Giurgiu

articolul anterior articolul urmator

FOTOGALERIE Cel mai mare parc fotovoltaic din România, inaugurat în judeţul Giurgiu

47
14 Jun 2013 18:22:04
Autor: Bogdan Vladu
Parcul fotovoltaic este format din aproximativ 87.000 de panouri solare / FOTO Bogdan Vladu
Parcul fotovoltaic este format din aproximativ 87.000 de panouri solare / FOTO Bogdan Vladu

Metodele alternative pentru producerea de energie electrică încep să prindă şi în România. Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară a fost inaugurat oficial vineri, 14 iunie, în satul Uieşti (comuna Bucşani) din judeţul Giurgiu.

Parcul fotovoltaic din nordul judeţului Giurgiu se întinde pe o suprafaţă de 42 de hectare peste ele fiind montate aproximativ 87.000 de panouri solare.

El a costat aproximativ 30 de milioane de euro, investiţia aparţinând Tinmar Ind o firmă care are ca principal obiect de activitate comercializarea de energie electrică.

Ar putea alimenta 20.000 de locuinţe
Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de 18,5 MWp, aceasta fiind integrată în sistemul naţional. Cu energia produsă aici ar putea fi alimentate aproximativ 20.000 de gospodării.

Tehnologia folosită a fost una mixtă, germano-chineză, la montarea panourilor participând specialişti din Italia, Ungaria şi România.

Ajutor nesperat
În urma acestei investiţii, comuna Bucşani va primi anual 150.000 de lei. Primarul Radu Pătrăşescu susţine că banii vor fi folosiţi în cea mai mare parte pentru şcoli şi infrastructură rutieră.

„Este cea mai importantă investiţie care a avut loc vreodată în comuna noastră. Pe lângă banii pe care îi vom primi anual mă bucură faptul că suntem şi noi pe harta energetică a României” a declarat Radu Pătrăşescu.

Conform reprezentanţilor companiei, rata de performanţă a sistemului datorită componentelor folosite se ridică la 82%. Cu alte cuvinte, 82% din radiaţia solară este transformată în energie cu ajutorul panourilor.

La inaugurarea parcului fotovoltaic a fost prezent şi consilierul economic al ambasadorului Chinei în România. Acesta a promis că se va implica şi va sprijini astfel de proiecte dar şi unele industriale, agricole sau turistice.

În afară de Uieşti (Bucşani), aceeaşi firmă mai deţine alte trei parcuri fotovoltaice în România: Şimnicu de Sus (judeţul Dolj), Arcani şi Târgu Cărbuneşti (ambele în judeţul Gorj) aflate în diferite stadii de dezvoltare.
 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Stan Toma
15.06.2013, 06:26:22

Chiar merge cu panouri sau este o mare teapa?Ma gandesc ca noaptea nu este soare ca sa asigure continuitatea alimentarii cu electricitate.Sau se poate stoca cumva energia electrica?Sti cineva care este adevarul?

0 (2 voturi)
D Geo
15.06.2013, 07:07:51

Nu este nici o teapa. In vest se folosesc de ceva vreme aceste panouri. Mai mult, se folosesc si in scop privat, adica le poti instala pe casa ta si de cele mai multe ori factura de curent ori iti vine foarte mica ori deloc datorita lor. Depinde de puterea panourilor. Din ce stiu esti conectat la compania mama cu ele deci curentul produs acolo se duce si se calculeaza. Am auzit cum ca unii chiar au primit bani de la compania de electricitate ptr ca au produs mai mult decat au consumat. Teapa in nici un caz nu e.

-1 (1 vot)
Petre Enache
15.06.2013, 09:06:55

eu7 pe langa terebnul agricol pe care la ocupat si nu mai preoduce nimic cred caci este o mare teapa pe care si-o mai ia romanii ca si cu eolienele...de ce nu se face asa ceva in terenuri care nu produc nu ?

0 (2 voturi)
t mihai
15.06.2013, 09:09:33

Cine sa lucreze pamânturile alea, bre ? Sa produca CE ? Nu vezi ca mai toate produsele alimentare sunt importate de, cica, fostul grânar al Europei ?

-1 (1 vot)
marin ene
15.06.2013, 09:53:44

Buna ziua, 1. acest stip de centrala fotovoltaica functioneaza ziua, in varf de sarcuina electrica, adica atunci cand cererea de EE este mare/consumul este mare. Lucru benefic pentru sistem. 2. la acest tip de centrala nu se poate face stacare, fiind de foare mare putere. Pentru centrale f mici distribuite (de ex. 1-10 kW in gospodariile oamenilor) merge si cu staocare, dar sunt mai scumpe (Euro/kWinstalat) din cauza sistemului de staocare/a bateriilor. Se paote face si fara staocare fiind legat in paralel cu sistemul. 3. sistemul pe care ar trebui sa-l stimuleze guveranatii, ar fi cel de mica si foarte mica putere (

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările