de minute. Vom începe cu ceapa, apoi punem morcovul şi ţelina, având grijă să amestecăm permanent pentru ca acestea să nu se lipească. Adăugăm apoi şi celelalte legume, lăsând roşiile şi pasta de tomate la sfârşit.

Se pun apoi măslinele şi vinul, aromele tari, adică cimbrul şi foaia de dafin, încheind, aşa cum aminteam, cu roşiile şi pasta de tomate diluată în puţină apă, sotarea finalizându-se după alte 10 minute.

”Se poate adăuga şi un  ardei iute tocat mărunt pentru a stimula gustul şi, fiind un preparat tradiţional ţărănesc, se serveşte cu mămăliguţă caldă, modul de aşezare în farfurie fiind lăsat la latitudinea fiecărei gospodine care găteşte preparatul”, încheie Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite