Şoselele de coşmar spre marile atracţii din judeţ. Autorităţile au promis degeaba modernizarea drumurilor „turistice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nu şi-au mai ţinut promisiunile de a reabilita drumurile turistice din judeţ, astfel că străinii care vor să viziteze cele mai importante atracţii ale Hunedoarei au parte de un „coşmar rutier”.

Consiliul Judeţean Hunedoare prezenta în vara anului trecut o listă cu zece drumuri judeţene care vor fi reabilitate din considerente turistice. Şoselele însumau 170 de kilometri şi erau circulate zilnic de pete 7.000 de maşini, multe ale vizitatorilor din alte judeţe care se deplasau spre destinaţii ca Parcul Naţional Retezat, Lacul Cinciş, Rîuşor – Retezat, Biserica medievală Densuş, Mănăstirea Prislop şi alte locuri atractive din Ţara Haţegului şi de pe Valea Streiului. Promisiunea a fost uitată de autorităţi, iar în prezent câteva dintre aceste şosele au devenit subiectul a numeroase reclamaţii din partea oamenilor nemulţumiţi de starea de degradare în care au ajuns.

Drumul dezastruos către Biserica Densuş
Unul dintre cele mai rele drumuri judeţene din Hunedoara îi aduce pe şoferi la Biserica medievală Densuş, străbătând mai multe sate din Ţara Haţegului. Şoseaua dintre Haţeg şi Densuş (DJ 687C) este plină de gropi şi crăpături, atât de mari încât nu pot fi evitate de şoferi. În unele sate, ca General Berthelot, craterele au fost astupate cu zgură, însă reparaţiile de urgenţă şi-au făcut efectul doar pentru câteva zile.

Şoseaua pelerinilor
Şoseaua dintre Hunedoara şi Silvaşul de Jos (DJ687A), care se intersectează în Silvaş cu cei şapte kilometri ai drumului modernzat spre Mănăstirea Prislop, a ajuns, de asemenea, printre cele mai rele drumuri din judeţ, deşi este considerată drum turistic. Pe lângă numeroasele denivelări şi gropi, miile de pelerini care o folosesc pentru a se deplasa la mănăstirea duhovnicului Arsenie Boca, sunt întâmpinaţi în numeroase locuri de mormanele de gunoaie depozitate clandestin în pădurile şi pe dealurile de pe acest traseu.

Lacul Cinciş ocolit de un drum degradat
Şoseaua Hunedoara – Lacul Cinciş – Topliţa (DJ 687 D), de circa 20 de kilometri, a rămas şi în acest an, la început de sezon turistic, unul dintre cele mai degradate drumuri judeţene din Hunedoara. Pe un sector al acesteia au loc lucrări de introducere a reţelei de apă şi canalizare şi au fost necesare săpături în carosabil. Întreaga şosea este însă plină de gropi , iar pe unele porţiuni, din cauza vechimii carosabilului şi a traficului greu, drumul fiind folosit de transportatorii de lemne au apărut denivelări considerabile. Abia din anul 2020 şoseaua spre Lacul Cinciş ar putea intra în reparaţii capitale. Până atunci, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara promit plombări şi reparaţii de urgenţă.

lacul cincis hunedoara foto daniel guta adevarul

Lista celor zece drumuri judeţene care vor fi reabilitate, în cadrul unei investiţii în dezvoltarea infrastructurii turistice si promovarea patrimoniului economic si cultural al Hunedoarei cuprindea: DJ687E Hunedoara - Teliucul Inferior, DJ687D Teliuc – Topliţa, ambele cu destinaţia Lacul Cinciş, DJ687A Hăşdat – Haţeg, drum care străbate Dealurile Silvaşului cu destinaţia turistică Mănăstirea Prislop, DJ687L - DJ687C - DJ687G, DJ687G Toteşti – Densuş –Ştei, din Ţara Haţegului, DJ685 Cârneşti - Baraj Trei Ape, DJ686D - DJ685 - DJ686, DJ686 Sântămăria Orlea- Râuşor, din zona Retezat şi DJ668 Bretea Română – Călan, de pe Valea Streiului.

Lucrările necesare pentru reabilitarea celor zece şosele includ, potrivit planurilor CJ Hunedoara: reparaţii la îmbrăcămintea rutieră, desfundări şi decolmatări ale şanţurilor, rigolelor şi podeţelor existente, redimensionarea sistemului de colectare şi de scurgere a apelor pluviale, curăţirea vegetaţiei din zonza drumurilor, refacerea acostamentelor, refacerea semnalizării rutiere, acoperirea cu mixtură asfaltică şi reabilitarea podurilor. Reabilitarea unui kilometru de şosea pe drumurile judeţene a fost estimată la 1.350.000 lei, potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cea mai periclitată biserică de lemn, salvată de specialişti şi voluntari. Cum a rezistat aşezarea de patru secole

VIDEO Un cămin cultural ridicat în cimitir „strică” biserica veche de trei secole. Ultimii localnici rămaşi în sat se crucesc la vederea construcţiei

Descoperirile cele mai bizare din cetăţile şi bisericile medievale: tunelul secret din Castelul Corvinilor, OZN-ul din biserică

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite