Acuzat de poliţie politică, un fost ambasador al României în Coreea de Nord şi-a pierdut titlul de cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mica era cetăţean de onoare din anul 2007 / FOTO Arhivă Personală
Alexandru Mica era cetăţean de onoare din anul 2007 / FOTO Arhivă Personală

Măsură fără precedent în consiliul local al municipiului Giurgiu. Unul dintre cei 43 de cetăţeni de onoare şi-a pierdut  acest titlu din cauza unui document elaborat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Profesorul universitar, interpretul de muzică populară şi fostul ambasador al României în Coreea de Nord, Alexandru Mica, şi-a pierdut joi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu dobândit în anul 2007.

Consilierii locali ai municipiului Giurgiu au aprobat cu unanimitate proiectul de hotărâre de retragere a titlului de cetăţean de onoare al lui Alexandru Mica.

Această măsură a venit ca urmare a faptului că numele lui Alexandru Mica apare într-o listă emisă de CNSAS cu persoane care au făcut poliţie politică în regimul comunist.

“Având în vedere faptul că, în Monitorul Oficial al României nr. 573/29 noiembrie 2000, domnul Mica Alexandru apare pe Lista persoanelor care au desfăşurat activităţi de poliţie politică, vă supunem spre dezbatere şi aprobare proiectul de hotărâre privind retragerea titlului de cetăţean de onoare” se arate în referat.

“Nu vreau să mai aud de Giurgiu”
Contactat de “Adevărul” cu o zi înainte de adoptarea hotărârii, Alexandru Mica s-a declarat consternat, fiind foarte acid la adresa consilierilor locali şi a primarului Nicolae Barbu.

“Acum aflu acest lucru. Nu m-a anunţat nimeni că se va dezbate retragerea titlului de cetăţean de onoare. Nu aşa se procedează cu valorile locale şi naţionale. Ce am realizat eu pentru Giurgiu şi România e mai presus de o decizie a unor consilieri analfabeţi” a declarat pentru “Adevărul” Alexandru Mica.

Acesta a recunoscut că a făcut şcoala de spionaj şi contraspionaj însă a negat cu vehemenţă faptul că ar fi făcut poliţie politică.

“Eu apar ca ofiţer de informaţii. Ca spion. Am făcut şcoala de spionaj şi cea de contraspionaj însă am ieşit din sistem la cerere şi m-am apucat de folclor. Dacă făceam lucrurile astea, mai eram numit după Revoluţie ambasador?” a mai spus Alexandru Mica care afirmă că a absolvit două facultăţi şi a publicat o lucrare unicat despre istoria folcorului românesc.

“Nu vreau să mai aud de Giurgiu. Cu asemenea lichele politice nu ai ce să rezolvi. Să le fie ruşine” a declarat Alexandru Mica care actualmente este preşedinte al al Fundaţiei Academice Europene “Etnoculturalia”.

Alexandru Mica a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu la 31 iulie 2007 cu unanimitate de voturi.

Curios este faptul că acesta apărea şi în acel moment pe lista publicată în Monitorul Oficial, însă probabil consilierii nu s-au interesat atunci despre acest aspect. Mai mult, unul dintre consilierii de la acea vreme care au votat pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare, la şase ani distanţă acelaşi consilier a votat pentru retragerea titlului.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite