Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Amendă uriaşă după poluarea cu levigat provenit de la deponeul ecologic din judeţul Hunedoara

0
18 Mar 2021 15:26:16
Autor: Daniel Guţă
Pârâu poluat cu scurgeri nocive de la Deponeul ecologic. Foto: Garda de Mediu Huendoara.
Pârâu poluat cu scurgeri nocive de la Deponeul ecologic. Foto: Garda de Mediu Huendoara.

Garda de Mediu Hunedoara a amendat operatorul Deponeului ecologic din zona Bârcea Mare, judeţul Huendoara, după poluarea cu levigat.

UPDATE: Cauza deversării de levigat, o cădere de tensiune

Reprezentanţii operatorului Deponeului Ecologic de la Bârcea Mare susţin că o cădere de tensiune accidentală a cauzat o avarie la una dintre pompele de recirculare din dotarea sistemului de captare levigat/apă murdară, iar nivelul apei din bazinul de captare a fost depăşit şi o cantitate de 20-30 mc s-a deversat accidental. 

„Operatorul Deponeului a luat imediat următoarele măsuri pentru prevenirea poluării apelor pârâului Tâmpa şi a râului Mureş: a înlocuit pompa cu una din rezervă în ziua imediat următoare; a adus o staţie suplimentară pentru mărirea capacităţii la 245 mc/zi ţinând cont de prognoza meteo care anunţa precipitaţii puternice în zilele următoare; a curăţat terenul pe o rază de 4 km pentru a preveni contaminări cu alte substanţe; a prelevat probe din toate punctele (limita de proprietate, curs emisar şi lagună); a tratat o cantitate de 150 mc din lagună prin transportul cu vidanja în staţia de epurare proprie pentru reducerea concentraţiei; a fost rapid detaşată o echipă de decontaminare autorizată; au fost contractate laboratoare autorizate pentru analiza probelor. De precizat că operatorul a luat măsuri suplimentare, care nu erau în sarcina sa, nu doar pentru rezolvarea problemei apărute, ci şi pentru protejarea UAT-urilor limitrofe”, se arată în comunicatul transmis de operatorul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Bârcea Mare.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Hunedoara susţine că poluarea a fost oprită imediat. „La momentul verificărilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara în cursul acestei săptămâni, s-a constatat că nu mai există niciun pericol. Mai mult, inclusiv reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cei de la Apele Române au ajuns la aceleaşi concluzii. De asemenea, conducerea de la Apele Române ne-a confirmat că analizele efectuate demonstrează că râul Mureş nu a fost afectat. Contravenţia aplicată operatorului de la CMID de către Garda de Mediu se referă la constatările de la momentul incidentului cu scurgerea de levigat, nu în urma vizitei din teren a conducerii CJ Hunedoara din data de 17 martie”, a transmis, vineri, Consiliul Judeţean Hunedoara.

Anunţ îngrijorător al Agenţiei de Mediu. Nivelul de poluare a aerului a crescut în judeţul Hunedoara

Zona interzisă din Hunedoara. Tărâmul uitat, împânzit cu ruine siderurgice şi deşeuri periculoase VIDEO

Amendă maximă dată unui şofer care urma să descarce un camion cu deşeuri la marginea Huneoarei

Ştirea iniţială:

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au amendat cu 100.000 de lei operatorul economic care deserveşte deponeul ecologic înfiinţat la Bârcea Mare, pentru nerespectarea condiţiilor de funcţionare menţionate în Autorizaţia Integrată de Mediu.

De asemenea au notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în vederea iniţierii procedurii de suspendare a autorizaţiei deţinute în caz de neconformare, se arată într-un comunicat transmis de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Huendoara. Sancţiunea a fost aplicată în urma primirii rezultatelor analizelor efectuate de către Administraţia Bazinală de Ape Mureş, din cadrul Apelor Române, care au arătat că un pârâu a fost poluat din cauza deponeului ecologic. 

În februarie, un localnic din SImeria s-a plâns de mirosul şi mizeria provenite din scurgerile despre care susţineau că provin de la deponeul ecologic.

„În data de 20 februarie 2021, Garda Naţională de Mediu - Hunedoara a fost informată prin sistemul unic 112 privind potenţiala poluare a pârâului Tâmpa (Valea Popii). Echipa de permanenţă s-a deplasat în zonă şi s-a constatat faptul că în apele pârâului s-a scurs levigat provenit de la deponeul ecologic Bărcea Mare. Au fost impuse cu celeritate măsuri privind stoparea sursei de poluare şi măsuri de curăţare a zonei afectate. Aceste masuri au fost monitorizate în permanenţă şi vor fi urmărite şi în perioada următoare”, a informat Garda de Mediu Hunedoara.


Deponeul ecologic. Foto: Consiliul Judeţean Hunedoara

Miercuri, Consiliul Judeţean Hunedoara a transmis, printr-un comunicat de presă că reprezentanţii instituţiei, împreună cu cei ai Gărzii de Mediu şi ai Apelor Române au verificat miercuri dimineaţă modul în care operatorul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Bârcea Mare îşi respectă obligaţiile stabilite prin măsurile dispuse în urma incidentului din urmă cu trei săptămâni. Au fost verificate cele două linii ale staţiei de epurare de la CMID, precum şi staţia de epurare mobilă adusă de operator la deponeul de la Bârcea Mare în scopul eliminării riscului scurgerilor de levigat. „Astăzi am venit să văd personal cum funcţionează, cum arată levigatul şi care este rezultatul proceselor tehnologice. Constatăm că rezultatul este o apă limpede, se prelucrează zilnic aproximativ 240 de metri cubi. Măsurile dispuse sunt respectate”, declara Laurenţiu Nistor, şeful CJ Hunedoara. Măsurile dispuse nu au scăpat însă societatea de sancţiunea dată de Garda de Mediu Hunedoara.

Levigatul este un termen tehnic utilizat pe scară largă în domeniul ştiinţei mediului, în sensul specific de lichid care a percolat (s-a curs lent) un depozit de deşeuri, dizolvând sau antrenând substanţe nocive pentru mediu din materialul prin care a trecut.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost tăiat la fier vechi combinatul „Victoria” Călan. Imagini rare din 2003 cu colosul siderurgic

Problemele ArcelorMittal Hunedoara. Şefii combinatului siderurgic au cerut sprijinul Prefecturii

Cum reuşeşte o văduvă să se bucure de viaţă în ţinutul dezolant al combinatului din Hunedoara FOTO VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările