Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Şoseaua Deva - Hunedoara - Călan şi drumurile de pe Valea Mureşului vor fi modernizate pe fonduri de la UE

0
2 Aug 2015 13:15:56
Autor: Daniel Guţă
Drumul judeţean 687. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul judeţean 687. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Două proiecte de modernizare a infrastructurii, estimate la aproape 30 de milioane de euro, au fost nominalizate pe lista prioritară a investiţiilor din judeţul Hunedoara, pentru care autorităţile vor accesa fonduri de la UE, prin Programul 2014 - 2020.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest a stabilit lista proiectelor prioritare pentru cele patru judeţe din regiunea Vest, pe care le va depune pentru a fi finanţate în cadrul axei prioritare 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională a POR 2014 - 2020. Aproape 100 de milioane de euro vor fi alocaţi de Ue pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, în Timiş, Hunedoara, Caraş – Severin şi Arad.

Proiectele prioritare pentru regiunea de vest a ţării, din care fac parte judeţele Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş – Severin, au fost stabilite în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest). Judeţul Hunedoara a propus două proiecte de infrastructură pentru care se va accesa finanţare în cadrul axei prioritare 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională a POR 2014-2020.

Astfel, potrivit conducerii CDR Vest, în lista proiectelor prioritare se află Culoarul de trafic Mureş Nord, care prevede reabilitarea DJ 706 A Ilia – Brănişca – Păuliş, reabilitarea drumului Lunca – Băiţa – Vălişoara, reabilitarea DJ 761 Şoimuş – Certejul de Sus – Geoagiu Băi, reabilitarea DJ 107A de la limita judeţului Alba – Geoagiu – Bobâlba - Chimindia – Bârsău, reabilitarea DJ 705 Geoagiu – Almaşu Mic de Munte – limita judeţului Alba şi reabilitarea DJ 705 Geoagiu – Geoagiu Băi. Valoarea totală a proiectului este estimată la circa 30 de milioane de euro.

Al doilea proiect prioritar este modernizarea şoselei Sântuhalm (Deva) – Hunedoara – Călan, estimat la 13,5 milioane de euro. „Drumurile selectate au îndeplinit anumite condiţii. Una dintre ele este să facă legătura între două sau mai multe localităţi, iar alta, la fel de importantă, este să faciliteze accesul spre autostradă, spre Reţeaua Trans-europeană de Transport (TEN-T)”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Fonduri UE împărţite egal
Potrivit directorului ADR Vest, Sorin Maxim, ghidurile de finanţare vor apărea în luna august, iar în luna septembrie vom da drumul acestei componente. În această situaţie, până la finalul anului ar putea fi depuse deja proiectele pentru axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională a POR 2014-2020. Nu va mai funcţiona regula primului venit, primul servit, ca în anii trecuţi, când judeţul Hunedoara a reuşit să obţină finanţări mult mai mari faţă de autorităţile din judeţele din regiune. „Pentru mandatul trecut, autorităţile din judeţul Hunedoara au reuşit să atragă înspre judeţ în jur de 60 de milioane de euro, iar judeţul Timiş a avut în jur de 20 de milioane de euro. Atunci, pentru a nu fi de data aceasta supărări, în mandatul 2014 – 2020, am stabilit împreună că este corect ca să împărţim egal valoarea care o avem, chiar dacă nu o să fie ca la farmacie şi chiar dacă Timiş este un judeţ mai mare în suprafaţă şi în drumuri”, a afirmat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, reprezentant al CDR Vest.
Judeţele din ADR Vest vor beneficia în exerciţiul financiat viitor de circa 95 de milioane de euro pentru proiectele de modernizare a drumurilor judeţene, însă reprezentanţii ADR Vest au precizat că că gradul de absorbţie va fi de 150 la sută.

Două proiecte hunedorene, pe lista de rezervă
Pe lista de rezevă a Regiunii Vest, pentru Axa 6 POR 2014 – 2020, judeţul Hunedoara a trecut două proiecte, pentru care autorităţile judeţene speră să obţină finanţare. Primul este cel de modernizare a DJ 707 A de la limita judeţului Arad – Pojoga – Grind, estimat la valoarea de 6,5 milioane de euro, iar celălalt este de modernizare a DJ 705 A Orăştie – Costeşti. Adrian David susţine că dacă proiectele nu vor putea beneficia de finanţare UE, ele vor fi realizate din fonduri proprii.


Vă recomandăm şi:

Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi modernizat. Valoarea investiţiei este de peste 18 milioane de lei

Licitaţia pentru modenizarea drumului judeţean spre fosta capitală dacică Sarmizegetusa Regia a fost câştigată de SC Trans Construct Import Export SRL. Oferta societăţii a fost de 18,2 milioane de lei, deşi proiectul beneficia de o finanţare de peste 41 de milioane de lei.

Drumul de marmură spre un sat înmărmurit din Ţinutul Pădurenilor – aşezarea cu biserică şi drum de marmură, dar cu un singur locuitor

Satul hunedorean Alun mai are doar un singur locuitor, însă îi uimeşte pe turiştii care ajung aici nu doar prin liniştea şi frumuseţea locului, dar şi prin drumul de marmură, de aproape zece kilometri, construit în anii ’60, care duce spre localitate.

Proiectul primei străzi pietonale din Hunedoara a fost reclamat la Agenţia pentru Protecţia Mediului

Proiectul transformării unei porţiuni din Bulevardul Corvin al municipiului Hunedoara într-o arteră pietonală, a fost reclamat de un grup de cetăţeni la Agenţia pentru Protecţia Mediului Huendoara. Motivul este, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara, faptul că ar afecta zonele verzi.

De ce sunt retezaţi peste 70 de plopi de pe marginea şoselei Hunedoara - Călan

Consiliul Judeţean Hunedoara a dispus tăierea a peste 70 de copaci de pe marginea şoselei Hunedoara – Călan, iar o firmă din privată a demarat operaţiunea de defrişare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările