VIDEO Accident la Mina Lupeni: trei mineri, cu vârste între 39 şi 43 de ani, sunt daţi dispăruţi, în urma surpării galeriei, la 500 de metri adâncime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei mineri sunt daţi dispăruţi, în urma unei surpări în subteranul Exploatării miniere Lupeni, înregistrate în după-amiaza de joi.

Tavanul unui abataj de la Mina Lupeni, aflat la 500 de metri în subteran, s-a prăbuşit joi, surprinzând trei mineri care lucrau, cel mai probabil, la consolidarea acestuia. Două echipe de salvatori au intrat în subteran pentru a-i salva.

Darius Câmpean, preşedintele interimar al Sindicatului Muntele, a precizat că a avut loc o surpare la panoul 7 C, care a surprins trei mineri aflaţi în galeria minieră. Alţi 8 mineri au reuşit să se salveze, unul fiind transportat la spital, cu răni uşoare.

UPDATE 20:58 Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat, joi seară, pentru News.ro, că salvatorii sunt foarte aproape să ajungă la primul minier blocat în subteran de surparea tavanului unui abataj, însă avansarea este dificilă mai ales că au loc surpări continue.

”Echipele de salvare se apropie de primul minier blocat în subteran, însă avansul este greu deoarece sunt surpări continue. Se înaintează cu precauţie. Sunt surpări, material minier tot vine şi nu se ştie cât”, a declarat prefectul.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că intervenţia este una dificilă mai ales că locul în care lucrează salvatorii este una foarte mică, iar aceştia trebuie să aibă grijă să nu fie şi ei surprinşi de surpări şi nici să nu astupe locurile prin care aerul ajunge la minierii captivi.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în mod normal, după astfel de surpări, se lucrează cel puţin o săptămână, pentru consolidare, însă, având în vedere că este vorba despre oameni rămaşi captivi, salvatorii s-au mobilizat imediat.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că pentru salvarea celor trei mineri echipele de salvare ar putea lucra toată noaptea de joi spre vineri, având în vedere că se avansează cu greu.

UPDATE 20:05 Ministrul Energiei, Toma Petcu, ajuns la faţa locului, a declarat ca salvatorii intervin din două direcţii, încercând să ajungă cât mai repede la cei trei mineri blocaţi.

Petcu a spus că salvatorii speră să ajungă foarte curând la unul dintre minerii blocaţi, dar nu a putut oferi un timp clar în care acest lucru se va putea realiza.

Echipele de intervenţiei înaintează cu circa un metru pe oră. Galeriile sunt ventilate, astfel că nu este nevoie de aparate speciale de respirat pentru salvatori.

La ora 18 a fost schimbat echipa de salvatori care lucrează pentru eliberarea minerilor. Sunt 14 salvatori, care lucrează în două schimburi, dar din cauza locului foarte strâmt unde are loc intervenţia, nu pot acţiona simultan mai mult de doi muncitori.

UPDATE 18:45 Rudele minerilor surprinşi în subteran de surparea tavanului unui abataj au fost chemate la sediul Minei Lupeni şi primesc consultarea unui psiholog, iar inspectorii ITM s-au autosesizat în acest caz.

Minerii au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la o adâncime de peste 400 de metri.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, rudele celor trei mineri surprinşi în subteran sunt ţinute în permanenţă la curent cu operaţiunea de salvare.

”O surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul, cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 18:25 Echipele de salvatori care au intrat în Mina Lupeni, pentru a-i recupera pe cei trei mineri surprinşi de surparea tavanului unui abataj, au înaintat trei metri şi spun că aud voci distincte, dincolo de zidul format în urma surpării, iar ortacii care au scăpat teferi în urma incidentului ajută şi ei la salvarea colegilor, informeaza News.ro.

Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat pentru News.ro că echipele de salvatori au avansat în cătarea minerilor blocaţi în subteran după prăbuşirea tavanului unui abataj, la Mina Lupeni.

”S-a avansat în zonă, aproximativ trei metri. Vestea bună e că se aud voci distincte în spatele zonei ceea ce este un semn bun pentru că sunt şanse mari să fie în viaţă cei prinşi acolo. Din câte ştiu, sunt echipe a câte cinci salvatori care intervin”, a declarat Darius Câmpean.

Potrivit liderului de sindicat, minerii care s-au salvat în urma prăbuşirii tavanului intervin şi ei pentru salvarea colegilor lor.

De asemenea, Darius Câmpean a declarat că astfel de surpări nu sunt un lucru neobişnuit într-o mină, însă neobişnuită este cantitatea de material căzută.

”Astfel de surpări de întâmplă, dar nu de dimensiunea ăsteia. Sunt destul de dese, când materialul minier este mărunt, atunci vine în cantitate mare.Aici se pare că dimensiunea este mai mare”, a declarat Darius Câmpean.

UPDATE 18:00 Potrivit Digi24, salvatorii ar fi identificat în mod clar două voci în zona unde a avut loc prăbuşirea, un indiciu că cel puţin doi oameni sunt în viaţă. De asemenea, salvatorii spun că ar exista suficient oxigen în galerie care le ar permite minerilor surprinşi de prăbuşirea tavanului să supravieţuiască.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis, joi, un dosar de cercetare penală în cazul accidentului de la Mina Lupeni, deplasându-se la locul accidentului pentru cercetări, informează News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri.

”La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi salvatori, precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Alba”, se arată în comunicat.

UPDATE 17.20

13 salvatori minieri intervin în ajutorul celor trei mineri blocaţi în subteranul minei Lupeni, ca urmare a surpării tavanului unei galerii. Victimele sunt în viaţă, potrivit informaţiilor de la faţa locului, iar salvatorii au luat legătura cu cei prinşi dincolo de peretele de cărbune.

Unul dintre minerii care au reuşit să se salveze în urma surpării tavanului unui abataj de la Mina Lupeni a fost rănit

Unul dintre cei 8 mineri care au reuşit să se salveze după ce a avut loc surparea tavanului unui abataj de la Mina Lupeni a fost transportat la Spitalul Municipal Petroşani, cu o ambulanţă, având un traumatism toracic şi răni la mâini şi la picioare.

”Un miner care a suferit răni la mâini şi la picioare, dar şi un traumatism toracic, în urma incidentului de la Mina Lupeni, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Municipal Petroşani”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda.

Un elicopter SMURD a fost chemat la locul incidentului, la Mina Lupeni, iar două ambulanţe SMURD au sosit de la Deva.

UPDATE. Ora 16:30

Fabius-Tiberiu Kiszely, prefectul judeţului Hunedoara, susţine că, din informaţiile primite, în locul unde s-a produs surparea se lucra la consolidarea galeriei, iar pericolul unei noi surpări trebuie luat în calcul.

„Operaţiunea de degajare a surpării continuă. Deja există semne că cei trei mineri sunt în viaţă, se aud zgomote şi voci. Se intervine în acest moment şi se caută să se ajungă pe calea cea mai scurtă. Personal, sper că într-o oră să se rezolve chestiunea aceasta. Ceea ce este important de spus este că există pericolul surpării în continuare”, a declarat prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely, citat de News.ro.

***

În prezent nu se cunoaşte starea în care se află cei trei muncitori. Accidentul a fost semnalat la ora 13:55.

„Din primele informaţii, surparea care ar fi blocat ieşirea celor trei mineri s-a produs la adâncimea de circa 300 de metri în subteran. Salvatorii minieri intervin în ajutorul acestora. Deocamdată nu se cunoaşte starea în care se află cele trei persoane”, a declarat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Echipa de salvatori a intrat în subteranul Minei Lupeni, unde a avut loc o surpare, şi a anunţat că cei trei mineri daţi dispăruţi ar putea fi în viaţă întrucât se aud voci, spune Darius Câmpean, liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

„Echipa de salvatori a intrat deja în subteran. Ne-a comunicat la suprafaţă că se aud voci, ceea ce înseamnă că cei trei mineri ar putea fi în viaţă”, a declarat liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean.

El a mai spus că accesul în zona în care a avut loc surparea este foarte dificil.  La rândul lui, prefectul de Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că a luat legătura cu secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi că la faţa locului va fi trimis un elicopter SMURD.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara că la momentul surpării în galerie se aflau 14 mineri, 11 dintre ei reuşind să iasă. Ceilalţi trei au fost prinşi sub dărâmături, fiind daţi dispăruţi.

Ministrul Toma Petcu a plecat la Mina Lupeni.

Istoria tragediilor din Mina Lupeni

Veche de peste un secol, Mina Lupeni are o istorie marcată de numeroase tragedii.

Accidentul care a făcut cele mai multe victime în Lupeni s-a petrecut în  27 aprilie 1922, la ora 12.30, în Mina Aurelia. O explozie provocată în mina de cărbune a dus la moartea a 82 de mineri şi rănirea altor 14 oameni, dintre cei circa 100 de oameni care intraseră în acea dimineaţă în şut. Tragedia a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător.
Al doilea mare dezastru din istoria Minei Lupeni s-a petrecut în 19 octombrie 1917, la Galeria Elena şi s-a soldat cu 57 de morţi. Petru Mihăilă, fost angajat al exploatării şi lider al minerilor în perioada interbelică, devenit politician, relata în memoriile sale despre tragedia din 1917. „Explozia a fost aşa de puternică, că majoritatea celor căzuţi au fost sfărâmaţi în bucăţi, de nu s-au putut recunoaşte, numele lor s-au ştiut din registrul de mină, fiindcă se ştia cine la ce locuri de muncă muncea”, scria Petru Mihăilă.
Al treilea cel mai cumplit dezastru minier de la Lupeni s-a petrecut 3 mai 1944, la ora 19:00 şi s-a soldat cu 33 de morţi. „Explozia ce s-a produs a cauzat moartea a 33 de mineri, dintre care 23 de români, şase cehi, un german şi trei prizonieri ruşi. Toţi au fost găsiţi morţi din cauza intoxicaţiei, în abataj”, se arăta în raportul Poliţiei. Anchetatorii au concluzionat că explozia mortală a fost cauzată de acumularea de gaz metan, nefiind vorba de un act de sabotaj.

Cronologia tragediilor petrecute în Mina Lupeni în secolul XX
1912, Mina Sud Lupeni - 4 morţi
1917, 19 octombrie, Mina Elena (Lupeni) - 57 de morţi;
1920, 13 Ianuarie. Puţul Clara (Lupeni) - 3 morţi;
1922, Mina Ştefan (Lupeni) - 1 mort;
1922, 27 Aprilie, Catastrofa din Mina Aurelia, Lupeni, 82 de morţi;
1929, Mina Victoria Lupeni - 1 mort;
1944, 3 Mai. Mina Lupeni - 33 morţi;
1953, Mina Lupeni - 3 morţi;
1955, Mina Lupeni - 9 morţi;
1956, Mina Lupeni - 12 morţi;
1956, Mina Lupeni - 9 morţi;
1992, ianuarie, Mina Lupeni, doi morţi
1993, februarie, trei morţi, surpare.

Mina Lupeni se află în proces de închidere.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Securistul din fruntea minerilor care au devastat Bucureştiul condamnă România la CEDO. Cum şi-a terorizat soţia ani la rând fără ca statul român să intervină

Angelica Bălşan, fosta soţie a unuia dintre cei mai temuţi securişti, Nicolae Cămărăşescu, implicat atât în Revoluţia din Decembrie 1989, cât şi în acţiunile represive asupra ziarului „România Liberă” din zilele Mineriadei din iunie 1990, a câştigat la CEDO procesul în care a acuzat autorităţile române că nu au protejat-o de violenţele la care a fost supusă de acesta.

Arhivele secrete ale minelor de aur din comunism: de ce se revoltau minerii şi cum luptau autorităţile cu hoţii de aur

Documente din primii ani de comunism în România oferă detalii inedite despre revoltele muncitorilor din minele de aur ale Hunedoarei şi despre greutatea cu care autorităţile ţineau sub control fenomenul furturilor de aur.

Ceauşescu, ridiculizat de oficialii americani în notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks: „În Valea Jiului, l-au huiduit şi i-au arătat pumnii“

Mai multe note informative secrete, provenite de la reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, publicate de wikileaks.org, dezvăluie modul în care americanii priveau greva minerilor din 1977, considerată de unii istorici cea mai mare mişcare anticomunistă dinainte de 1989. Informaţiile oficialilor din anii 1970 prezentau evenimentele din Valea Jiului cu totul diferit de modul în care le „zugrăveau” autorităţile comuniste.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite