Istoria unui asasinat ratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 65 de kilometri de Giurgiu, la Bucşani, se află conacul Angelescu, inclus în lista monumentelor istorice din judeţ. Clădirea veche şi dărăpănată mai păstrează încă povestea uimitoare a lui Constantin Angelescu, fost guvernator al BNR, care a scăpat ca prin urechile acului de gloanţele unui criminal legionar.

Conacul din Bucşani, construit în 1931 de Constantin Angelescu, a fost câştigat de moştenitori după aproape 20 de ani de încercări. Cu toate acestea, de ani întregi zace între bălării, abandonat de proprietarii prea bătrâni ca să-l mai poată întreţine.
Povestea conacului a început când Angelescu a cumpărat de la un moşier grec mai multe hectare de teren pe care a construit una dintre cele mai admirate clădiri din acea perioadă.
“Angelescu a fost o personalitate marcantă. Avea proprietăţi în mai multe judeţe din ţară, terenuri şi pădure. Conacul a fost declarat monument istoric, iar moştenitorii şi-au dorit să reintre în posesia lui. Nu ştiu ce vor face cu el, dar eu cred că strănepoţii lui Angelescu l-ar putea readuce la o stare mai bună”, a declarat profesorul de istorie Gheorghe Purcaru, viceprimarul din Bucşani.
Constantin Angelescu a fost guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1931-1944, a fost persecutat şi bătut de Securitate.
În iulie 1930, în timp ce era ministru secretar de stat la Interne, a fost împuşcat de un student legionar cu cinci focuri de armă, dar a scăpat în mod miraculos cu viaţă. Semnatura sa a apărut pe două bancnote de cinci mii de lei, una emisă în 1940, iar cealaltă în 1944.

Dispensar şi secţie de poliţie

Conacul păstrează amprenta anilor ’30 chiar dacă acum curtea este năpădită de buruieni. Casa a fost prădată de hoţi, iar câinii şi-au găsit adăpost acolo.
“Mă doare să văd că în casa în care am copilărit şi am crescut se adăpostesc astăzi haite de câini. Sobele au fost furate, s-a furat tot ce se putea. Eu şi restul verilor mei suntem prea bătrâni şi bolnavi ca să putem face mai mult. Într-una dintre anexe, unde în urmă cu cinci ani era sediul poliţiei din comună, intră tot felul de maşini, gardul a fost rupt. Vreau cât mai repede să refac gardul pentru a restricţiona accesul oricui”, a spus Cristina Angelescu, una dintre nepoatele fostului guvernator.
De-a lungul timpului, până să fie abandonată, clădirea a fost folosită în diferite scopuri. Într-una dintre anexe, pe o suprafaţă de 3.000 mp, a funcţionat până în urmă cu cinci ani sediul poliţiei comunale, iar în clădirea principală şi-a desfăşurat activitatea dispensarul din localitate.

Torturat de comunişti

Constantin Angelescu a fost deportat şi bătut cu cruzime de securişti până când a surzit şi a orbit. Deţinător a 200 de hectare de teren şi pădure, fostul guvernator a murit sărac, toată averea fiindu-i confiscată.
 “De peste 20 de ani încercăm să intrăm în posesia averii, dar legea nu ne ajută cu nimic. Ne-am plictisit să mergem pe la uşile tribunalelor în zeci de procese. Nu am putut intra în posesia documentelor care să ateste că suntem proprietarii de drept ai săi”, spune cu regret Cristina Angelescu.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite