Începe festivalul de folclor din Ţinutul Pădurenilor. Sărbătoarea are loc în memoria artistului Drăgan Muntean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut festival de folclor din Hunedoara are loc în acest sfârşit de săptămână la Poieniţa Voinii, locul natal al artistului Drăgan Muntean.

Dealul Cornetului din vecinătatea Ghelariului şi a Poieniţei Voinii va deveni, sâmbătă şi duminică, locul de desfăşurare al Festivalului Pădurenilor.

Evenimentul dedicat folclorului şi tradiţiei zonei va debuta sâmbătă seara cu recitalurile interpreţilor de muzică populară. Spectacolul va fi urmat de o nedeie pădurenească şi de proiecţii de film despre viaţa artistului Drăgan Muntean, a cărui casă memorială se află în Poieniţa Voinii, şi despre Ţinutul Pădurenilor.

O slujbă de pomenire a interpretului de folclor va avea loc duminică. De la orele amiezii, turiştii şi localnicii sunt invitaţi la parada portului popular şi apoi la o nouă serie de spectacole folclorice, pe Dealul Cornetului.

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii şi Topliţa şi 40 de sate de munte.

Aşezările din Pădurenime păstrează atmosfera pitorească a deceniilor trecute.  Cei mai mulţi dintre localnici stau în case vechi de peste 100 de ani, din lemn, iar de sărbători poartă straie populare specifice zonei. Îi întâmpină pe călători cu ospitalitate, lăsând porţile larg deschise în faţa străinilor. Iarna, unele sate rămân aproape izolate din cauza drumurilor  greu accesibile şi a distanţelor mari faţă de oraşe. Locurile s-au depopulat în ultimele decenii, iar cei mai mulţi dintre oamenii rămaşi sunt vârstnici.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Satul-fantomă din Munţii Poiana Ruscă, locul ascuns unde nu mai stă nimeni. Cum a dispărut Mosoru de pe hartă

Mai multe sate părăsite complet sunt ascunse de pădure, pe crestele Munţilor Poiana Ruscă. În Mosoru, până în urmă cu câţiva ani, doar un localnic mai ţinea în viaţă aşezarea, însă în prezent pâlcul de case a ajuns pustiu.

Scrisorile emoţionante din satul de marmură, păstrate de şapte decenii: ce drame trăiau românii în anii foametei

Satul Alun din numără mai puţin de cinci locuitori, deşi are peste 50 de case, părăsite în ultimele decenii, o carieră şi un drum de marmură, dar o istorie bogată în evenimente. Câteva scrisori vechi, păstrate de peste şapte decenii, reconstituie frânturi din povestea comunităţii care a dat viaţă locului de la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.

Raiul din munţi unde oamenii au refuzat asfaltul. Sătenii s-au temut că dispariţia uliţelor le va distruge paradisul rural

Sătenii din Bătrâna, o comună cu patru sate în care mai trăiesc 100 de oameni, au de câteva luni uliţele asfaltate şi de curând acces la internet, deşi aşezarea de munte este greu accesibilă. Primarul a trebuit să ducă o muncă de convingere cu unii dintre localnici, care s-au temut că asfaltul le va strica pitorescul aşezării, văzută ca un adevărat paradis rural, dar unul al vremurilor trecute.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite