Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Învăţăturile părintelui Arsenie Boca despre tainele dragostei: „Iubirea nu are marginile omului, străbate dincolo de mormânt şi ajunge pe cel iubit”

13
14 Feb 2015 13:17:48
Autor: Daniel Guţă
Arsenie Boca.
Arsenie Boca.

Învăţăturile duhovnicului Arsenie Boca, preotul martir al închisorilor comuniste, au devenit cunoscute în ultimii ani printr-un număr impresionant de volume, mărturii şi documentare. Printre temele cele mai abordate sunt iubirea, viaţa de familie şi căsătoriei.

Arsenie Boca a devenit o personalitate a ortodoxiei, iar sfaturile sale despre iubire şi viaţa de familie au ajuns cunoscute printr-un număr impresionant de materiale documentare şi biografice. Este considerat de unii dintre autorii de literatură religioasă şi preoţi drept „grabnicul ajutător în problemele de familie”.

Iată câteva dintre învăţăturile atribuite duhovnicului, de către autorii volumului „Arsenie Boca, tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri. Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca”, al cărui conţinut a fost adunat de arhimandritul Serafin Popescu, cel care a slujit împreună cu Arsenie Boca la Mănăstirea Brâncoveanu:

„Dar oamenii se mai încâlcesc şi cu iubire de trup. Iubirea acesta nu e egală în toate cazurile cu păcatul, ci zicem că în tot cazul e infectată de păcat. Cenzura morală astupă un depozit de dinamită, după ce n-a reuşit să-l refuze. Iată de ce, când înjură bărbaţii, folosesc cuvântul – ce nu se scrie – al iubirii trupeşti. Partea de înjosire şi păcat a acestei iubiri le izbucneşte din subconştient. Înjurăturile dovedesc că această iubire între trupuri a fost închisă într-un blestem, într-o ruşine şi într-o necinste”.

„Energia genezică este necesară soţilor, în familia constituită legal, civil şi bisericeşte. Regula de aur constă în evitarea extremelor: nici abuz din partea unuia, nici refuz din partea celuilalt. Dar să nu se creadă că între cele două extreme totul e îngăduit”.

„Nu există vrăjmaş mai mare pentru om, decât omul însuşi şi de nimic nu trebuie să se teamă omul ca de el însuşi. Cine îşi stăpâneşte simţămintele, acela îşi petrece viaţa în pace”.

 „Familia, ca să fie binecuvântată de Dumnezeu, trebuie să pornească de la castitatea soţilor până la căsătoria religioasă, adică până la Taina Nunţii”.

 „Trebuie păstrată o anumită frână, un anumit calendar, după calendarul bisericesc. Astfel trebuie păzite zilele de post, Mirecurea şi Vinerea, care sunt pentru creştini două zile de întristare, meditaţie şi rugăciune, nu de plăceri trupeşti. La fel Duminicile şi Sărbătorile, când se săvârşeşte Sfânta Liturghie, la fel şi zilele de spovedanie, de asemenea şi posturile anuale”.

"În cadrul familiei există o gamă întreagă a desfrânării, prin aşa-zisele aberaţii sexuale, încât se pune accentul numai pe plăcerea erotică, nebunească, care devine o a doua natură a soţilor, încât ajung sărăciţi de putere şi robiţi de durere”.

„Când se întâmplă să vină şi o zămislire, nedorită sau prin accident, energia naturală slăbită va da un copil slăbănog sau debil fizic şi mintal”.

„Plăcerea, căutată numai pentru ea însăşi, cheamă repetarea din ce în ce mai deasă a actului, până ce ajunge la distrugerea sistemului nervos. Mai mult chiar: ea aprinde organismul şi-l împinge până dincolo de posibilităţile sale funcţionale; ea cere extenuarea şi atrage urmările ei, aberaţiile şi nenumitele perversiuni; ea provoacă frângerea oricărei cenzuri morale şi-şi duce supuşii până la doaga nebuniei”.

„Aş vrea să ştiu de ce nu-s părinţii la fel de grăbiţi cu însurarea băieţilor pe cât sunt de grăbiţi cu însurarea fetelor”.

"Iubirea nu are marginile omului, nici spaţiul, nici timpul. Nu piere niciodată, e puternică, încât străbate dincolo de mormânt şi ajunge pe cel iubit. Străpunge iadul, care nu-i poate sta împreună şi străbate cerul. Iubirea e însuşirea lui Dumnezeu, prin care a creat luma văzută şi nevăzută şi toată făptura care-l cunoaşte e străbătută de iubire. Dacă am stărui cum trebuie în iubirea aceasta fără margini s-ar răsfrânge şi în noi obârşia asta divină.”, mai scria duhovnicul.

Mănăstirea Prislop, decembrie 2014

 

Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

Daca v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Vă recomandăm şi:

Mănăstirea Prislop se extinde. O clădire cu două etaje este construită la intrarea în lăcaşul părintelui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea în ultimii ani. În complexul monahal unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca au fost construite mai multe clădiri, ultima dintre ele, aflată în şantier, va avea două etaje. Curtea a fost reamenajată, iar o parcare circa 200 de locuri a fost înfiinţată în vecinătatea mănăstirii.

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Comercianţii au fost alungaţi din preajma Mănăstirii Prislop, după ce măicuţele din lăcaşul de cult în cimitirul căruia a fost înmormântat părintele Arsenie Boca s-au supărat pe cei care au vândut mici şi bere în zilele de post.

FOTO Mănăstirea Prislop, între liniştea locului de veci al părintelui Arsenie Boca şi invazia pelerinilor

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de credincioşi din toate zonele ţării. În ultimii ani, numărul pelerinilor şi al turiştilor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca a crescut exponenţial, iar fenomenul a schimbat perspectiva din care este privit lăcaşul religios, a cărei imagine pare mult schimbată faţă de vremurile în care nu era atât de cunoscut.

Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop     

Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

valeriu topala
14.02.2015, 15:00:54

multe a mai spus arsenie boca,de aia lumea se calca-n picioare pe la mormantul sau!se spune ca daca mergi acolo se intampla minuni,eu nu prea cred in asa ceva.multa lume naiva pe lumea asta.

0 (8 voturi)
Viorica Lupu
14.02.2015, 16:49:37

...ai incercat ?...mai bine tine-ti parerea pentru tine, sau, mai bine incearca si te vei convinge singur de puterea rugaciunii linga mormintul sau...

-2 (8 voturi)
Carmen Florea
14.02.2015, 17:50:27

Viorica, dar de ce nu incerci sa te rogi lui Hristos? Deci, nu crezi in puterea lui s-atunci? Cum ai ajuns sa crezi in puterea unor oale si ulcele, nu vreau sa zic altfel? Cine ti-a bagat in cap bisnita asta? Intelegi ca minunile, puterea si iubirea ii apartin lui Hristos si nu a altor chipuri, pe care si le inventeaza popii si le arunca pe 'piata' sa iasa banul? Ai mai incercat sa-l cauti si sa-l ai pe Hristos in toata splendoarea fara intermediari, bisnitari, preaauriti targoveti de oale si ulcele? Care-i rolul lui Hristos in lumea spirituala daca toti care trec pe drum pot fi sfinti, pot face minuni, pot lecui de cancer, dar pe traistuta de bani, ca gratis nici dumnezeu nu te iubeste, pricepi diferenta? Dumnezeu nu te-ar iubi daca n-ai umple burduhanele popilor si dupa moarte? De unde sa vina Hristos pe pamant daca n-are loc, e plin pamantul de Hristosi, de dumnezei de sfinti, de preainalti, inventati de sarlatani, de smenari de toate culorile? Imagineaza-ti ca ajunge totusi Hristos in mizeria si targuiala asta de pe pamant si intreaba turma smerita claie peste gramada la mormintele unor, oarcare si intreaba: asta cine-i? turma:pai e cutare, face minuni, m-a lecuit de negi, sare altul:m-a lecuit de cancer, sare altul: m-a lecuit de bube in cap la care Hristos li-o taie scurt: EU de fapt v-am lecuit, de care ati uitat, de aia va trimit bolile inapoi, numai asa nu veti iesi din canonul meu: sa nu te rogi si nu-ti cioplesti alt chip decat al lui dumnezeu.

+1 (11 voturi)
Carmen Florea
14.02.2015, 16:48:43

Asta ca ranchiuna lui sf. Valentin: nu va dati in desfrau, ci mana pe bani si la biserica in genunchi... Mai aveti de 'propavaduit' primitivismul intr-o societate vai steaua ei? Ce vreti voi sa stie ce-i aia iubire niste barbosi, ca n-au mai avut o sotie,( femei da, ... 2 gemene sau fara...), o familie, niste copii, adica niste sacrificii, sa-i creasca, sa nu doarma noaptea, sa le stea la cap cand se imbolnavesc, sa se desfaca in 4 sa le puna pe masa, sa-i trimita la scoala si mii de alte sacrificii? Care invataturi? Boca, un oarecare cetatean, are o opinie care-i apartine, punct. Invataturile nu se baga pe gat si musai sa te tii de 'invataturile' altora, dar tu n-ai creier? Unuia ii merge branza, altul are alergie, unuia ii face bine aspirina, altuia ii face rau. Fiecare are amprenta personala, intima, niciodata egala cu altele. Martiri si martiri si tot da-i cu martirii... Martirii n-au iesit din inchisori, iar cine a iesit pt ca a facut un pact cu diavolu'. Zecilor de mii de oameni le-au picat oasele prin puscarii, de astia nimeni nu stie nimic, pt ca preaturnatorul putred de bogat nu plateste sa le faca osanale prin ziare. El plateste sa iasa cascavalul si dupa moarte a asa-zisilor sfinti, martiri plini de minuni, care de fapt l-au dat pe Hristos la colt si s-au cocotat ei cu pataranii de prostit turma sa iasa banul. Hristos nu-i cu banii, averile, bogatiile, masinile, afacerile, cu materialismul, Hristos e spiritualitate. Cine a 'documentat'? Vreun academician? Nu, tot barbosi analfabeti sa-si duca bucatica mai departe asa cum si lor precedentii le-au pus cascavalul in mana fara sa munceasca. Boca si-a facut aura 'aurita' inca in viata: se lauda, se aprecia, se baga inaintea tuturor, dadea intr-o parte pe cine credea c-ar fi mai merituos si asa lupta pt suprematie, pt putere, pt bani a fost, este si va fi pe varful baionetei. Vai, iubirea de fapt e numai pt dumnezeu, altceva e murdar, e desfrau, e mizerie, adica niste idiotii feudale, cand sclavilor le era interzis pana si respiratul. Placerile sunt un pacat pt robi si numai pt trimisi, unsi, tot soiul de smenari pt care placerile fac parte din viata si sunt normale. Tot soiul de 'interziceri', de pacate, de parascovenii inventate de niste neica-nimeni, care s-au ghiftuit in toate placerile lumii. Le tremura barba din ce in ce mai zdravan odata cu progresul, tehnologia, civilizatia turmei. Un curent retrograd, primitiv, care produce si stoarce bani si din piatra si se intuneca daca turma se mai lumineaza odata cu opulenta snapanilor in sutane cu masini de 80 mii euro fara sa fi muncit o zi. Auzi sa ai grija 2 zile sa fii trist (sic!), 2 zile de post, 2 zile de liturghii, 1 zi la biserica s-atunci cand mai traieste robul lu' 'mnezeu? Indobitocire totala, asta li-i scopul si ar mocni rugurile si azi daca ar mai fi pe cai, scrasnesc ca s-a abolit sclavia si viseaza sa nu adie vantul fara 'dezlegarea' clerului ca pe vremuri cumplite, cand inflorea mizeria, analfabetismul, saracia, ororile. Atata lume bagata in puscarii de turnatorii cu acte in regula, azi toti de rang preainalti si preasfintiti, 'educa' turma, societatea. Si nimic despre veteranii de razboi, de ex., care-i numeri pe degete deja si care se sting incet, in mizerie, saracie, bolnavi, singuri, cu 400 lei pensie, batrani care au dat o identitate tarii astea, dar falfaie ziarele de tot soiul de 'martiri', de 'eroi', de 'sfinti', mai e putin si dumnezeu dispare, intunecat de ... piramidele de bani, pt ca propaganda nu-i gratis, nici asta, nici credinta, nici iubirea lui dumnezeu, totul costa. Astept gramezile de crestini evlaviosi cu smeritele injurii, blesteme, mizerii, in rest demni urmasi ai lui Hristos: cu dragoste pt aproapele, cu frica de dumnezeu, gata sa intoarca si celalalt obraz...

+1 (9 voturi)
Tăunu
14.02.2015, 18:52:30

Interesant este faptul că, cu cât se face mai multă reclamă religiei, cu atât devenim un popor mai putred şi mai corupt !

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările