Povestea celor mai noi trei statui din Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancora este cea mai înaltă şi mai uşor de identificat dintre cele trei monumente
Ancora este cea mai înaltă şi mai uşor de identificat dintre cele trei monumente

Lucrările au fost realizate în aproximativ două luni de către angajaţii Şantierului Naval Giurgiu după proiectele şi indicaţiile a trei arhitecţi din Bucureşti. Acestea au fost puse pe soclu şi vernisate pe 15 august 2009.

Peste 36 de tone de material, 240 de kilograme de vopsea navală şi sute de ore de muncă. Acestea au fost principalele „ingrediente” ale celor trei monumente cu specific pescăresc donate oraşului de către SNG.

Marin Androne, şeful serviciului sablare, debitare şi accesorii navale, este unul dintre cei care au participat la „naşterea” statuilor.

Cadou din partea unui iubitor de artă


Bărbatul povesteşte că ideea creări acestor monumente i-a aparţinut patronului Şantierului, Teodor Apostol. „Dânsul nu este din aceste locuri şi a observat că nu prea avem monumente. A zis să schimbe situaţia şi să facă un cadou pentru giurgiuveni” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Marin Androne. Acesta susţine că patronul este un mare iubitor de artă şi colecţionar al unor componente de nave.

În primăvara anului 2009, Teodor Apostol a venit cu trei arhitecţi din Bucureşti care au prezentat trei machete din ghips. După ce modelele au primit „undă verde” au început discuţiile tehnice la care a participat şi Virgil Dinu, şeful serviciului tehnic al Şantierului.

„Am căzut de acord ca lucrările să fie realizate din tablă şi profile şi am început să le executăm cu mici abateri faţă de modelele iniţiale pentru că este greu să faci legătura între un artist şi un om tehnic” a mai spus Androne.
Lucrările efective au început simultan în luna mai chiar în hala cea mare a Şantierului, la acestea participând muncitorii de la producţie în frunte cu sudorii şi lăcătuşii. „Din ciocan, flacără de sudură şi autogen au ieşit minunile astea” spune mândru Marin Androne care subliniază faptul că fiecare arhitect îşi urmărea opera cu modelul în faţă.
Monumentele au fost terminate în două luni, un timp record dacă ne gândim că muncitorii au lucrat la ele mai mult în timpul lor liber.

Giurgiuvenii s-au obişnuit cu monumentele

Cele trei statui au fost montate şi vopsite în aceeaşi zi de către muncitorii de la SNG în locaţii stabilite de Primărie. Au fost inaugurate pe 15 august, de Ziua Sfintei Maria şi totodată Ziua Navalistului. „Ulise” a fost montat în Port, „Ancora” în complexul „Steaua Dunării”, în timp ce pescarul a fost înălţat în faţa Palatului Copiilor.
Specialiştii din Şantier spun că aceste lucrări sunt foarte sigure şi că, dacă vor fi întreţinute, sunt garantate „pe viaţă”.
„Ulise” este monumentul care are cel mai mare „lipici” la giurgiuveni. Aceştia nu ezită să se fotografieze alături de acesta iar cei mai curajoşi să se caţere pe barca din tablă.
„Pescarul” în schimb... „Cred că este un om cu globul pământesc deasupra capului” îşi dă cu părerea o doamnă, în timp ce un alt giurgiuvean spune că ar fi trebuit ca lucrările să fie vopsite în mai multe culori. „Erau mai frumoase colorate. Nu pot să spun că sunt înnebunit după ele dar par originale”.


CASETĂ: Proiectele celor trei monumente au fost realizate de trei arhitecţi diferiţi. „Ulise” a fost creat de Ion Iancuţ, „Ancora” de Alexandru Grosu, iar „Pescarul” de Octav Mardale, jurnalist la „Academia Caţavencu”. Monumentele în forma lor brută au costat peste 150.000 de euro.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite