Şantierul feroviar uriaş din vestul ţării. Imagini spectaculoase cu primul pod montat peste râul Mureş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul pod montat dintre cele trei construite peste râul Mureş Foto Dani Guţă
Primul pod montat dintre cele trei construite peste râul Mureş Foto Dani Guţă

Trei poduri feroviare sunt construite peste râul Mureş, la mică distanţă unul de celălalt, pe noul traseu al magistralei de cale ferată din vestul României.

Lucrările la cei 41 de kilometri de cale ferată Simeria – Gurasada au început în urmă cu trei ani şi au termen de finalizare anul 2022.

GALERIE FOTO CU CELE TREI PODURI

Ce s-a ales de calea ferată a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO

Oraşul preistoric îngropat de autostradă şi de calea ferată. S-a transformat total în 10 ani VIDEO

Cele mai complexe lucrări de pe noul traseu al căii ferate sunt trei poduri peste râul Mureş, a căror construcţie a început în urmă cu un an şi jumătate. Structura unuia dintre acestea, aflat în zona castelului Josika, a fost montată complet, astfel că se poate trece pe noul pod, peste râul Mureş. Utilaje speciale de tragere a suprastructurii metalice, pe pilonii de beton armat au fost folosite pentru mutarea acesteia. Lungimea totală a podului va fi de 435 de metri, din care 250 de metri este lungimea structurii metalice.

Un alt pod peste Mureş, aflat la intrare în Brănişca dinspre Deva, în imediata vecinătate a vechiului pod feroviar de pe actualul traseu al căii ferate, va avea o lungime de 384 de metri. Pilonii de susţinere ai acestuia au fost realizaţi, fără suprastructuri. Al treilea pod peste Mureş, aflat la ieşire din Brănişca spre Bretea Mureşană va avea o lungime totală de 486 de metri. Şi aici au fost realizaţi pilonii, iar o parte din suprastructura sa a fost montată.

Tronsonul feroviar de pe valea Mureşului (judeţul Hunedoara) face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria, împăţiţi în patru loturi) proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele - cu până la 120 de kilometri pe oră.



Proiectul tronsonului Gurasada – Simeria prevede lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri feroviare 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare şi realizarea de lucrări civile în 9 staţii de cale ferată.


Podul peste Mureş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

poduri feroviare peste mures in santier foto daniel guta adevarul


De asemenea, pentru a creşte viteza de rulare a trenurilor, traseul vechi a fost modificat, eliminându-se mai multe curbe şi ocolişuri din vechea rută. Trenurile vor circula pe un traseu complet nou între localităţile Mintia şi Bretea Mureşană, pe o distanţă de circa 10 kilometri şi vor ocoli satul Brănişca, trecând de trei ori peste râul Mureş.

În zona Brănişca a fost realizat terasamentul noului traseu, protejat de aroncamente, fără a fi montate elementele de cale ferată.


Un pod peste Mureş în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

poduri feroviare peste mures in santier foto daniel guta adevarul

 Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Gurasada – Simeria au demarat la începutul anului 2018, după ce în 30 august 2017 a fost semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei între Compania Naţională „CFR”şi Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas.

Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017, iar termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022.  Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat.


Râul Mreş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala din vestul ţării va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş: trei la Brănişca, două la Zam, două la Bârzava şi două la Conop.

poduri feroviare peste mures in santier foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Colosul fostei căi ferate Deva - Brad. Ce se întâmplă cu viaductul uriaş, construit în urmă cu opt decenii VIDEO

Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite