Mai bine de 1.100 cetăţeni străini au ales să stea într-un judeţ sărac al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii care şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României au avut ca motive dreptul la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajarea în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări - Biroul pentru Imigrări al judeţului Giurgiu, în cursul anului 2019, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1.107 persoane, dintre care 764 străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Liban şi Republica Moldova şi 343 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Bulgaria, Italia, Grecia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost soluţionate 23 invitaţii depuse pentru străini din Liban, Maroc, Siria, Iran, Palestina. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 277 de permise de şedere, dintre care 263 pentru şedere temporară şi 14 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 52 de certificate de înregistrare pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH şi 2 cărţi de rezidenţă permanentă.

În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 123 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 105 avize de angajare pentru lucrători permanenţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale au fost organizate 109 de acţiuni şi controale, cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 21 de străini în situaţii ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 3 decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare şi termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 2 străini au fost puşi în legalitate, iar 5 au solicitat azil. De asemenea, 4 străini au fost îndepărtaţi sub escortă de pe teritoriul României, iar pentru alţi 7 s-a dispus măsura luării în custodie publică.

Totodată, au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale în valoare de 37.800 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, şi OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.

„Împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu a fost organizată o campanie de informare a solicitanţilor şi beneficiarilor unei forme de protecţie internaţională pe teritoriul României, aflaţi în centrul specializat pe linie de azil din judeţ, cu privire la condiţiile în care pot fi prestate activităţi lucrative pe teritoriul naţional, precum şi în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajaţi. De asemenea, în cadrul campaniei, au avut loc întâlniri cu angajatorii care au angajaţi cetăţeni străini sau sunt interesaţi în acest demers. Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului“, transmite subcomisarul Adrian Nicolescu de la Imigrări Giurgiu.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa http://igi.mai.gov.ro/. Solicitanţii sunt invitaţi să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi pentru eficientizarea procesului de preluare a documentelor. 

Pe aceeaşi temă: 

Epurarea etnică de la Ditrău. Cum s-au răsculat etnicii maghiari împotriva a doi brutari din Sri Lanka 

Peste 200 străini au fost izgoniţi din Constanţa în anul 2019. Alte mii de cetăţeni străini au primit drept de şedere

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite