Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Şomeri hunedoreni, păgubiţi de mirajul muncii bine plătite în Uniunea Europeană

0
16 Mar 2010 08:24:33
Autor: adevarul
Cranislav Stamoran a fost arestat de magistraţi
Cranislav Stamoran a fost arestat de magistraţi

Sute de oameni, mulţi dintre ei din Hunedoara, au fost înşelaţi cu contracte fictive de lucru în Occident. Cinci timişeni le-au luat banii hunedorenilor naivi, după ce i-au ademenit cu oferte de muncă. Ei sunt acuzaţi că au înşelat 400 de persoane.

CITEŞTE ŞI:

A început procesul Adrianei Constantin, autoarea celei mai mari fraude din Hunedoara

Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

Mulţi dintre hunedoreni au plătit câte 300 de lei pentru o hârtie fără valoare, sub forma unui contract de consultanţă pentru obţinerea unui loc de muncă în străinătate. Au dat banii patronilor unei firme din Timişoara, care le-au spus că îi vor ajuta să plece rapid şi legal la lucru, în Occident.
„Eu l-am contactat pe Sorin Cucu, manager la Dera Khan din Timiş, care ne-a anunţat că ne-a găsit joburi în Germania, ca muncitori necalificaţi la un abator. I-am plătit 600 de lei pentru consultanţă. În restaurantul unde ne-am întâlnit au mai fost şi alte 20 de persoane de la care a luat bani şi cărora le-a spus că în trei zile va avea loc plecarea spre Germania, unde îi aşteaptă locul de muncă visat”, a povestit Mircea David, un hunedorean înşelat.
După ce i-au dat banii „consultantului”, David şi soţia lui au încercat în zadar să îl mai contacteze. Au realizat prea târziu că au fost înşelaţi.

Sesizările s-au înmulţit
Ulterior, Parchetul Hunedoara a primit zeci de sesizări de la oameni care au fost escrocaţi prin metode asemănătoare. În prezent, cinci timişeni sunt cercetaţi pentru înşelăciune şi evaziune în dosarul întocmit de magistraţi. Cranislav Stamoran, coordonatorul grupului de escroci, a fost arestat. „El este acuzat că, în februarie, a încheiat contracte fictive de consultanţă cu peste 380 de persoane, cărora le-a promis obţinerea unor contracte de muncă în Spania şi Germania. Deşi erau anunţaţi că vor pleca în străinătate, acest lucru nu se mai întâmpla”, a precizat Bogdan Niţu, de la Inspectoratul de Poliţie Hunedoara. Timişenii au produs pagube de peste 100.000 de lei.

Pagube greu de recuperat de la escroci
Cazul hunedorenilor este doar cel mai recent dintr-un şir lung al ultimilor trei ani. În prezent, pe rolul tribunalului se află un dosar în care peste 100 de oameni îşi cer înapoi banii daţi la sfârşitul lui 2007 unui grup de escroci, cu care au încheiat contracte false de muncă în UE. Clienţii amăgiţi au pierdut, în total,  peste 150.000 de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările