Ruşii de la Mechel buni de plată pentru Consiliul Judeţean Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un proces care a durat mai bine de doi ani, Consiliul Judeţean Giurgiu (CJG) a reuşit să oblige una dintre cele mai mari companii europene să plătească daune de 1,5 milioane de euro.

Suma reprezintă contravaloarea scrisorii de garanţie emise de către o bancă din Geneva, reprezentanta colosului rusesc Mechel care activează în domeniul siderurgic, al prelucrării metalelor şi minerit.

Scandalul a pornit după ce SC Mechel International Holding AG a refuzat în toamna lui 2008 să semneze contractul de privatizare a SC Uzina Termoeletrică SA (SCUT) Giurgiu, furnizorul de energie termică din municipiu.

Ruşii dădeau 3,6 milioane de lei
Decizia firmei ruseşti a fost cel puţin curioasă după ce reprezentanţii acesteia au negociat cu CJG contractul de privatizare depunând inclusiv o scrisoare de garanţie bancară de 1,5 milioane de euro.

„Au fost singurii care s-au prezentat la acea licitaţie specială. Se stabilise chiar şi preţul preluării, undeva la 3,6 milioane de lei plus achitarea tuturor datoriilor SCUT care erau de ordinul zecilor de milioane” susţine Lavinia Crişu, director al Direcţiei Juridice şi Administraţie Publică Locală din cadrul CJG.

Aceasta afirmă că decizia de renunţarea contractului şi retragere a ofertei a fost una bruscă, cu o jumătate de oră înainte de semnarea actelor.  „Eram pregătiţi pentru semnare. Se întâmpla pe 10 octombrie 2010. Era şi presa, existau şi nişte buchete cu flori, cadru festiv. Cu treizeci de minute înainte de ora stabilită pentru semnare am primit un e-mail prin care eram înştiinţaţi că îşi retrag oferta” povesteşte Lavinia Crişu.

Mărul discordiei: un teren
Motivul oficial al refuzului ruşilor de a semna era legat de situaţia neclară a unui teren al SCUT care nu ar fi aparţinut CJG şi deci nu ar fi putut fi preluat odată cu societatea. Reprezentanţii CJG spun că adevăratul motiv a fost criza financiară care afectase şi firma rusească.

„Acel teren nu era cuprins în acele acţiuni însă noi le-am spus că o să intrăm în posesia lui şi o să îl cedăm ulterior. Au căutat un motiv ca să se retragă. În mod cert au fost afectaţi de criză” a mai spus directorul din cadrul CJG.

După ce contractul de privatizare a căzut, reprezentanţii CJG s-au adresat băncii din Geneva pentru intrarea în posesie a garanţiei de 1,5 milioane de euro. Ruşii de la Mechel nu au permis băncii să facă plata şi astfel executarea scrisorii de garanţie bancară a fost suspendată.

Peste doi ani de luptă în instanţă
Pe 23 martie 2009 a început procesul la Tribunalul Giurgiu prin care Mechel International Holding solicita restituirea în original a scrisorii de garanţie. Un an mai târziu, ruşii aveau câştig de cauză.

CJG contestă decizia la Curtea de Apel din Bucureşti şi are câştig de cauză la 30 noiembrie 2010. Este rândul celor de la Mechel să facă recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie însă aceasta respinge acţiunea definitiv şi irevocabil în mai 2011, câteva luni mai târziu banii fiind viraţi în contul Consiliului Judeţean Giurgiu.

„Pe 19 iulie am primit contravaloarea scrisorii de garanţie. Nimeni nu ne dădea vreo şansă înainte de proces. Am fost întrebaţi de cei de la Geneva cum se face că am pierdut tocmai la tribunalul din Giurgiu. Credeţi-mă că pentru prima dată în viaţă nu am ştiut ce să răspund” a punctat Lavinia Crişu.

Banii vor fi redirecţionaţi
Destinaţia celor 1,5 milioane de euro intrate în vistieria instituţiei va fi stabilită odată cu şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu din data de 12 august. Atunci va fi supusă spre aprobare o nouă rectificare bugetară în care va fi inclusă şi suma de bani câştigată în instanţă de la Mechel International Holding. În mod cert, o parte din bani vor fi redirecţionaţi către proiectele europene.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite