Şapte monede antice din aur şi argint, furate din Munţii Orăştiei, au fost repatriate din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monedele recuperate. FOTO: Sorin Ghica.
Monedele recuperate. FOTO: Sorin Ghica.

Şapte monede antice din aur şi din argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei, au fost recuperate de la o casă de licitaţie din Marea Britanie, a informat Ministerul Public. Bunurile erau date în urmărire internaţională.

O casă de licitaţii din Marea Britanie deţinea în colecţia sa obiecte de patrimoniu preţioase, sustrase în ultimii ani de căutătorii de comori care au răscolit zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Şapte monede antice din aur şi argint, aflate pe lista obiectelor de tezaur date în urmărire internaţională, au fost recuperate, din Londra, în urma unei acţiuni a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cooperare cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Cele şapte monede antice din aur şi din argint fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei. Conform concluziilor experţilor, monedele sunt: un stater pseudo-Lysimachos unicat bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr., doi stateri emişi la Tomis şi unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice, un stater de tip Koson cu monogramă şi două imitaţii după denari romani republicani”, a informat Ministerul Public. Traficarea monedelor face obiectul unor anchete derulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Piesele vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor efectua examinări suplimentare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi la Muzeul Naţional de Istorie a României, că dorinţa de îmbogîţire, dar şi de aventură îi determină pe căutătorii de comori să îşi rişte libertatea săvârşind ilegalităţi. „Vorbim de sindromul psihologic «Indiana Jones». Siturile arheologice atrag căutători de comori din toată lumea. Sunt echipaje dotate cu jeep-uri, cu detectoare de metale performante, care vin de la distanţe foarte mari, în căutare de aventură. Trăim într-o Europă deschisă, în care circulaţia este liberă. Nu putem să le interzicem intrarea în ţară, dar suntem cu ochii pe ei“, a mai spus şeful procurorilor. Procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a propus securizarea siturilor arheologice. „Este momentul ca aceste situri arheologice să fie tratate cu mai multă seriozitate, să existe o mai mare preocupare de a preveni devalizarea lor. Instalarea unor camere video ar fi o soluţie ieftină. Aşa se procedează în toată lumea civilizată. Trebuie să avem o capacitate rapidă de a-i anihila pe cei care atentează la patrimoniul cultural“, a adăugat Augustin Lazăr.

Pagube de peste patru milioane de euro
În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internaţională de antichităţi a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa

Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite