Baronul Văii Jiului: Alin Simota a fost ajutat de interlopi şi de politicieni să se impună în „zona fierbinte” a Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în anul 2010, Alin Simota (43 de ani) era considerat cel mai bogat om din Valea Jiului, cu o avere de peste 20 de milioane de euro, obţinută în afacerile profitabile cu statul în domeniul energiei şi al mineritului. Simota s-a implicat în fotbal din 1998, când a devenit finanţator al Jiul Petroşani, şi în politică, oficial din 2008, când a candidat la primărie, în Petroşani. Din reţeta succesului său nu lipsesc politicienii şi interlopii.


Alin Simota (43 de ani) nu a devenit primar al municipiului Petroşani, dar popularitatea câştigată în urma implicării în fotbal şi influenţa pe care o avea în Valea Jiului i-au asigurat din acelaşi an locul de consilier judeţean.

Politcă şi scandaluri
În 2012, omul de afaceri a schimbat fotoliul de consilier judeţean cu cel de consilier local al municipiului Petroşani, iar cariera sa politică a început să se clatine o dată cu problemele tot mai mari pe care le-a avut în ultimele luni cu justiţia, dar şi cu problemele sale în afaceri. De aceiaşi carieră politică a baronului din Valea Jiului este legat un incident grav, petrecut la sfârşitul anului 2008.

Paul Gherasim, consilier local în Petroşani, a fost bătut crunt de un grup de interlopi, despre care anchetatorii au stabilit că ar fi fost trimişi de Alin Simota, ca răzbunare pentru pierderea alegerilor locale. Agresorii au fost identificaţi, iar dintre ei făceau parte două dintre gărzile de corp ale lui Simota, Cătălin Penciuc şi Cristian Litera, arestaţi în prezent. Ulterior, Gherasim şi-a retras plângerea şi chiar s-a înscris în partidul a cărei filială din Petroşani era condusă de Alin Simota. Paul Gherasim a fost condamnat la pedeapsa de trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă. Acum este martor în dosarul DIICOT în care Alin Simota a fost arestat recent pentru şantaj şi pentru că ar fi comandat acte de violenţă asupra unor oameni de afaceri.

Şef peste Jiul Petroşani de 15 ani
În anul 1998, când Alin Simota a preluat conducerea clubului Jiul Petroşani, era perceput ca un apropiat al fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Câteva luni mai târziu, Miron Cozma ajungea la închisoare, condamnat în dosarul Mineriadei din 1991, iar cel considerat urmaşul său îşi începea ascensiunea. În timp ce afacerile conduse de Simota i-au adus o avere impresionantă, singurul lucru pe care l-a obţinut din fotbal a fost popularitatea.

Sub conducerea sa, clubul Jiul a reuşit să promoveze în prima ligă în 2005, însă a retrogradat după două sezoane mediocre. În anii următori, problemele financiare au dus clubul în liga a treia, iar din primăvara aestui an, Jiul a ajuns în afara oricăror competiţii.

Între timp, scandalurile s-au ţinut lanţ în jurul echipei hunedorene de fotbal. Simota a fost acuzat că şi-a pus gărzile de corp să îi intimideze pe fotbalişti şi pe membrii galeriei care îndrăzneau să se opună deciziilor sale. Un jucător al Jiului a fost bătut cu sălbăticie de interlopii angajaţi de Simota, pentru că se declarase nemulţumit de contractul său cu clubul.

Succes în afacerile cu statul
Dacă în politică şi în fotbal cel supranumit baronul Văii Jiului a eşuat, afacerile cu statul i-au adus până în anii trecuţi o avere impresionantă. Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990. De la bişniţa cu mărfuri aduse din Occident, Simota a ajuns să se îmbogăţească în urma unor afaceri derulate cu statul român, în industria minieră şi energie. A fost avantajat de relaţiile sale cu oameni influenţi, printre care fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu, fostul prefect de Gorj, Toni Greblă, Miron Cozma şi Zaher Iskandarani. Alin Simota a absolvit, de asemenea, Colegiul Naţional de Apărare o instituţie de învăţământ la care, potrivit statulului ei, se pot înscrie doar “personalităţi civile şi militare, absolvenţi ai institutelor de învaţământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcţii de conducere şi decizie în domeniile politicii de securitate şi apărare naţională”.

Afaceri controversate
La începutul anilor 2000, Simota s-a asociat cu Lucian Boghiu la înfiinţarea în Petroşani, a unei firme de distribuţie de energie, SC Atomis Internaţional Prod SRL. Până în anul 2008, compania controlată de cei doi a derulat contracte de milioane de euro cu Electrica Transilvania Sud, ENEL Distribuţie – Banat şi cu Electrica Banat. Au fost cele mai avantajoase afaceri ale hunedoreanului, însă nu singurele. Simota a patronat firme de construcţii, de prestări servicii în care contractele obţinute erau semnate cu Compania Naţională a Huilei şi cu societăţile de gospodărire locală, baruri, magazine.

În ultimii ani, firmele sale din Valea Jiului nu au mai funcţionat profitabil, averea i-a scăzut vertiginos, iar controalele efectuate de Direcţia de Finanţe Publice au scos la iveală o mulţime de nereguli. Simota a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. În prezent, este arestat preventiv în dosarul în care e acuzat că ar fi fost capul unei grupări de cămătari, care se ocupau cu şantajarea unor oameni de afaceri din jueţul Hunedoara. Interlopii cu care se asociase Simota, susţin procurorii, se ocupau de recuperarea datoriilor şi intimidarea afaceriştilor de la care „baronul Văii Jiului” avea de recuperat bani.
 
O avere cosmetizată
Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, Alin Simota deţinea o garsonieră de 23 de metri pătraţi, achiziţionată în 2005. Susţine că nu are pe numele lui maşini, terenuri sau alte bunuri a căror valoare să depăşească 5.000 de euro şi nici sume în conturi sau depozite bancare.

În declaraţia de avere se mai consemenază că Simota a încasat în anul fiscal anterior 7.426 de lei din indemnizaţia de consilier judeţean şi alţi 2.508 lei ca inginer la SC Simar Comimpex. Alin Simota mai deţinea un apartament în Bucureşti achiziţionat în 2004, un apartament la Cannes - Franţa, din 2007, în suprafaţă de 860 de metri pătraţi şi o casă în SUA, cumpărată în 2006, bunuri în valoare de peste două milioane de dolari.

Vă recomandăm şi:

Finanţatorul echipei Jiul Petroşani, Alin Simota, a fost arestat pentru 29 de zile

Baronul Văii Jiului a fost reţinut pentru cămătărie: fost bişniţar, Alin Simota a ajuns miliardar din afaceri cu statul

Cristian Litera, un fost bodyguard al afaceristului Alin Simota, a fost reţinut de DIICOT pentru cămătărie şi şantaj

FOTO VIDEO Cine e Cristian Litera, temutul interlop pentru care milionarul Alin Simota a fost părăsit de soţie

Reţeta de făcut bani a mafiei în halate albe, îmbogăţită din afacerile ilegale pe seama bolnavilor de cancer

Nouă membri ai reţelei care fabrica reţete medicale false au fost arestaţi. Printre cei acuzaţi de crimă organizată este şi şefa PC Hunedoara, oncologi de la Spitalul Judeţean şi farmacişti

Doctoriţele arestate pentru că au prescris reţete false de sute de mii de euro au fost date afară din spitalul din Deva

Descinderi DIICOT în Hunedoara: oameni de afaceri acuzaţi de spălare de bani şi evaziune, de 3,7 milioane de lei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite