Şoseaua de coşmar spre Sarmizegetusa Regia va avea parapeţi şi indicatoare până la 1 mai. Şoferii sunt îndemnaţi să circule cu mare prudenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mai multe zone riscante ale şoselei de munte lipsesc parapeţii şi au avut loc accidente. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În mai multe zone riscante ale şoselei de munte lipsesc parapeţii şi au avut loc accidente. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Accidentele petrecute în ultimele zile pe noua şosea spre Sarmizegetusa Regia au adus în atenţie deficienţele proiectului: lipsesc parapeţi şi indicatoare de atenţionare în zone periculoase. Adrian David, şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că problemele vor fi remediate până la 1 mai, iar firma care a întocmit proiectul va fi sancţionată.

Autorităţile îndeamnă şoferii care circulă în perioada iernii spre Sarmizegetusa Regia, pe noua şosea deschisă traficului rutier în 21 decembrie, să fie prudenţi. Totodată, Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că firma care a realizat proiectul va fi sancţionată şi, de asemenea, până la 1 mai, deficienţele vor fi înlăturate.

„Este un drum cu probleme, care nu prezintă elemente de siguranţă rutieră în acest moment. Nu avem balustrade. Nu au fost prevăzute în proiectul întocmit de o firmă din Timişoara. Este un proiect cu mari deficienţe. Soluţia este să includem în programul de întreţineri pe anul 2016 acele balustrade şi, inclusiv a bornelor kilometrice care nu sunt prevăzute în proiect. Cu toate deficienţele, proiectul a fost executat. Câştigul pentru noi este că avem un drum asfaltat până la Samizegetusa Regia. Inaugurarea o vom face anul viitor la 1 mai şi vă asigur că în momentul în care va fi deschis oficial parcul arheologic, vom avea un drum aşa cum merităm”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Drum cu riscuri

În 21 decembrie 2015, oficialităţile din Hunedoara sărbătoreau, la faţa locului, deschiderea a 14 dintre cei 18 kilometri ai Drumului Judeţean 705 A Costeşti – Sarmizegetusa Rega, considerat cel mai important proiect de infrastructură rutieră finalizat în acest an în judeţul Hunedoara.

La inaugurarea noii şosele, construită pe fonduri de la Uniunea Europeană, a fost tăiată cu flexul bariera de fier ce a oprit, timp de aproape patru luni, accesul maşinilor pe drumul judeţean. Tot atunci, Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, promitea că ultimii patru kilometri ai noii şoselei vor fi deschişi traficului rutier în părimăvara acestui an.

Drumul îngheţat spre Sarmizegetusa Regia

În cele două săptămâni trecute de la inaugurarea a 14 kilometri din şoseaua spre Sarmizegetusa Regia, tronsonul a ajuns să fie considerat unul dintre cele mai riscante drumuri din judeţ. Vremea de iarnă l-a acoperit cu zăpadă şi gheaţă, însă pericolul cel mai mare îl reprezintă lipsa parapeţilor de protecţie, de pe marginea carosabilului, în condiţiile în care drumul şerpuieşte pe lângă Apa Grădiştei, iar în unele zone de curbe periculoase, un metru de pământ desparte prăpastia de şosea. Lipsei parapeţilor care ar fi fost necesari pe mai mulţi kilometri ai şoselei i se adaugă lipsa marcajelor rutiere care să le indice şoferilor intrarea pe o porţiune de drum periculoasă sau alunecoasă şi riscul ca drumul să fie acoperit de polei sau zăpadă.

Accidente în şir
Într-un loc în care nu existau parapeţi, trei tineri s-au prăbuşit cu un BMW în râu, de la o înălţime de zece metri „Accidentul s-a petrecut în seara de 30 decembrie 2015. Şoferul de 18 ani nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, carosabil acoperit cu gheaţă şi zăpadă, şi a derapat, răsturnându-se în afara părţii carosabile. Doi dintre tinerii pasageri, o femeie şi un bărbat au fost răniţi”, a precizat, pentru adevarul.ro, Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. În aceeaşi seară, un alt accident rutier s-a petrecut în condiţii similare, spune Marian Inăşescu, primarul din Orăştioara de Sus, comună traversată de şosea. În ultimele zile au fost cel puţin cinci accidente şi tamponări pe şoseaua spre fosta capitală a Daciei.


Vă recomandăm şi:

FOTO Şoseaua inaugurată pe bucăţi: 14 kilometri spre Sarmizegetusa Regia au fost deschişi, restul în primăvară

Traficul rutier a fost deschis astăzi pe o porţiune de 14 kilometri a drumului judeţean Orăştie – Costeşti – Sarmizegetusa Regia. Proiectul prevede modernizarea a 18 kilometri de drum, însă pe ultima porţiune lucrările vor continua şi în anul viitor.

Fenomenul straniu din Sarmizegetusa Regia, înaintea solstiţiului de iarnă. Cum se înfăţişează capitala Regatului Dac

Zeci de oameni au ajuns în aceste zile la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, pentru a se bucura, spun ei, de solstiţiul de iarnă. Unii dintre turiştii care au urcat la Sarmizegetusa au relatat de ce locul este atât de important pentru ei, în această perioadă. Totodată, vizitatorii susţin că a fost prima dată în ultimii ani când, în preajma solstiţiului, cetatea nu a fost acoperită de omăt.

Fabuloasa descoperire a Sarmizegetusei,  în The New York Times: „Oraşul legendar al lui Decebal arată cât de mult era conectată cultura dacilor cu a celţilor“

Descoperirea Sarmizegetusei Regia a avut ecouri în întreaga lume, iar jurnaliştii de la The New York Times afirmau că rezultatele săpăturilor din perioada interbelică au dovedit cât de mult cultura dacilor era conectată cu cea a celţilor.

Cum a devenit Sarmizegetusa Regia un Stonehenge al românilor: fenomenele astronomice trăite intens şi sanctuarele enigmatice ale dacilor

Sarmizegetusa Regia este comparată tot mai des cu Stonhenge, celebrul monument neolitic din Anglia. În fosta capitală a Regatului Dac, zilele fenomenelor cereşti aduc numeroşi turişti, iar mulţi dintre ei susţin că aici, în munţii Orăştiei, resimt energia pozitivă.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite