Şeful de post anchetat într-un dosar al comorilor furate din cetăţile dacice a contestat controlul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au admis plângerea poliţistului Florin Marc, şeful de post al comunei Orăştioara de Sus, faţă de măsura controlului judiciar, în dosarul în care acesta este anchetat pentru infracţiuni de luare de mită, de la presupuşi căutători de comori dacice din Munţii Orăştiei.

Poliţistul Florin Iulian Marc a depus o plângere împotriva măsurii controlului judiciar dispusă de procurori în dosarul penal în care a fost acuzat că ar fi luat mită de la braconierii arheologici din Munţii Orăştiei.

„Instanţa admite contestaţia formulată de inculpatul Marc Florin Iulian împotriva ordonanţei procurorului din data de 15 martie 2017, dată în dosarul nr. 13/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie şi, pe cale de consecinţă, înlătură ca fiind echivocă interdicţia inculpatului de a nu se apropia de ceilalţi inculpaţi din prezenta cauză, de martori şi de ceilalţi participanţi la comiterea de infracţiuni şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale. Menţine, în rest, ordonanţa atacată”, a informat Tribunalul Hunedoara, în soluţia definitivă.

În urma percheziţiilor efectuate în 15 martie, într-un dosar instrumentat de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 15 persoane, majoritatea localnici, printre care şi poliţişti din zonă, au fost ridicate şi aduse la audieri, fiind suspectate de implicarea în afaceri cu artefacte descoperite ilegal în siturile fostelor cetăţi dacice. „Căutătorii de comori naţionale nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, informa Ministerul Public, în comunicatul din 15 martie.

Patru monede antice şi un detector

Ulterior, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Marc Florin Iulian (şeful postului de poliţie din Oraştioara de Sus), pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită, precum şi faţă de Corhan Călin, Crişan Stănilă Răduţ, Şerban Emil şi Sturza Ioan Sergiu (căutători de comori), pentru dare de mită. Călin Corhan şi Stănilă Crişan au mai fost judecaţi în dosare privind traficul de comori dacice sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit procurorilor, în perioada 2013 – 2016, pe raza judeţului Hunedoara, în munţii Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia – patrimoniu UNESCO), s-au derulat o serie de activităţi de braconaj arheologic, căutătorii de comori nedeclarând rezultatele acţiunii lor.

„Pentru ca şeful postului de poliţie să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuţiunile sale de serviciu şi pentru a-i proteja în acţiunile ilegale pe care le desfăşurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpaţi căutători de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcţii, precum şi a unor terenuri”, a informat Ministerul Public.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara a informat că, în urma luării măsurii controlului judiciar faţă de Florin Marc, şeful de post din comuna Orăştioara de Sus, poliţistul a fost pus la dispoziţia IPJ şi nu îşi va mai îndeplini atribuţiile de şef de post. Agentul şef principal Florin Marc a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate. În septembrie 2016, reprezentanţii instituţiei au făcut publică existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice a poliţistului.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat patru dinari imperiali, patru monede dacice din vremea lui Burebista şi un detector de metale neînregistrat, descoperit la domiciliul unui căutător de comori, informau procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ. A doua zi, un localnic din un vas din bronz, vechi de două milenii. Bărbatul, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit artefactul antic preţios, ascuns sub un pod, după ce fusese împachetat într-o pungă din plastic. Şi acest vas ar proveni dintr-o acţiune de braconaj.


Vă recomandăm şi:

Aproape 100 de fagi seculari care pun în pericol vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi şi scoşi din cetate

Aproape 100 de copaci consideraţi riscanţi pentru integritatea monumentelor din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi şi extraşi din incinta sitului. În ultimii ani, fagii bătrâni, prăbuşiţi peste zidurile aşezării dacice au provocat distrugeri iremediabile.

Vas antic unicat găsit lângă Cetatea Costeşti. Gestul revoltător al angajaţilor primăriei: au aruncat artefactul la gunoi

O piesă antică unicat a fost recuperată din zona cetăţii dacice Costeşti. Artefactul, împachetat într-o pungă de plastic, a găsit ascuns sub un pod, fiind descoperit de un localnic. Bărbatul l-a predat primăriei, dar viceprimarul l-a aruncat la gunoi, susţin poliţiştii.

Cine sunt „vânătorii de comori” protejaţi de poliţişti. Şeful de post a fost acuzat de patru infracţiuni de luare de mită

Patru presupuşi căutători de comori şi şeful de post din Orăştioara de Sus, Florin Marc, au fost puşi sub învinuire într-un dosar al comorilor dacice furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Şeful de post a fost acuzat de patru infracţiuni de luare de mită.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite