Ţebea 2015: mii de oameni sunt aşteptaţi la Serbările Naţionale dedicate lui Avram Iancu, liderul transilvănenilor din 1848

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică au loc Serbările Naţionale Ţebea 2015, eveniment dedicat memoriei lui Avram Iancu, liderul românilor din Transilvania, în vremea Revoluţiei de la 1848. Se împlinesc 143 de ani de la moartea eroului transilvănean.

Serbările Naţionale Ţebea 2015 au loc duminică, 13 septembrie, iar autorităţile estimează că la eveniment vor participa mii de oameni, dar şi personalităţi ale vieţii publice.
Ceremonialul public va avea loc la Complexul Istoric din localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, după următorul program:

Duminică, între orele 10.30 şi 11.30, are loc slujba religioasă de pomenire şi ceremonia depunerii de coroane. Între orele 11.30 şi 12.00 va fi o evocare istorică, urmată de defilarea gărzii de onoare. Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.

„Pentru buna desfăşurare a manifestării, organizatorii au stabilit că accesul publicului, în data de 13 septembrie, pe platoul destinat ceremonialului se va realiza doar pe poarta nr. 2 (situată în imediata apropiere a căminului cultural). Totodată, în acest spaţiu se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice. În timpul ceremonialului public, se recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării”, a informat Prefectura Hunedoarei.

Duminică, traficul rutier se va închide pe DN 76 km 38+500 – 38+600, în intervalele orare 10:15-10:30 şi 11:45-12:00. Închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare, iar situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare.

Avram Iancu (1824 - 1872) a fost unul dintre principalii eroi ai mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849. A fost omul de care şi-au legat speranţele marea parte a moţilor implicaţi în acţiunile politice şi în luptele de apărare a comunităţilor de români din Transilvania acelor vremuri. Iancu a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului, dar şi ca un personaj controversat, pentru că unele dintre acţiunile sale au fost mai puţin înţelese. Istoricii români l-au numit erou naţional, iar în prezent Iancu unul dintre cele mai omagiate personaje din istoria Transilvaniei.


Vă recomandăm şi:

Zece secrete ale moţilor, oamenii dârzi din Ţinutul Aurului care i-au dat istoriei pe Horea şi Avram Iancu

Moţii sunt o comunitate aparte care trăieşte în satele din ţinuturile înalte ale Munţilor Apuseni. Deşi în mod tradiţional moţii sunt consideraţi doar localnici ai câtorva sate din jurul oraşelor Câmpeni şi Abrud, treptat şi-au luat numele de moţi şi localnicii de pe Valea Crişului Alb, din Ţara Zarandului, zone din judeţele Bihor, Hunedoara, Arad şi Cluj. Povestea locuitorilor „Ţării Moţilor” este fascinantă.

Gorunul lui Arsenie Boca şi cea mai mare moştenire lăsată de Sfântul Ardealului - o poveste de viaţă veche de 90 de ani

Un stejar vechi de aproape nouă decenii, sădit de Arsenie Boca în vremea în care era elev la Colegiul Naţional Avram Iancu din Brad şi purta numele de Zian, a devenit loc de reculegere pentru elevii şi vizitatorii liceului. Gorunul simbolizează vigoarea şi trăinicia şi le oferă linişte celor care se aşează la umbra lui.

Avram Iancu, 10 mituri despre „crăişorul munţilor”: iubita unguroaică, luptele moţilor, depresia şi refuzul împăratului

Avram Iancu este unul dintre eroii de referinţă ai românilor. Conducătorul moţilor din timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849 a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate. O serie de lucruri au rămas însă mai puţin cunoscute publicului care se raportează astfel la eroul naţional.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite