Anchetă finalizată în cazul tragediei de la Uricani. De ce s-a prăbuşit turnul minei peste muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Hunedoara
FOTO: ISU Hunedoara

A fost finalizată ancheta accidentului de muncă de la Uricani, soldat cu doi morţi. Cercetările efectuate de inspectorii de muncă arată de ce s-a prăbuşit turnul minei peste muncitori.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a prezentat concluziile anchetei efectuate în cazul accidentului de muncă din incinta Exploatării Miniere Uricani, soldat cu moartea a doi oameni.

GALERIE FOTO DE LA LOCUL TRAGEDIEI

Tragedia a avut loc în 15 aprilie 2020. Atunci, doi muncitori, cu vârste de 30 şi 41 de ani, au fost prinşi sub turnul de extracţie de la Mina Uricani aflat în curs de demolare, dar care s-a prăbuşit necontrolat. Trupurile celor doi au fost găsite după ore de căutări, sub dărâmături.

„Anterior producerii efective a evenimentului au fost efectuate diferite lucrări pregătitoare pentru a uşura munca de demolare. Astfel, aceste lucrări au condus la o scădere semnificativă a capacităţii de rezistenţă a structurii (cu circa 65%) şi la o creştere a solicitării masei structurii cu peste 350 la sută faţă de starea iniţială. Circulaţia utilajelor grele (excavator şi autocamion) în jurul structurii au indus vibraţii şi pe cale de consecinţă a condus la cedarea succesivă a elementelor de structură rămase pe faţada sudică şi în final la colapsul turnului”, arată cercetarea efectuată de ITM Hunedoara.

În urma studiilor şi analizelor s-a concluzionat faptul că prăbuşirea necontrolată a turnului s-a datorat unui cumul de factori: lucrărilor pregătitoare de demolare parţială a elementelor structurale de la baza turnului şi defectele de material ale betonului din care a fost realizată construcţia, şi, nu în ultimul rând faptul că beneficiarul nu a solicitat şi nu a asigurat verificarea proiectului de demolare prin specialişti atestaţi.

„Sancţiunile contravenţionale aplicate au fost în număr de 10: cinci avertismente şi cinci amenzi în cuantum de 8.000 lei fiecare( în total 40.000 lei). Astfel pentru neconformităţile constatate în urma cercetării evenimentului beneficiarul a primit o amendă în sumă de 8.000 lei, executantul o amendă de 8.000 lei fiecare, firma care asigura dirigenţia de şantier a încasat două amenzi de câte 8.000 lei fiecare şi firma prestatoare la care s-a produs evenimentul a primit o amendă 8.000 de lei”, a informat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

ITM Hunedoara va prezenta rezultatele anchetei Parchetului de pe lângî Judecătoria Petroşani, iar identificarea responsabilităţilor şi a persoanelor care pot fi trase la răspundere vor fi stabilite de către procurori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO 48 de ani de la catastrofa din Certej. Iazul toxic prăvălit peste blocurile minerilor a făcut aproape 100 de morţi

VIDEO Lupeni, oraşul care apune odată cu mineritul. Ce soartă a avut locul celor mai tulburătoare tragedii din Valea Jiului

VIDEO Locul unde a început povestea „aurului negru”. Cum arată Mina Petrila la patru ani după închiderea definitivă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite