Apele care îşi cer tributul. De ce sunt atât de periculoase râurile Mureş şi Strei, dar şi Lacul Cinciş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Mureş. Şoimuş.. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Râul Mureş. Şoimuş.. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lacul Cinciş, râul Mureş şi râul Strei fac aproape în fiecare an victime, iar mulţi dintre cei care şi-au pierdut viaţa în apele lor sunt oameni tineri.

Râul Mureş traversează teritorii din judeţele Harghita, Mureş, Alba, Cluj, Hunedoara, Arad şi Timiş până la frontierele de vest ale României, revărsându-se la aproape 800 de kilometri de izvoarele sale în Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Secretele uriaşului baraj Valea de Peşti, ridicat în timp record, în anii ´70. Cum a fost retezat un munte VIDEO

Enigmele antice ale râului Mureş. Oraşul preistoric uriaş, ţinutul agatârşilor şi cele mai vechi scrieri

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

Din cele mai vechi timpuri, a fost cunoscut sub numele de Maris, care ar fi însemnat hotar, în limba scitică, potrivit istoricului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Alţi istorici susţin că numele fluviului a fost dat de celţi. Valea Mureşului a fost numită de istorici un veritabil bulevard al preistoriei, pentru că solurile ei fertile au fost vetre ale celor mai vechi civilizaţii din Europa. Mureşul reprezintă una dintre marile bogăţii naturale ale ţării, însă este şi unul dintre cele mai riscante locuri pentru cei care se aventurează în apele sale.


Râul Mureş, la Brănişca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În fiecare an, râul face victime în judeţul Hunedoara. În 15 iulie 2021, un bărbat de 55 de ani şi fiul său în vârstă de doar 12 ani au murit după ce au fost înghiţiţi de ape. Cei doi se aflau la scăldat, la marginea satului hunedorean Burjuc. Deşi se presupune că au cunoscut zona, curenţii puternici ai râului, vârtejurile care se formează în apele sale şi adâncimea variabilă a râului le-au fost fatale. 

podul feroviar peste mures foto daniel guta adevarul

În anii trecuţi, un alt copil de 12 ani, aflat la scăldat în Mureş, la marginea satului Pricaz, nu a avut nicio şansă în faţa forţei apelor, murind înecat. Un localnic din Ilia a avut aceeaşi soartă, după ce a căzut prin gaura unui pod în râu. Cadavrul său a fost descoperit după trei luni. 

Un alt bărbat a murit luat de apele învolburate, în încercarea nereuşită de a traversa râul, în zona din vecinătatea Devei. Şirul tragediilor de pe râul Mureş se întinde de la an la an. Adesea, trupurile neînsufleţite ale victimelor sunt descoperite la zeci de kilometri distanţă de locul unde s-au înecat.

Legendarul Strei

Râul Strei izvorăşte din Munţii Şureanu, având izvoarele în apropiere de cetăţile dacice. Numit Sargeţia în Antichitate, ar fi fost locul unde regele Decebal şi-ar fi îngropat comorile uriaşe. O parte au fost descoperite de romani, iar altele au fost scoase la iveală în secolul al XVI-lea.

Streiul traversează Ţara Haţegului şi se varsă, la 90 de kilometri de izvoarele sale, în Râul Mureş. În ultimele decenii, apele legendare ale Streiului au trecut prin mari transformări, pe cursul inferior. Între Haţeg şi Călan au fost construite trei hidrocentrale, cu mai multe canale de fugă şi lacuri de acumulare, care au modificat atât vechea înfăţişare a Streiului cât şi debitul acestuia.



Adesea, în timpul activităţilor hidrotehnice de la baraje şi hidrocentrale, volumul Streiului creşte brusc, iar insuliţele din mijlocul său sunt înghiţite de ape. Au fost numeroase cazuri de-a lungul timpului în care oamenii veniţi să se relaxeze pe insuliţele din Strei au cerut ajutorul autorităţilor, după ce au rămas izolaţi în mijlocul râului, odată cu creşterea bruscă a nivelului apelor. Alteori forţa râului a fost atât de puternică încât a contribuit la prăbuşirea unui pod cu piloni de beton.

raul strei foto daniel guta adevarul


Canal al râului Strei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

canal al raului strei foto daniel guta adevarul

Cea mai recentă tragedie petrecută pe râul Strei a avut loc în vara anului trecut, când o fetiţă de şase ani, aflată la scăldat, a murit înecată într-un canal de derivaţie al hidrocentralei Plopi. Trupul său a fost găsit câteva ore mai târziu cu ajutorul scafandrilor, la circa doi kilometri de locul tragediei. 

În anii trecuţi, un tânăr de 29 de ani a murit, chiar de ziua lui, după ce a fost luat de ape. Bărbatul nu ştia să înoate şi s-a aventurat în râu. Nici pentru un copil de circa doi ani, lăsat nesupravegheat pe malul apei, în apropiere de Haţeg, autorităţile chemate în ajutor de mama sa nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. 

Apele Streiului au adâncimi variabile, de la câteva zeci de centimetri în locuri în care poate fi traversat la pas, la peste 10 metri, în zona digului de la Călan. Iar canalele de derivaţie ale Streiului ajung la o adâncime de şapte metri. 

Lacul care a înghiţit sate şi oameni

Lacul Cinciş a fost înfiinţat în anii ´60 pentru a asigura alimentarea cu apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic. Odată cu construcţia barajului său aflat la circa 10 kilometri de municipiu, au fost inundate satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni de pe valea râului Cerna. 

O mulţime de superstiţii şi legende locale au fost create de localnici pe seama lacului care înghiţit vetrele aşezărilor şi bisericile din zonă.


Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Cu timpul, lacul de acumulare a devenit un loc de agrement atractiv pentru turişti, însă apele sale tulburi au fost locul a numeroase tragedii. Din cauza numărului mare al celor care s-au înecat în lacul Cinciş, localnicii au ajuns să afirme că lacul „îşi cere tributul” aproape în fiecare an. Iar cele mai multe dintre victimele sale sunt tineri.


Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cea mai recentă tragedie petrecută pe Lacul Cinciş a fost moartea unui tânăr de 24 de ani, care, în luna august a anului trecut, venise la scăldat cu prietenii. A alunecat de pe salteaua gonflabilă folosită pe post de colac şi a fost înghiţit de apele tulburi ale Cincişului. Trupul său a fost căutat de scafandri în următoarele zile, până la adâncimea de 25 de metri, însă nu a mai fost găsit atunci. Vizibilitatea sub apă este extrem de redusă, afirmau reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Cadavrul tânărului a ieşit la suprafaţă trei săptămâni mai târziu, în apropiere de locul tragediei. 

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Cu un an înainte, un pescar care intrase în apă pentru a-şi recupera undiţa a murit înecat, iar trupul său a rămas în mâlul de pe fundul apei. În 2006, un copil de 13 ani a murit înecat în timpul unui antrenament cu caiacul, iar cadavrul său nu a mai fost descoperit vreodată. În unele locuri, lacul atinge adâncimi de peste 60 de metri, iar barajul său construit în 1962–1963 are o înălţime de 48 de metri.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite