Adrian Băcanu învaţă pentru a ajunge la NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Băcanu
Adrian Băcanu

Adi este singurul elev care a reprezentat judeţul Hunedoara la concursul naţional de astronomie.

Profil


Născut. 08.12.1989, Deva.
Educaţie. Facultatea de Electrotehnică şi Telecomunicaţii – Universitatea Politehnica Timişoara, Studii universitare în limba engleză.
Familie. Are o soră şi doi fraţi mai mari.

În clasa a XI-a a participat pentru prima oară la o olimpiadă de astronomie, dar spune că, dacă ar putea să dea timpul înapoi, ar face tot posibilul să meargă la acest concurs şcolar încă de la 12 ani, limita minimă de vârstă pentru asemenea competiţii.
„Doi elevi am fost: eu şi o colegă de la Colegiul Naţional Iancu de Hunedoara, iar faza judeţeană s-a organizat mai mult pentru noi, cei care am venit cu propunerea, deoarece astronomia nu se studiază nicăieri în judeţ”, a declarat Adi.


Şcoala de la miezul nopţii


Şi-a cumpărat manuale şi compendii de astronomie şi astrofizică, a studiat singur sute de ore materialele disponibile pe Internet, s-a înscris pe forumurile pasionaţilor din domeniu şi a venit la şcoală în toiul nopţii, împreună cu profesoara sa de fizică, Paulina Kellner, pentru a observa planetele şi stelele cu telescopul liceului la care învaţă. Din nefericire pentru el, la prima participare la competiţia de astronomie nu a reuşit să treacă de faza judeţeană, deoarece a obţinut un punctaj considerat de inspectorul de fizică insuficient pentru a-l trimite la naţională. „Pentru excursii gratuite, caută pe altcineva, aşa mi-a spus, ironic, inspectorul de atunci. Obţinusem 10,5 puncte din 30, însă mi s-a spus că nu voi face faţă la naţională. Asta deşi în alte judeţe au fost elevi care au fost trimişi la faza pe ţară şi numai cu 6-7 puncte, iar limita minimă era de 25 la sută. Nu voi uita asta niciodată. Dacă aş fi ajuns la naţională într-a unsprecezea, în anul următor aş fi putut să fac performanţă”, a adăugat, cu regret, Adrian, acum student.


Ghid pentru navetele spaţiale


Până în clasa a XII-a a studiat şi mai mult, aşa că s-a dovedit a fi cel mai bun din 30 de participanţi veniţi la concurs din tot judeţul. A obţinut un punctaj mai mare şi a ajuns la faza naţională: „La partea teoretică mă pregătisem, iar partea practică ar fi putut fi un succes, dacă aş fi ştiut la ce să mă aştept. Ni s-a dat ceea ce noi numim o hartă mută, pe care nu apar decât puncte, iar noi trebuia să ştim unde sunt amplasate galaxiile, constelaţiile, stelele duble sau triple şi nu ar fi fost foarte greu, doar că nu a avut cine să îmi spună în ce va consta testul”, a spus Adi. Acum, Adrian studiază pe cont propriu astronomia şi vrea să aplice pentru un job la NASA într-o echipă de ghidare a navetelor spaţiale, telecomunicaţii sau radiotelescopie şi e dispus să mediteze elevi pasionaţi de astronomie, care vor să facă performanţă.

Întrebări şi răspunsuri


Cât de dificile au fost subiectele la olimpiada de astronomie din aprilie?
S-au dat subiecte atât de grele, încât fata care câştigase în anul anterior medalia de aur la faza internaţională, nu a reuşit să obţină decât 11 puncte din 30.

De ce nu studiezi astronomia la universitate?
Să faci asta e imposibil în România, pentru că nu există facultăţi, ci doar cursuri de astronomie şi astrofizică la facultăţile cu profil real.

Ai un model printre oamenii de ştiinţă?
Edison. Am citit o carte despre viaţa lui, iar omul ăsta m-a fascinat. Pe stradă era mereu grăbit şi tot ce dorea era să ajungă mai repede acasă, pentru a avea mai mult timp să studieze.

Ce-i place

Adi joacă şah cu plăcere, face voluntariat în mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu, îi place să glumească, e fascinat de materia şi găurile negre, de Big Bang, dar spune că tot Pământul este cea mai spectaculoasă planetă.

Ce nu-i place

„Că în România nu sunt promovaţi tinerii valoroşi, care sunt determinaţi să plece peste graniţe, că întreg sistemul suferă de deficienţe grave, nu se face aproape deloc cercetare, nu există finanţare, deci nu există viitor”, a spus Adi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite