Aproape 10.000 de hunedoreni din companiile de stat scapă de măsurile anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii care lucrează în companiile de stat hunedorene scapă de prigoana salarială a guvernului. Administratorii de la Electrocentrale Mintia, Apa Prod Deva şi CNH Petroşani spun că au alte tipuri de măsuri anticriză.

Angajaţiii hunedoreni ai companiilor ce au ca patron statul român sunt imuni la reducerile salariale. Administratorii companiilor publice spun că statutul de societate comercială îi fereşte pe subordonaţii lor de ghilotina care taie 25 la sută din salarii. La Electrocentrale SA Deva, companie de stat,  directorul general adjunct, Cristian Vladu, spune că există un contract colectiv de muncă ale cărui prevederi în cazul Electrocentrale SA Deva nu permit diminuări salariale impuse unilateral.


Apa Prod plăteşte impozite


„Restructurarea la noi s-a făcut prin disponibilizarea colectivă a circa 300 de salariaţi, până la un efectiv de 1.500 de angajaţi. Vom opera în continuare ajustări de personal prin concedierea individuală a încă circa 50 de salariaţi”, a spus sursa citată. Reducerea salariului cu 25 la sută ar aduce la buget în cazul Electrocentrale SA un plus de circa 1,1 milioane de lei în fiecare lună. Operatorul regional de apă Apa Prod are 800 de salariaţi. Potrivit directorului Victor Arion,  măsura de reducere a salariului cu 25 la sută impusă sectorului public nu va opera şi la Apa Prod. „Suntem o companie de stat, e adevărat, dar în cazul nostru o reducere cu 25 la sută a salariilor nu e relevantă ca aport la bugetul de stat pentru că s-a diminua proporţional şi cuantumul taxelor pe care le plătim acum pentru salariile plătite. Lunar, Apa Prod achită bugetului de stat circa 500.000 de lei ca efecte salariale. Noi ne-am adaptat la criză prin tăierea tuturor sporurilor salariale şi blocarea angajărilor”, spune Victor Arion. În cazul Apa Prod, plusul lunar la buget adus de diminuarea cu un sfert al salariului ar fi de 300.000 de lei.


Şi salariile minerilor rămân intacte


Potrivit directorului Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, cele 8820 de salarii ale minerilor nu vor fi diminuate de măsurile Guvernului, chiar dacă Compania primeşte o subvenţie de 281 de milioane de lei la bugetul de stat. Un sfert din fondul de salarii ai CNH se ridică la circa 6,1 milioane de lei lunar.


Adaptare
Din cauza crizei financiare, în cele mai multe caze au fost blocate angajările

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite