Şosea nouă în Ţinutul Pădurenilor. Satul Runcu Mare, ascuns în inima munţilor, va fi scos din izolare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de la intrarea în Runcu Mare. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica de la intrarea în Runcu Mare. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Drumul forestier spre satul Runcu Mare, din Ţinutul Pădurenilor, intră în şantier şi va fi modernizat pe aproape întreaga sa distanţă.

Drumul forestier spre satul Runcu Mare, una dintre cele mai izolate localităţi din Ţinutul Pădurenilor, va fi modernizat.

Drumul spre comuna Lelese din Ţinutul Pădurenilor, modernizat pe bucăţi. Ce se întâmplă cu sectorul „uitat”

Drumul Fierului, şoseaua spectaculoasă care leagă cele mai faimoase sate din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Lucrările ar putea începe în următoarele zile, după ce în 17 iunie, Primăria Lelese a atribuit contractul de execuţie în valoare de peste şase milioane de lei unei firme de construcţii. Investiţia este finanţată cu fonduri europene accesate prin programul derulat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi vizează modernizarea a circa nouă kilometri de drum forestier (DF 022 Govajdia - Runcu Mare - Vadu Dobrii - tronsonul 1, respectiv de la Furnalul de la Govăjdia până la intrarea în Runcu Mare), construcţia unui pod în zona furnalului, peste pârâurile Nădrab şi Runc şi înfiinţarea unui drum forestier de circa doi kilometri pe Valea Sohodolului. Drumul spre Runcu Mare va fi asfaltat, spune primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

Runcu Mare, satul ascuns din Ţinutul Pădurenilor  

Runcu Mare este un sat izolat din Ţinutul Pădurenilor, locuit de familii care se ocupă, în general, cu muncile forestiere. În prezent, mai puţin de 100 de oameni locuiesc în aşezarea de pe valea Runcului, însă iarna mulţi dintre ei îşi închid gospodăriile şi se mută în locuinţele din Hunedoara. Casele localnicilor sunt înşirate de-a lungul drumului de aproape cinci kilometri de la un capăt la ceălalalt al aşezării, asfaltat, însă unele dintre ele au rămas nelocuite de mulţi ani. Satul din comuna Lelese se dezvăluie oaspeţilor săi la capătul unui drum de 40 de kilometri care traversează văile strâmte ale Cernei, Govăjdiei şi Runcului. De la ieşirea din Hunedoara, drumul spre Runcu Mare se strecoară aproape continuu printre versanţii abrupţi, acoperiţi cu păduri dese, din care ies ca nişte colţi vârfurile stâncilor inaccesibile. În unele locuri se văd însă rămăşiţele exploatărilor forestiere.



Furnalul din Govâjdia, vechi de peste două secole, se află la mijlocul dinstanţei dintre Hunedoara şi Runcu Mare. Din dreptul monumentului istoric, un drum forestier, de circa 20 de kilometri, porneşte prin pădure spre satul din Ţinutul Pădurenilor. Pe traseul mărginit de stânci şi de pârâul Runc, în trecut, urcau camioanele militare spre unitatea de rachete din Vadu Dobrii. De la ieşirea din satul Runcu Mare, drumul spre Vadu Dobrii a rămas nefolosit în ultimii ani şi aproape a dispărut, înghiţit de pădure. Cel mai atractiv loc pentru amatorii de fotografii este biserica de la intrarea în sat, ridicată pe coama unui deal la începutul secolulului XX.

În Runcu Mare, mai sunt alte două biserici, semn că în trecut, când satul număra aproape 400 de locuitori, comunitatea se bucura de prosperitate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Şoseaua de vis din Ţinutul Pădurenilor urcă abrupt spre satul unde mai locuiesc doar trei familii VIDEO

Satele arhaice din Ţinutul Pădurenilor, redescoperite de turişti odată cu noile lor şosele VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite